به گزارش روز یكشنبه گروه علمی ایرنا از دانشگاه علوم پزشكی تهران، دكتر رضا ملك زاده نوشیدن مایعات داغ را یكی از مهمترین عوامل سرطانزا عنوان كرد و افزود: در این مطالعه درجه حرارت چای كه توسط 50 هزار نفر نوشیده میشد؛ اندازهگیری و مشخص شد كه چای داغ امكان ابتلا به سرطان مری را به طور چشمگیر افزایش می دهد.
وی بیان كرد: پس از آن كه این تحقیق در نقاط دیگر دنیا نیز انجام شد، سازمان بهداشت جهانی مونوگرافی را صادر و اعلام كرد نوشیدن مایعات داغ سرطان زا است.
ملك زاده مصرف تریاك را دومین عامل ابتلا به سرطان مری و معده دانست و گفت: در چندین مطالعه دیگر كه برای نخستین بار در دنیا صورت گرفت، توانستیم ثابت كنیم مصرف تریاك برخی از سرطان ها را افزایش می دهد.
وی با بیان اینكه سرطان همراه با سكته های قلبی و مغزی جزء مهمترین عوامل مرگ و میر در افراد تریاكی است، افزود: مصرف تریاك سرطان مری را 2.5 برابر، سرطان معده را 3 برابر، سرطان ریه را 2 برابر، سرطان لوزالمعده را 3 برابر و سرطان مثانه را نزدیك به 4 برابر افزایش میدهد.
رییس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به اینكه از میان جمعیت 50 هزار نفری مورد مطالعه، 8 هزار نفر روزانه نیم گرم تریاك مصرف میكنند، اظهار كرد: این فرصتی بود كه بتوانیم ثابت كنیم تریاك نیز یكی از عوامل سرطانزا است.
ملك زاده افزود: البته پیش از این سازمان بهداشت جهانی سیگار را به عنوان عامل سرطانزا اعلام كرده و چون در مورد تریاك مطالعهای با این كیفیت و دقت صورت نگرفته بود، در این رابطه اعلامیه ای نیز صادر نشده بود.
رییس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران از صدور مونوگرافی سازمان بهداشت جهانی مبنی بر سرطانزا بودن تریاك خبر داد و گفت: نتایج این تحقیقات به سازمان بهداشت جهانی اعلام و به زودی مونوگرافی در این زمینه صادر خواهد شد.
ملك زاده با بیان اینكه تیم تحقیقاتی این دانشگاه پس از سال ها تحقیق موفق شد دو عامل مهم سرطان مری را بیابد و آن را به ثبت جهانی (WHO) برساند، افزود: البته در این مدت تأثیر 10 عامل دیگر مانند مصرف آب مانده در آب انبار، مصرف زیاد نمك، تغذیه ناسالم و مصرف غذای سوخته و برشتهشده، مسواك نزدن، كمبود مصرف میوه و سبزی و زندگی نزدیك با حیوانات نیز در بروز سرطان مری ثابت شده است.
ملكزاده با اشاره به كاهش شیوع سرطان مری در ایران گفت: در سال 1358 از منطقه گنبد كاووس و شرق استان گلستان، 175 مورد سرطان در هر 100 هزار درصد گزارش شده بود كه به تازگی این عدد به 70 در 100 هزار درصد رسیده است.
رییس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران اظهار كرد: با بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی منطقه و باسواد شدن مردم، شرایط بهبود پیدا كرده است.
وی با ابراز تعجب از اینكه هنوز برخی از پزشكان و كاركنان نظام سلامت تأثیر نوشیدنی داغ و مصرف تریاك بر سرطان مری را جدی نمیگیرند، افزود: امیدوارم با بیانیه سازمان بهداشت جهانی عوامل سرطانزا در ایران و سایر كشورهای دنیا بیشتر شناخته شده و مورد توجه قرار گیرد.
ملكزاده با تاكید بر ضرورت انجام تحقیقات محصول محور گفت: اینكه تحقیقات ما فقط منجر به انتشار مقاله شود، كافی نیست بلكه باید به سمت تحقیقات محصول محور گرایش بیشتری پیدا كرد. هرچند كه این تحقیقات طولانی مدت است و حدود 10 تا 15 سال طول میكشد تا به نتیجه برسد.
سرپرست تیم تحقیقاتی كوهورت گلستان به اعضای تیم مطالعاتی خود اشاره كرد و گفت: این تیم از حدود 30 محقق تشكیل شده است كه 10 نفر از دانشگاه علوم پزشكی تهران و 5 نفر از دانشگاه علوم پزشكی گلستان هستند و همچنین نفر از سازمان بهداشت جهانی (IARC) و حدود 10 نفر نیز از مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاههای بزرگ دنیا ازجمله سازمان تحقیقات ملی آمریكا NCI-NIH و دانشگاههای كارولینسكا، هاپكینز و هاروارد و كمبریج، در پروژههای مختلف با ما همكاری دارند.
رییس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران، نتایج مطالعات كوهورت استان گلستان را منجر به كشف 2 عامل مهم بروز سرطان مری و معده در جهان اعلام كرد.
ملكزاده با اشاره به نتایج مطالعات كوهورت استان گلستان كه به مدت 12 سال است پیگیری میشود، افزود: به دلیل اینكه بیشترین میزان شیوع سرطان مری و معدی در دنیا از بخش شرقی استان گلستان (گنبد، كلاله، آققلا) گزارش شده بود، جمعیت آن منطقه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند.
علمی** 1201 **1834
تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۵ - ۱۷:۰۲
تهران- ایرنا- رییس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: نتایج مطالعات كوهرت استان گلستان نشان می دهد احتمال بروز سرطان مری در افرادی كه چای با دمای بیش از 65 درجه مینوشند، 10 برابر بیشتر از افرادی است كه چای ولرم مصرف میكنند.