گچساران - ايرنا - رفع موانع صادرات راهكار رونق صنايع دستي در كهگيلويه و بويراحمد است.

به گزارش خبرنگار ايرنا،اين استان به عنوان يكي از قطب هاي توليد صنايع دستي كشور به دليل وجود موانع صادرات، مشخص نبودن بازارهاي هدف و فروش و كمبود سرمايه گذاري حال و روز چندان خوشي ندارد.
هر چند دولت يازدهم در سه ساله گذشته با پرداخت تسهيلات بانكي ارزان قيمت، احياي برخي رشته هاي فراموش شده صنايع دستي و آموزش هاي به بافي و مقدماتي تلاش كرد به برخي از اين نيازها پاسخ دهد اما مشكلات فروش محصولات همچنان پابرچاست.
اين در حالي است كه به گفته كارشناسان حمايت از صنايع دستي به عنوان صنعتي بومي كه تمام مواد اوليه مورد نياز آن در كشور توليد مي شود و راهبردي براي اشتغال با سرمايه اندك و كمك به توليد و خروج از اتكاي كشور به اقتصاد تك محصولي ضروري است.
صنعتي كه با تار و پود هويت اصيل و با خلاقيت بانوان ايراني از گذشته هاي دور گره خورده است با تنوع رشته ها و رنگ نيازمند مشاركت بخش خصوصي و دولت براي رونق است.
كارشناس صنايع دستي،اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد گفت: صادرات غيرمستقيم صنايع دستي به نام استان هاي ديگر مشكل اصلي رونق اين صنعت است.
ولي الله اميري افزود: فروش چمداني محصولات صنايع دستي هنرمندان كهگيلويه و بويراحمدي، درآمد آنها را تحت تاثير قرار داده است.
وي تصريح كرد:صادرات مستقيم صنايع دستي از طريق گمرك اين استان، ايجاد بازارچه هاي فروش براي معرفي به گردشگران به ويژه در شهرهاي بويراحمد و دنا، جذب بازرگان يا تاجر و ايجاد سايت هاي نمايشگاهي از راهكارهاي توسعه صنايع دستي در كهگيلويه و بويراحمد است.
وي اظهار كرد:كاهش بوروكراسي اداري صادرات از طريق گمرك و پرداخت تسهيلات بانكي ارزان قيمت به سرمايه گذاران بومي از ديگر راهكارهاي كمك به رونق صنايع دستي در اين استان است.
معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد گفت: 48 كارگاه توليدي در مناطق مختلف اين استان از سه سال پيش تاكنون ايجاد شده است.
سيد روح الله وحدتي پور افزود: اين كارگاه هاي توليد صنايع دستي در رشته هاي سياه چادر بافي، جاجيم بافي، انواع گليم،معرق كاري، زيورآلات سنتي و انواع مسنوجات چرم با پرداخت 40 ميليارد ريال تسهيلات بانكي راه اندازي شده است.
وي بيان كرد: هر يك از اين كارگاه هاي توليدي سه تا 20 نفر اشتغال مستقيم ايجاد كرده اند.
معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد اظهار كرد: هم اكنون 52 كارگاه توليد صنايع دستي در مناطق شهري و روستايي اين استان فعاليت مي كند در حالي كه در سال 92 تنها چهار كارگاه توليدي در كهگيلويه و بويراحمد فعال بود.
وحدتي از برنامه ريزي براي راه اندازي 30 كارگاه توليد صنايع دستي ديگر در اين استان در سال 95 خبر داد.
وي ابراز كرد: براي فعال كردن اين واحدهاي توليدي 50 ميليارد ريال اعتبار تصويب شده است.
وحدتي پور تصريح كرد:منطقه سادات محمودي بويراحمد و گچساران به عنوان دو منطقه فعال و پايلوت آموزش و رنگرزي محصولات صنايع دستي در نظر گرفته شده است.
وي گفت: احياي هشت رشته فراموش شده صنايع دستي از خدمات دولت براي حمايت از توليد صنايع دستي در كهگيلويه و بويراحمد است.
وحدتي پور افزود: مفرش بافي، جاجيم بافي، رنگرزي سنتي، ني چي بافي، گچمه بافي و سياه چادر بافي از رشته هاي احيا شده صنايع دستي كهگيلويه و بويراحمد در سه سال اخير بوده است.
وي احياي 10 صنعت دستي منسوخ ديگر را از برنامه هاي مهم رونق صنايع دستي اين استان در سال 95 ذكر كرد.
معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد تصريح كرد: سبد بافي، هوربافي، مشته بافي و سفره بافي از جمله صنايع دستي فراموش شده است كه براساس برنامه ريزي قرار است در سال جاري احيا شود.
وحدتي پور راه اندازي 10 كارگاه ريسندگي و رنگرزي در شهرستان هاي گچساران، بويراحمد، كهگيلويه و دنا را از ديگر اولويت هاي امسال كمك به رونق صنايع دستي در كهگيلويه و بويراحمد ذكركرد.
وحدتي پور گفت: تلاش براي رونق صادرات محصولات توليدي به نام صنعتگران خود استان، آموزش هاي تخصصي در روستاها و برپايي نمايشگاه صنايع دستي با شركت 32 استان كشور در آينده نزديك از برنامه هاي مهم اين اداره متولي در سال جاري است.
وي افزود: هم اكنون 37 هزار هنرمند و صنعتگر حوزه صنايع دستي در كهگيلويه و بويراحمد شناسايي شده كه از اين تعداد حدود شش هزار نفر در قالب شركت هاي تعاوني كارگاهي و مشاغل خانگي مشغول به فعاليت هستند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه وبويراحمد از هدف گذاري 40 درصد صادرات صنايع دستي در اقتصاد اين استان ظرف چهار سال خبر داد و گفت: براي امسال نيز 10 درصد تعهد شده است.
محمود باقري افزود: اين در حالي است كه تاكنون چشم انداز روشني در عرصه صادرات صنايع دستي اين استان انجام نشده است.
وي بيان كرد: نفوذ و ورود برخي دلالان و سودجويان در زمينه صادرات صنايع دستي اين استان كه به شكلي نامنظم و با قيمت هاي نازل محصولات هنرمندان و فعالان اين عرصه را به تاراج مي برند اكنون از چالش هاي اساسي در اين عرصه بشمار مي رود.
وي با بيان اين كه ساماندهي هنرمندان فعال صنايع دستي در نقاط مختلف استان و احياي هنرهاي فراموش شده مهمترين كاركرد و پيش نياز اساسي در تحقق اين مهم است، گفت: با توجه به رويكرد و اهتمام دولت و معاونت ميراث فرهنگي سازمان گردشگري اقدام ها و فعاليت هاي قابل قبولي تاكنون در اين راستا انجام شده است.
وي ابراز داشت: البته در كنار اين اقدام ها و ساماندهي هنرمندان نيز برگزاري كلاس هاي آموزشي، ارائه مشوق ها ، دادن تسهيلات لازم ، بازاريابي و ايجاد بازارچه هاي موقت و دائمي براي عرضه محصولات نيز در دستور كار متوليان امر قرار گرفته است.
باقري از تخصيص بيش از 30 ميليارد ريال تسهيلات اشتغالزايي براي صنايع دستي كهگيليويه وبويراحمد در سال 94 خبر داد و گفت: بيش از 76 درصد اين ميزان از طريق صندوق كارافريني اميد استان به متقاضيان و هنرمندان اين عرصه پرداخت شده است.
وي يادآور شد: براي نيمه نخست سال 95 نيز افزون بر 20 ميليارد ريال تخصيص داده شده است كه تا پايان شهريور امسال نيز اين ميزان نيز به هنرمندان و متقاضيان پرداخت خواهد شد.
مديركل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري كهگيليويه وبويراحمد آموزش به بافي در بيش از 30 روستا و احياي برخي هنرهاي منسوخ شده در سطح روستاها و مناطق مختلف استان را نيز از ديگر فعاليت هاي مهم اين اداره كل در زمينه ساماندهي و رونق صنايع دستي استان در دو سال گذشته اعلام كرد.
وي برخي از هنرهاي احياي شده صنايع دستي در استان را شامل سياه چادر بافي ، سبد بافي ،سفال گري و برخي هنرهاي تركيبي همچون مهلو و ميخك اعلام كرد.
باقري از ايجاد 50 كارگاه صنايع دستي در استان در سال گذشته خبر داد و گفت: امسال نيز اين تعداد به حدود 80 مورد خواهد رسيد.
وي از صدور بيش از هفت هزار كارت مهارت صنايع دستي به هنرمندان و فعالان اين عرصه در سطح استان در دو سال گذشته خبر داد و گفت: براي توليدات انفرادي به هر يك از متقاضيان نيز مبلغ 100 ميليون ريال تسهيلات كم بهره پرداخت خواهد شد.
باقري راه اندازي بازارچه هاي صنايع دستي در شهرهاي ياسوج، دنا، گچساران و كهگيلويه و بويراحمد را از اولويت هاي اين اداره متولي ذكر كرد.
سالانه 218 هزار متر مربع انواع صنايع دستي در كهگيلويه و بويراحمد توليد مي شود.
استان 700 هزار نفري كهگيلويه و بويرامد درجنوب غربي ايران قرار دارد.
فرزانه شريفي
8143/6162/1662