'شانتی ماریت دسوزا' روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا ،عضویت هرچه سریعتر ایران در سازمان همكاری شانگهای را به نفع كشورهای منطقه دانست و تصریح كرد این سازمان باید مقدمات عضویت كامل ایران دراین سازمان را برای بهره مندی بیشتر از توانمندی های ایران فراهم كند.
وی با اشاره به ابتكارهای منطقه ای ایران در مبارزه با تروریسم فرامرزی و قاچاق مواد مخدر خاطر نشان كرد كشورهای منطقه می توانند از تجربیات ایران برای ریشه كنی تروریسم و مواد مخدر استفاده كنند.
عضو موسسه سابق موسسه مطالعات و تحلیل های دفاعی (Institute for Defence and Analyses-IDSA) هند، یكی از اهداف اولیه سازمان همكاری شانگهای را جلب اعتماد برای غیر نظامی كردن مرزها دانست و تصریح كرد مهمترین محور این سازمان ،همكاری بیشتر در زمینه های نظامی،ضد تروریستی و مبادله اطلاعات محرمانه است .
وی خاطرنشان كرد عضویت كامل ایران در سازمان همكاری شانگهای می تواند به اهداف اقتصادی و سیاسی این سازمان كمك بزرگی كند.
كارشناس مسائل افغانستان با اشاره به نقش سازمان همكاری شانگهای در بهبود وضعیت افغانستان خاطرنشان كرد این سازمان می تواند با توسعه تجارت قانونی ،برقراری تجارت ترجیحی و رفع موانع گمركی به رونق اقتصادی این كشور كمك كند.
وی با ناچیز خواندن موفقیت سازمان همكاری شانگهای در دستیابی به اهداف این سازمان تصریح كرد افراط گرایی مذهبی ،تروریسم، قاچاق مواد مخدر و اختلاف های مذهبی از مهمترین مشكلات اعضای این سازمان است .
محقق ارشد موسسه تحقیقاتی 'مانترایا' هند، با نگرانی از افزایش گرایش جوانان به گروههای افراطی در بین كشورهای عضو سازمان همكاری شانگها خاطرنشان كرد اتباع كشورهای آسیای میانه و روسیه ،سومین گروه بزرگ جنگجویان خارجی داعش را تشكیل می دهند.
وی با اشاره به شكست های داعش در عراق و سوریه افزود:این گروه تروریستی همچنان به تلاش برای عضوگیری در كشورهای آسیای میانه ادامه می دهد.
همكاری شانگهای كه یك سازمان بین دولتی منطقه ای برای همكاری های چند جانبه امنیتی و اقتصادی،از كشورهای چین ، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ازبكستان تشكیل شده است .
سازمان همكاری آسیا یك پنجم گستره آسیا و حدود یك میلیارد و 500 میلیون نفر جمعیت (نزدیك 25 درصد جمعیت كره زمین) را در برمی گیرد.
با رسمی شدن عضویت هند و پاكستان، ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس چهار كشور عضو ناظر این سازمان منطقه ای هستند.
*آساق*264*1600
تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۶
دهلی نو-ایرنا- بنیانگذار و محقق برجسته موسسه تحقیقاتی 'مانترا' هند با اشاره به نقش مهم منطقه ای ایران گفت:تهران می تواند نقش بسیار مهمی در رونق اقتصادی كشورهای افغانستان ،آسیای میانه و منطقه ایفا كند.