بلگراد-ايرنا- اجساد 125 كشته در جنگ هاي دهه نود ميلادي كه در مناطق شرقي بوسني و هرزگوين يافت شده اند، طي مراسمي براي خاكسپاري در قبرستان شهداي پوتوچاري به سربرنيتسا برده مي شوند.

به گزارش ايرنا، كارواني از مردم بوسني و هرزگوين در حالي كه تابوت اين اجساد را در دست دارند از شهر ويسوكو به سمت مزار شهداي پوتوچاري در منطقه سربرنيتسا به راه افتاده اند و در اولين شهر از مسير خود وارد سارايوو پايتخت بوسني و هرزگوين شده انند.
مردم مسلمان سارايوو براي استقبال و وداع با اجساد اين كشته ها در مقابل كاخ رياست جمهوري بوسني تجمع كردند.
اين اجساد در روز دوشنبه 11 جولاي (21 تيرماه) در شهر پوتروچاري در سربرنيتسا دفن مي‌شوند.
دادگاه بين‌المللي رسيدگي به جنايات جنگي در يوگسلاوي سابق، قتل عام سربرنيتسا را نسل كشي توصيف كرده است.
'سيد حسين رجبي' سفير جمهوري اسلامي ايران در سارايوو نيز با حضور در اين مراسم ياد شهدا را گرامي داشت.
اجساد اين 125 مسلمان كشته شده در جنگ سربرنيتسا كه هويت آنها در طول يك سال گذشته مشخص شده، روز دوشنبه 21 تيرماه در مركز يادبود پوتوچاري در كنار شش هزار و 241 نفر از قربانيان سربرنيتسا كه در چند سال گذشته به خاك سپرده شده اند، دفن مي شوند.
تحقيق و تفحص براي يافتن اجساد يك هزار و 81 جنازه ديگر از قربانيان فاجعه سربرنيتسا همچنان ادامه دارد.
هر ساله يادبود قربانيان از سوي شهرداري سربرنيتسا و با همكاري دولت ملي بوسني و هرزگوين و همچنين جامعه اسلامي اين كشور گرامي داشته مي شود.
خاطر نشان مي شود كه در سال گذشته به واسطه بيستمن سالگرد اين واقعه از طرف كانون مادران داغدار ژپا و سربرنيستا و با همكاري برخي از نهادها اين مراسم در سطح گسترده و با برنامه هاي ويژه اي برگزار شد.
'اكبر تركان' مشاور رييس جمهوري و دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد كشور به نمايندگي از رياست جمهوري اسلامي ايران در مراسم بيستمين سالگرد شهيدان سربرنيستا در سال گذشته در آيين تشييع جنازه 136 تن از شهداي تازه شناسايي شده سربرنيتسا در جنگ بوسني و هرزگوين حضور داشت.
در راهپيمايي نداي صلح كه به منظور نشانه يادبود قربانيان سربرنيتسا از سال 2005 ميلادي هر سال برگزار مي شود، چندين هزار نفر مسافتي را به طول بيش از 100 كيلومتر كه از مسير جنگي آن زمان مي گذرد، براي حضور يافتن در قبرستان پوتوچاري راهپيمايي مي كنند.
دولت صربستان در ژوئيه سال 2006 ميلادي تمام جنايات جنگي در جنگ هاي يوگسلاوي سابق را به طور خاص جنايات عليه مسلمانان در سربرنيتسا و صرب ها در منطقه براتوناتس محكوم كرد.
پارلمان صربستان نيز در سال 2010 با تصويب اعلانيه اي جنايات بر مسلمانان در سربرنيتسا در ژوئيه سال 1995 را بر اساس حكم ديوان بين المللي دادگستري محكوم كرد.
ديوان بين المللي دادگستري لاهه در سال 2007 ميلادي در حكمي وقايع سربرنيتسا بر مسلمانان را نسل كشي اعلام كرد.
گروهي از نهادهاي غير دولتي در صربستان در سال گذشته با ارسال درخواستي به آدرس رييس جمهوري، دولت و مجلس نمايندگان صربستان خواستار آن شدند كه 11 ژوئيه «روز يادبود نسل كشي در سربرنيتسا» اعلام شود.
پارلمان اروپا در 15 ژانويه سال 2009 قطعنامه اي را تصويب كرد كه بر اساس آن 11 ژوئيه به عنوان «روز يادبود نسل كشي در سربرنيتسا» اعلام شد.
بوسني و هرزگوين در سال 1995 ميلادي بر پايه توافقنامه ديتون كه ميان سران صربستان، كرواسي و بوسني و هرزگوين منعقد شد به دو هويت جمهوري صربسكا و يك بخش مسلمان و كروات نشين با نام فدراسيون بوسني و هرزگوين دست يافت.
بوسني و هرزگوين در سال 1992 ميلادي اعلام استقلال كرد.
شهر سربرنيتسا كه اكثريت آن را مسلمانان تشكيل مي دادند، به عنوان منطقه امن تحت حفاظت سربازان هلندي سازمان ملل متحد در يازدهم ژوئيه 1995ميلادي توسط نيروهاي صرب به فرماندهي ژنرال «راتكو ملاديچ» بدون مقاومت نيروهاي هلندي سازمان ملل كه از اين منطقه به عنوان منطقه امن حفاظت مي كردند، تصرف شد.
بر اساس اسناد و مدارك موجود در محاكمه قضايي و بين المللي، ملاديچ كه اكنون در دادگاه لاهه در حال محاكمه است در زمان جنگ در بوسني وهرزگوين فرمانده نظامي ارتش جمهوري صربسكا را بر عهده داشت و هنگام تصرف شهر مسلمان نشين سربرنيتسا دستور قتل عام نزديك به هشت هزار مرد جوان مسلمان را صادر كرد.
ملاديچ از سوي دادگاه بين المللي كيفري در لاهه به 11 مورد از جمله نسل كشي در سربرنيتسا و تخلف از قوانين جنگي متهم شده است.
پس از گذشت چندين سال از اين جنايت هولناك «راتكو ملاديچ» در پنجم خرداد سال 1390 شمسي در منطقه اي در شمال صربستان از سوي مأموران ويژه پليس اين كشور دستگير و دهم خرداد ماه همان سال به دادگاه بين المللي جنايات جنگي در لاهه تحويل داده شد.
«رادوان كاراجييچ» رييس جمهوري پيشين جمهوري صربستان، ديگر متهم اصلي در قتل عام مسلمانان در سربرنيتساي بوسني و هرزگوين نيز در ژوئيه سال 2008 ميلادي در صربستان دستگير و به دادگاه بين المللي جنايات جنگي در لاهه انتقال يافت كه محاكمه وي ادامه دارد.
اروپام**436**1144