رسول ديناروند روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ايرنا درباره آخرين وضعيت واردات روغن پالم به كشور افزود: در سال هاي 91 و 92 سالانه بيش از 700 هزار تن روغن پالم كه ارزانترين نوع روغن خوراكي است به كشور وارد ميشد اما با اقدامات وزارت بهداشت در سال سال هاي 93 و 94، حدود 300 تن از واردات روغن پالم كم شد.
وي ادامه داد: وزارت بهداشت در سال 94، سقف واردات روغن پالم را 420 هزار تن تعيين كرد و اجازه واردات بيش از اين ميزان را نداد.
**افزايش تعرفه واردات روغن پالم
وي گفت: اقدام مهم ديگري كه براي كاهش مصرف روغن پالم در سال 95 اجرايي شد، افزايش تعرفه واردات روغن پالم است، تعرفه واردات روغن پالم به حدي افزايش يافته است كه قيمت آن به اندازه قيمت روغن سويا كه ارزانترين روغن خوراكي بعد از روغن پالم بود، رسيده است.
ديناروند افزود: با اين مصوبه روغن پالم جايگزين روغنهاي ديگر نميشود و چون قيمت آن افزايش يافته است، فقط در جاهايي كه مصرف آن اولويت دارد، مانند توليد روغنهاي سرخ كردني يا براي صنعت غذا در جاهايي كه بايد نقطه انجماد بالاتر برود، استفاده ميشود.
**30 درصد روغن مصرفي كشور پالم باشد، راضي هستيم
وي گفت: در گذشته چون روغن پالم ارزانترين روغن بود، واردات و مصرف آن به عنوان روغن ارزان جايگزين افزايش يافته بود اما با تصميم جديد سازمان غذا و دارو به زودي به جايي ميرسيم كه حداكثر 30 درصد مصرف روغن خوراكي كشور، روغن پالم باشد و اگر به سقف 30 درصد برسيم، مشكلي نداريم.
دينارورند اضافه كرد: در گذشته به علت ارزان بودن روغن پالم بيش از 50 درصد روغن خوراكي مصرفي كشور را روغن پالم تشكيل ميداد.
وي گفت: اكنون به سهم 30 درصدي روغن پالم از كل روغن هاي مصرفي در كشور رسيدهايم و از امسال ديگر سقف واردات براي روغن پالم تعريف نميكنيم بلكه با افزايش تعرفه واردات و گران شدن روغن پالم خود به خود ميزان مصرف آن كنترل مي شود.
**سقف مجاز اسيد چرب ترانس در روغن هاي خوراكي اعلام شد
ديناروند در پاسخ به پرسش ديگر خبرنگار ايرنا درباره ميزان مصرف روغن هاي مضر ترانس كه عامل بيماري هاي قلبي و سرطان هستند، توضيح داد: در گذشته هاي نه چندان دور يعني حدود 20 سال پيش، هيچ سقفي براي مصرف روغن و ايزومر خطرناك ترانس وجود نداشت و روغن هايي با 30 درصد اسيد چرب ترانس در كشور توليد يا از خارج وارد ميشد.
به گفته وي، افزايش نگران كننده بيماريهاي قلبي در كشور محصول مصرف بيش از حد روغنهاي داراي ميزان اسيد چرب اشباع و ترانس بالا در دهههاي گذشته است.
معاون غذا و داروي وزير بهداشت اضافه كرد: در سال 95، سقف ميزان ترانس در روغن هاي جامد و نيمه جامد مصرفي مردم دو درصد و سقف ميزان اسيد چرب ترانس در صنعت غذا و روغنهاي قنادي پنج درصد تعيين شده است و براي واردات نيز فقط به روغن هايي كه ميزان ترانس صفر داشته باشند، اجازه واردات داده ميشود.
وي گفت: سقف دو درصد براي ميزان مجاز اسيد چرب ترانس در روغن هاي خانگي و سقف پنج درصد براي مصرف صنعتي در قناديها، توليد كنندگان پنيرپيتزا و بستني نيز به تدريج كاهش مييابد تا در يك دوره 10 ساله به صفر مطلق برسد.
ديناروند تاكيد كرد: سال گذشته موسسه استاندارد سقف 10درصد را براي حد مجاز اسيد چرب ترانس در روغنهاي خوراكي اعلام كرده بود اما امسال (سال 95) با مصوبه سازمان غذا و دارو هيچ توليد كننده روغن خانگي در كشور حق توليد روغن با اسيد چرب ترانس بالاي دو درصد را ندارد و براي مصرف صنعتي نيز حد مجاز اسيد چرب ترانس پنج درصد است.
روغن پالم نوعي روغن خوراكي است كه از نوعي درخت نخل كه بيشتر در كشورهاي آسيايي جنوب شرقي وجود دارد به دست ميآيد.
اين روغن انواع مختلفي دارد و به علت قوام و مقاومت آن در برابر حرارت و نيز ارزانتر بودن آن نسبت به روغنهاي ديگر در توليد روغنهاي مخصوص سرخ كردني و روغنهايي كه در شيرينيپزي و صنعت غذا مورد استفاده قرار ميگيرد، استفاده ميشود.
ميزان اسيد چرب اشباع كه روغني مضر و عامل گرفتگي عروق و بيماري هاي قلبي و عروقي است، در روغن پالم نسبت به برخي روغنهاي خوراكي ديگر مانند روغن سويا، كلزا، ذرت و آفتابگردان بيشتر است.
ميزان اسيد چرب اشباع در روغن پالم حدود 46درصد است، در حالي كه ميزان اين اسيد در ساير روغن هاي گياهي در حدود 10درصد و كمتر است. البته در روغنهاي جامد ميزان اسيد چرب اشباع از روغن پالم هم بيشتر است و البته روغنهاي جامد به علت داشتن كلسترول و هيدروژنه بودن و داشتن ايزومر ترانس از روغن پالم مضرتر هستند.
روغن پالم فاقد كلسترول است اما مصرف آن كلسترول بد(LDL) را بالا ميرود.
در مجموع روغن پالم از روغن هاي جامد بهتر و از روغن هاي گياهي ديگر بدتر است.
اجتمام(4)** 3063** 1569
تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۵
تهران - ايرنا - رئيس سازمان غذا و دارو گفت: 300 هزار تن از واردات روغن پالم به كشور كاهش يافت و با مصوبات جديد مانند افزايش تعرفه واردات اين روغن و كاهش حد مجاز ايزومر ترانس در روغن، استاندارد روغن هاي خوراكي در كشور افزايش يافت.