بندرعباس -ایرنا - ساعت 10 صبح 12 تیر ماه سال 67 مسافران هواپیمای ایرباس 655 جمهوری اسلامی ایران از فرودگاه بندرعباس به مقصد دبی شادمانه پرواز كردند، اما این پرواز دقایقی بعد توسط موشك های ناو پیشرفته وینسنس آمریكا هدف گرفته شد و خون 298تن از مسافران از جمله زنان و كودكان این پرواز همچون فرشی رنگین بر خلیج فارس نقش بست.

به گزارش ایرنا ، در این پرواز ناتمام 298 مسافر و خدمه اعم از مرد و زن و كودك و نوجوان و كهنسال با وقوع این جنایت فجیع جان باختند . در میان سرنشینان هواپیما، 66 كودك زیر 13سال، 53 زن و 46 تن تبعه كشورهای خارجی بودند.
آمریكا این شیطان بزرگ نه تنها به خاطر گرفتن حق حیات از زنان، كودكان و افراد غیرنظامی عذر خواهی نكرد بلكه با اعطای نشان لیاقت به ویلیام راجرز، نشان داد این حمله وحشیانه مورد حمایت هیات حاكمه و كاخ سفید است.
ساقط كردن هواپیمای مسافربری ایران، آبروی نداشته آمریكا را در دنیا به باد داد و آن ها در دروغی آشكار اعلام كردند كه به اشتباه این هواپیما را به جای یك هواپیمای نظامی ساقط كردند در حالی كه ناو آمریكایی دارای مجهزترین سیستم های راداری ردیابی و تشخیص یك هواپیمای نظامی و مسافربری برایش كاری آسان بود .
سرنگون كردن این هواپیما آن هم در زمانی كه با حمایت همه جانبه غرب و شرق و مدرن كردن ماشین جنگی عراق، تهاجم مجدد به مرزهای ایران شروع شده بود موید این امر بود كه همه این معادلات برای به زانو در آوردن نظام جمهوری اسلامی صورت می گیرد.
آمریكا در این جنایت هولناك نشان داد هیچ حد و مرزی برای اقدام های خود نمی شناسد و ابایی از كشتن زنان و كودكان نداشته و از هیچ اقدامی فروگذار نیست و حقوق بشر تا آنجایی ارزشمند است كه برای رسیدن به اهداف و منافعش باشد در واقع همان حقوق بشر امریكایی كه همه می شناسیم.
در این راستا مدیركل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان در نشست خبری به مناسبت هفته حقوق بشر آمریكایی و هماهنگی برنامه های شهدای هواپیمای ایرباس 655 گفت: محكوم نكردن جنایت جنگی امریكا در ساقط كردن هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی در 12 تیرماه 67 زمینه ساز سایر جنایت های این كشور در جهان شد.
سردار حمید سرخیلی افزود: اگر این اقدام محكوم و برخورد می شد، شاهد رخداد سایر فجایح مانند دخالت امریكا در اروپا و آسیا نبودیم.
وی ادامه داد: همچنین محكوم نكردن این جنایت، دست جنایتكاران را برای اقدام های مشابه بر علیه سایر كشورها باز می كند كه نمونه های آن ساقط كردن هواپیماهای مسافربری مصر و اكراین است.
مدیركل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان اضافه كرد: علت حضور امریكا در منطقه حمایت از صدام در جنگ بر علیه ایران بود و رژیم بعث عراق نیز با زدن نفت كش ها و كشتی های تجاری زمینه این اقدام را برای كاخ سفید فراهم كرد.
وی اشاره كرد: امریكایی ها با ورود خود به درگیری مستقیم با جمهوری اسلامی در حمایت از صدام ، مانع انجام وظیفه قانونی ایران در كنترل و بازرسی كشتی ها شدند.
مدیركل حفظ آثار ونشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان خاطرنشان كرد: این حمایت در نهایت منجر به اقدام وحشتناك آنان در سرنگون كردن هواپیمای ایرباس مسافربری جمهوری اسلامی در تاریخ 12 تیر سال 67 شد؛ این درحالی بود كه افسر رادار ناو وینسنس غیرنظامی بودن هواپیمای ایرباس را به فرمانده خود اطلاع می دهد و اعتراض می كند.
به گفته وی، معاون رئیس جمهوری وقت امریكا در سازمان ملل این اقدام كشور خود را اشتباه عنوان كرد ، در حالی كه ناو وینسنس پیچیده ترین رادارها و قوی ترین امكان های شناسایی را در اختیار داشت و حتی اگر جنگنده اف 14 بود به دلیل نداشتن امكان بمباران و حمله به كشتی ها هیچ تهدیدی برای آنها نبود.
وی با بیان اینكه امریكا حقوق بشر را دستاویز اقدام های غیرانسانی خود قرار داده اند، افزود: امریكا، با گذشت چندین دهه از كشتار 400 هزار انسان بیگاه در ژاپن حاضر به عذر خواهی نیستند و آنرا یك ضرورت می دانند.
وی اضافه كرد: بنابراین همه به خصوص دولت و گروه های مردم نهاد و رسانه ها در معرفی جنایت های امریكا برعلیه جمهوری اسلامی و حتی سایر كشورها وظیفه و مسئولیت دارند.
مدیركل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان ابراز داشت: هرچند امریكا غرامتی را بابت این اقدام ناجوانمردانه و جنایت خود پرداخت كرد ولی این جبران كننده شهادت بسیاری از هموطنان و حتی مردم مسافر سایر كشورها در هواپیمای ایرباس جمهوری اسلامی نیست.
سرخیلی بیان كرد: گروه های مردمی شش تا 12 تیر را به عنوان هفته افشای حقوق بشر امریكا نامگذاری و اقدام هایی را در راستای معرفی جنایت های آن آغاز كرده اند.
سردار سرخیلی بیان كرد: با توجه به اینكه 66 نفر از شهدای ایرباس را كودكان تشكیل می دهند مذاكره هایی با یونیسف انجام شده تا موضوع كودكان به صورت جداگانه پیگیری و بررسی شود و علاوه بر آن كودكان افغان، عراقی، سوری، ژاپنی و برخی كشورهای دیگر برای شركت در مراسم یادواره شهدا ایرباس به هرمزگان دعوت شده اند كه احتمال دارد حضور این كودكان به دلیل نبود همكاری های لازم میسر نباشد.
وی یادآورشد: مراسم گلباران شهدای 12 تیر (ساعت 17 روز شنبه از بندر شهید حقانی ) ، مراسم پایانی جشنواره شعر وخاطره پس از پرواز، نمایشگاه جشنواره مجسمه های شنی در ساحل بندرعباس (روز پنجشنبه) ، برپایی نمایشگاهی در زیر پرچم مقدس جمهوری اسلامی در پارك غدیر بندرعباس ، پرواز یك هزار بادبادك توسط كودكان هرمزگانی به پاسداشت 66 كودك شهید این پرواز ساعت 17 روز جمعه زیر پرچم ، رونمایی از دو كتاب با عنوان ها 'پس از پرواز' و 'عروس وینسنس' در 12 تیر ازجمله برنامه های این هفته است.
وی بیان كرد: همچنین با وزارت خارجه برای حضور مسئولان آن وزارتخانه و همچنین سفرای كشورهایی كه در این اقدام امریكا عزیزانی را از دست داده اند ، رایزنی های لازم انجام شده است.
سردار سرخیلی اظهار داشت: با توجه به موافقت و اعلام آمادگی وزارت خارجه برای این انجام موضوع امید می رود استانداری هرمزگان نیز تدبیرهای لازم را بیندیشد.
بنا به اعتقاد مدیركل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان ، حضور مسئولان وزارت خارجه در این مراسم گلباران و یاواره شهدا 12 تیر سال 67 نشانه كوتاه نیامدن جمهوری اسلامی در برابر اقدام جنایتكارانه امریكا خواهد بود.
وی یادآورشد: یاواره شهدای 12 تیر ساعت 21 روز شنبه در تالار شهید آوینی برگزار می شود كه وزیر كشور و رئیس مجلس شورای اسلامی برای حضور در این مراسم دعوت شده اند.
سردار سرخیلی بیان كرد: خانواده های شهدا و مسئولان هرمزگان ساعت 17 روز 12 تیر از دو اسكله شهید حقانی و كندالو شهرستان قشم برای گلباران محل شهدا مسافران پرواز 655 ایرباس جمهوری اسلامی اعزام می شوند.
استاندار هرمزگان نیز گفت: پروژه مركز فرهنگی یادمان شهدای پرواز 655 هواپیمای ایرباس جمهوری اسلامی ایران باید در مراحل های مختلف در این استان احداث و تكمیل شود.
جاسم جادری پیشتر در نشست شورای هماهنگی حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان اظهار داشته است: میزان اعتبار این پروژه چهار میلیارد ریال است و برای كمك های استانی به این پروژه و استفاده از كمك صنایع و دیگر نهادها در هرمزگان نیز باید برنامه ریزی شود.
وی افزود: باید از تمامی ظرفیت های استان در راستای نشر ارزش های دفاع مقدس استفاده واسناد و تاریخ دفاع مقدس جمع آوری و منتشر شود.
جادری بیان داشت: باید برنامه ریزی شود تا در سال آینده هر ماه یك كتاب با موضوع دفاع مقدس و در مجموع 12 كتاب با این موضوع در هرمزگان چاپ و منتشر شود.
وی حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس را كاری نیكو و پسندیده دانست و بیان داشت: باید فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داریم و اجازه ندهیم تاریخ و فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه كمرنگ شود.
معاون سیاسی اجتماعی فرماندار قشم نیز در نشست ستاد بزرگداشت شهدای واقعه 12 تیر گفت: تبیین ابعاد مختلف جنایت آمریكا در كشتار مسافران پرواز 655 هواپیمایی جمهوری اسلامی كه منجر به كشته شدن 290 تن شد ، برای مردم به ویژه قشر نوجوان و جوان ضروری است.
مصطفی برزگر افزود: این جنایت آمریكا یكی از مهم ترین موارد نقض حقوق بین المللی هوایی و قواعد اساسی تضمین امنیت و سلامت هواپیماهای مسافری كشورها به شمار می شود.
وی با بیان اینكه پرتاب موشك ناو هواپیمابر وینسنس آمریكا به سمت هواپیمای ایرانی باید از حوزه های مختلف بررسی و برای جامعه تبیین شود، اظهار كرد: واقعیت های این حادثه و جنایت آمریكا باید در ابعاد بین المللی در رسانه ها انعكاس یابد.
برزگر اضافه كرد: آمریكایی ها با وجود آگاهی داشتن از مسافری بودن هواپیمای ایرباس ایران، این هواپیما را بر فراز آب های خلیج فارس مورد حمله قرار دادند و این جنایت به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
وی با بیان اینكه بی شرمی آمریكا به این جنایت خاتمه نیافت، افزود: فرمانده ناو یاد شده به خاطر این اقدام وحشیانه از دولتمردان آمریكا نشان لیاقت دریافت كرده است كه این موضوع خود نشانه پایبند نبودن دولتمردان این كشور به حقوق بشر است.
معاون سیاسی اجتماعی فرماندار قشم گفت: باید ابعاد مختلف این جنایت آمریكا برای نسل جوان، نوجوان و كسانی كه فضای دهه‌ نخست انقلاب را درك نكردند تبیین شود.
وی با اشاره به برنامه‌ های گرامیداشت سالروز این واقعه در شهرستان قشم، افزود: نختسین گام برای گرامیداشت این روز اطلاع رسانی مناسب در سطح جامعه است تا مردم بیشتر نسبت به این جنایت بزرگ آگاه شوند.
برزگر با بیان اینكه نباید خاطره شهدای پرواز 655 از یادها برود، گفت: برنامه ریزی برای بزرگداشت سالروز این فاجعه وظیفه تك تك مسئولان است و باید در حوزه های فرهنگی و اجتماعی به این موضوع پرداخت شود.
مسوول روابط عمومی و تبلیغات اداره كل حفظ اثار و نشر ارزش های دفاع مقدس هرمزگان نیز در این خصوص می گوید: چگونه ممكن است ناوی كه با سامانه های كشف و شناسایی خود می تواند نوع پرندگان در حال پرواز را تشخیص دهد چنین اشتباه مضحكی مرتكب شود.
سجاد امیریان اظهارداشت: اگر امریكا اشتباه كرده و غیر عمد پرواز 655 بندرعباس به دبی را كه در حال اوج گیری بود هدف قرار داده و 66 كودك را از حق حیات محروم كرده ؛ چرا و به كدام دلیل به فرمانده ناو حمله كننده به بی گناهان مدال لژیون لیاقت اعطاء و از خدماتش قدردانی می شود.
از سال 67 تاكنون هرسال مراسم گرامیداشت یاد وخاطره این شهدا با حضور خانواده های شهدا و جمعی از مسوولان بر روی عرشه یك شناور در آبهای خلیج فارس با شكوه خاصی برگزار می شود و امسال این مراسم بواسطه ماه مبارك رمضان روز جمعه بعد از نماز ظهر وعصر برگزار می شود.
در دوازدهم تیرماه 1367 شمسی برابر با سوم ژوئیه 1988 میلادی ، هواپیمای مسافری ایرباس ایران كه از بندرعباس عازم دُبی بود، بر فراز آب های خلیج فارس و در نزدیكی جزیره هنگام مورد هجوم یگان های دریایی متجاوز آمریكایی مستقر در آب های خلیج فارس قرار گرفت و سقوط كرد.
این هواپیما كه با موشك ناو جنگی وینسنس مورد حمله عمدی نیروهای تجاوزگر امریكا گرفت حامل 298 مسافر و خدمه بود كه تمامی آنها اعم از مرد و زن و كودك و نوجوان و كهنسال به شهادت رسیدند.
در میان سرنشینان هواپیما ، 66 كودك زیر 13 سال ، 53 زن و 46 تن تبعه كشورهای خارجی نیز بودند كه كشته شدند.
جمهوری اسلامی ایران علاوه بر شورای امنیت و شورای ایكائو ، شكایت خود را در دیوان بین المللی دادگستری لاهه نیز مطرح كرد.
ایكائو (سازمان هواپیمایی كشوری بین المللی) از مسائل سیاسی به دور نمانده و به جای بررسی فنی و ارائه طریق به شورای امنیت به ابراز تاسف و تسلیت به بازماندگان سانحه پرداخت.
7195/2094 /1596