شهركرد – ایرنا – شهرها و روستاها بر اساس معماری و ساختار، دارای بافت فیزیكی هستند كه بر اساس آن مبلمان عمومی طراحی می شود و ملزم به رعایت حقوق شهروندی همه آحاد مردم بویژه معلولان است.

این بافت هرگز به سازندگان خانه ها و ادارات اجازه نمی دهد كوچه های تنگ یا معابر غیر قابل عبور بسازند و باید براساس حقوق شهروندی خط ارتفاع آسمان نیز رعایت شود.
از این رو به مناسبت هفته بهزیستی ،خبرگزاری جمهوری اسلامی مركز شهركرد به یكی از دغدغه های همیشگی معلولان ضایع نخاعی نظر انداخت و پیگیر مساله طراحی شهری براساس تردد آنان شد.
ایرنا مركز شهركرد در این امر با برگزاری میزگردی تخصصی و چالشی در پی آن شد تا این دغدغه معلولان را پیگیری كند.
از آن جا كه تأمین زیرساخت های مختلف رفاهی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، هنری و غیره در جامعه جزو نیازهای روزمره زندگی انسان ها محسوب می شود، اما بخشی از جامعه به دلیل برخورداری با شرایط خاص زندگی، از حداقل شاخص ها نیز بهره مند نیستند.
به عنوان نمونه، معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص جامعه، برای گذران زندگی خود و بهره مندی از امكانات جامعه، همواره با مشكلاتی مانند مناسب نبودن معابر شهری و فضاهای عمومی مواجه هستند كه این مهم باعث شده تا نتوانند به راحتی خدمات مورد نیاز خود را در بخش های مختلف دریافت كنند.
به همین منظور و با توجه به این كه مناسب نبودن معابر شهری و فضاهای عمومی به عنوان یكی از دغدغه های اصلی این قشر از جامعه محسوب می شود، میزگرد تخصصی ساماندهی معابر شهری و فضاهای اداری چهارمحال و بختیاری به میزبانی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مركز شهركرد برگزار و در آن، وضعیت معابر شهری و فضاهای دولتی و عمومی در خدمات رسانی به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص مورد بررسی، بحث و تبادل نظر كارشناسی قرار گرفت.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری گفت : قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، 16 اردیبهشت 1383 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
سیامك مشرف تأكید كرد:براساس ماده 2 این قانون، تمامی وزارتخانه ها، سازمان ها، مؤسسات و شركت های دولتی، نهاد های عمومی و انقلابی موظف اند در طراحی، تولید و احداث ساختمان ها، معابر، امكان عمومی و وسایل خدماتی، به گونه ای عمل كنند كه امكان دسترسی و بهره مندی مطلوب تر برای معلولان، مانند افراد عادی فراهم شود.
وی افزود : براساس تبصره یك ماده 2 قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، تمامی وزارتخانه ها، سازمان ها، مؤسسات و شركت های دولتی، نهاد های عمومی و انقلابی وظیفه دارند تا برای دسترسی و بهره مندی معلولان، ساختمان ها و اماكن عمومی، ورزشی و تفریحی، معابر و وسایل خدماتی موجود را در چارچوب بودجه های مصوب سالانه خود مناسب سازی كنند.
مشرف افزود : طبق تبصره 2 ماده یك این قانون، شهرداری ها نیز باید از صدور پروانه احداث و پایان كار برای آن تعداد از ساختمان ها و اماكن عمومی و معابری كه استانداردهای تخصصی مربوط به معلولان را رعایت نكرده اند، خودداری كنند.
وی تصریح كرد: براساس تبصره سه ماده یك قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، بهزیستی مجازست تا بر امر مناسب سازی ساختمان ها و اماكن دولتی و عمومی دستگاه های اجرایی نظارت كرده و گزارشات اقدامات انجام شده را از آنها درخواست كند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری بیان داشت: البته این سازمان در نظارت بر روند احداث ساختمان های دولتی و عمومی وظایفی را بر عهده دارد.
وی اضافه كرد: به عنوان نمونه، سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری در طراحی و احداث ساختمان های دولتی، عمومی و مجتمع هایی با بیش از یك هزار متر مربع زیربنا در سطح و یا دارای 10 واحد آپارتمانی، به اجرای سرویس های مورد نظر برای خدمات رسانی به معلولان و جانبازان قطع نخاعی توجه ویژه ای می كند.
مشرف عنوان داشت: البته در نشست هشتم خرداد 1368، شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوب كرد تا تمامی طرح های آینده و در دست تهیه مانند شهرسازی، شهرك سازی، مجتمع های مسكونی و ساختمانی سراسر كشور كه از سوی دستگاه های دولتی وابسته به دولت، شهرداری ها و یا بخش خصوصی احداث می شوند، رعایت ضوابط برنامه ریزی و طراحی برای تسهیل حركت معلولان و جانبازان قطع نخاعی در سطح شهر الزامی بوده و تمامی مراجع مسئول تهیه، بررسی و تصویب اجرای این طرح ها موظف اند در مراحل مختلف تصویب و صدور پروانه و نظارت، این ضوابط را رعایت كنند.
وی اظهار كرد: برای رفع موانع شهری موجود، باید قبل از تهیه و یا تجدید نظر در طرح های توسعه شهری به منظور نزدیكتر كردن شرایط موجود به استاندارد از سوی مراجع عمران شهری با توجه به اولویت هر یك، به اجرا درآید.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در همین راستا، هر ساله جلسات مختلفی برگزار و این سازمان به تمامی دستگاه های دولتی و پیمانكاران این حوزه رعایت الزامات مورد نظر را اعلام می كند.
وی بیان كرد: البته به نظر می رسد در شهرهای مختلف ایران، هنگام طراحی اولیه، از توجه به مناسب سازی به منظور تسهیل در تردد معلولان و جانبازان قطع نخاعی، توجهی صورت نمی گیرد و در این زمینه غفلت می شود.
مشرف یادآور شد: به همین منظور، سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری، آمادگی خود را برای بررسی و ارائه راهكار علمی رفع این مشكل در نقاط مختلف را به شهرداری شهركرد و ادارات كل بهزیستی و راه و شهرسازی استان به صورت رایگان اعلام كرده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی طبق قانون، موظف شده تا هر پنج سال یك بار، با همكاری بهزیستی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی نسبت به بازنگری طرح های جامع و تفضیلی، تطبیق آن با شرایط و امكانات جدید، پیش بینی بودجه لازم و سپس ارائه به شورایعالی شهرسازی و معماری ایران اقدامات لازم را انجام دهد.
وی خاطرنشان كرد: در همین راستا، ضوابط شهری مانند اماكن و فضاهای عمومی شهری و عمومی و همچنین ضوابط ساختمانی مانند فضاهای مربوط به ساختمان ها مورد توجه قرار می گیرد.
مشرف گفت: اماكن و فضاهای عمومی شهری و عمومی بر سه اصل تداوم حركت در شبكه معابر شهری، تداوم حركت راحت در خیابان ها و تداوم حركت در مسیرهای پیاده استوار شده است.
وی تأكید كرد: در احداث پیاده روها كه باید دارای سطحی تراز، شیب طولی كمتر از پنج درصد با حركت امن و مستقل باشد، نه تنها این موضوع رعایت نشده، بلكه در بسیاری پیاده روها نرده هایی نصب شده كه خودرو و موتورسوار نتواند از آن عبور كند، در حالی كه افراد معلول و جانبازان قطع نخاعی هم نمی توانند با ویلچر از آن عبور كنند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری افزود: به همین منظور شهرداری ها موظف اند تا 100 درصد این مسایل را در ضوابط شهری مورد توجه قرار دهند.
وی تصریح كرد: حتی در نصب چراغ های قرمز و خط كشی ویژه عابران پیاده، مكان هایی با مدت زمان طولانی تر برای عبور معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص در نظر گرفته شود.
مشرف بیان داشت: در بسیاری كشورهای پیشرفته دنیا، ضمن توجه ویژه به این مسایل، حتی در فروشگاه های بزرگ مكانی پیش بینی شده تا با فشار دادن یك دكمه مخصوص، درب برای عبور معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص باز شود.
وی اضافه كرد: طبق استانداردهای تعریف شده، ارتفاع دست اندازها باید دو سانتیمتر باشد، در حالی كه اكنون این ارتفاع به بیش از 20 سانتیمتر هم می رسد و حتی امكان عبور فرد سالم هم وجود ندارد كه شهرداری ها بایستی به این موضوع توجه كنند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری عنوان داشت: در رابطه با ضوابط ساختمانی، این سازمان وظیفه دارد تا بر طراحی و احداث ساختمان های بخش خصوصی به منظور رعایت ضوابط و مقررات قانونی اقدام كند.
وی، به دو نقشه ای بودن بیشتر ساختمان های احداثی و لزوم نظارت بر این ساختمان ها به منظور اجرای كامل ضوابط قانونی در ساخت و ساز اشاره و اظهار كرد: نصب آسانسورهایی با ابعاد، اتاقك و ارتفاع مشخص شده، احداث سرویس های بهداشتی و دستشویی و توجه به اجرای مبلمان شهری، باید از سوی شهرداری ها و راه و شهرسازی مورد توجه قرار گیرد.
مشرف ادامه داد: سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری آمادگی كامل خود را برای برگزاری همایش های علمی با موضوع سیما و منظر شهری به صورت رایگان اعلام می كند.
وی بیان كرد: همكاری شهرداری ها، راه و شهرسازی و تمامی دستگاه های اجرایی متولی در این حوزه به منظور برگزاری مطلوب این همایش ها ضرورت دارد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری یادآور شد: برای تسهیل در تردد معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص، كشت گیاهان دارای میوه لغزنده در پیاده روها ممنوع و تجهیز وسایل نقلیه عمومی به بالابرهای مكانیكی ضروری است.
وی عنوان كرد: وجود علائم دیداری برای ناشنوایان و علائم صوتی برای نابینایان در اماكن عمومی دولتی و خصوصی بایستی مورد توجه قرار گیرد.
مشرف اظهار داشت: نصب تابلوهایی برای افراد با دید محدود و كم سو، باید در رابطه با زوایای افقی، عمودی و جانبی صورت گیرد.
وی خاطرنشان كرد: تجهیز میله ها و نرده های راهنما در نقاط حساس و خطرناك باید دارای علائم حسی باشد تا نابینایان را آگاه كند.
******
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: در راستای مناسب سازی معابر شهری و فضاهای اداری در استان، سازمان نظام مهندسی ساختمان و شهرداری شهركرد تعامل و پیگیری های بسیار مطلوبی دارد.
محمد میرزایی ،به مناسب سازی 25 درصد فضاهای اداری و اماكن عمومی چهارمحال و بختیاری تا پایان سال گذشته اشاره و تأكید كرد: در سال 1393 این میزان 20 درصد بوده است.
وی افزود: مناسب سازی اماكن عمومی و فضای فیزیكی بسیاری از دستگاه های اجرایی چهارمحال و بختیاری تنها به پنج تا 20 میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.
میرزایی تصریح كرد: البته انتظار نداریم ساختمان های قدیمی را خراب كنند، اما مناسب سازی باید به طور جدی مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به بررسی وضعیت مناسب سازی فضاهای اداری و اماكن عمومی استان از سوی اداره كل بهزیستی بیان داشت: به تازگی، ساختمان های دانشگاه علوم پزشكی و كلینیك های بهداشتی و درمانی دولتی و خصوصی بررسی و توصیه های لازم برای رفع مشكلات موجود در آن ها ارائه شده است.
وی اضافه كرد: كمیته مناسب سازی معابر شهری و فضاهای اداری چهارمحال و بختیاری به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و دبیری اداره كل بهزیستی در سطح استان و در سطح شهرستان ها به ریاست فرمانداران فعالیت مستمر داشته و هر سه ماه یك بار نسبت به بررسی وضعیت این حوزه اقدام می كنند.
میرزایی عنوان داشت: اداره كل بهزیستی چهارمحال و بختیاری تاكنون اعتبار مورد نیاز برای مناسب سازی خودروی 250 معلول و مناسب سازی منزل مسكونی 50 معلول را پرداخت كرده است.
وی، به دو نقشه ای بودن بسیاری ساختمان های احداثی اشاره و اظهار كرد: انتظار داریم تا سازمان ظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری نسبت به یكسان كردن نقشه های ارائه شده به شهرداری ها برای دریافت پروانه با نقشه اجرایی و همچنین رعایت ضوابط در میزان ساخت و ساز قانونی اقدامات لازم را انجام دهد.
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: مهندسان ناظر تحت مدیریت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در بخش اجرا باید مناسب سازی را قبول كنند، چون در غیر این صورت، با پرداخت جریمه در كمیسیون ماده 100 شهرداری ها، این موضوع مورد بی توجهی قرار می گیرد.
وی بیان كرد: شهرداری ها باید مكانی را برای فراهم كردن زیرساخت های خدمات رسانی آسان به ویژه در بخش خدمات بانكی به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص آماده و راه اندازی كند.
میرزایی یادآور شد: البته این در حالیست كه این افراد اكنون حتی در صورت پیاده شدن از خودرو هم نمی توانند خدمات بانكی را از طریق خودپردازها دریافت كنند.
وی، به ضرورت رعایت ضوابط قانونی در احداث ساختمان های با بیش از یك هزار متر مربع زیربنا در سطح و یا دارای 10 واحد آپارتمانی اشاره و عنوان كرد: اداره كل استاندارد و تحقیقات صنعتی، در روند احداث این ساختمان ها تنها به تأیید مسایل ایمنی بسنده می كند و مناسب سازی در آن مورد توجه قرار نمی گیرد.
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: سازمان اتوبوسرانی وابسته به شهرداری شهركرد قرار شده یك دستگاه اتوبوس ویژه مناسب سازی شده برای خدمات رسانی مطلوب به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص خریداری كند كه تاكنون اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است.
وی،به وجود 32 هزار معلول در چهارمحال و بختیاری اشاره و خاطر نشان كرد: این استان در بحث مناسب سازی معابر شهری و فضاهای اداری، رتبه سوم كشور به خود اختصاص داده است.
میرزایی گفت: براساس توافق سال گذشته سازمان بهزیستی كشور با شركت های ایران خودرو و سایپا قرار شده تا این شركت ها خودروی مناسب سازی شده ی ویژه ایی برای معلولان طراحی و با قیمت بسیار اندك و پرداخت یارانه از سوی بهزیستی كشور عرضه كنند.
وی تأكید كرد: برای مناسب سازی وضعیت دستگاه های اجرایی به منظور خدمات رسانی آسان به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص، هزینه زیادی لازم نیست و این موضوع تنها به اراده مسئولان نیاز دارد.
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری افزود: برای رسیدن به اهداف مطلوب در این زمینه، افزایش نظارت از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان و دفتر فنی استانداری و الزام سازندگان ساختمان ها به رعایت ضوابط قانونی قبل از ساخت و ساز نقش مهمی ایفا می كند.
وی تصریح كرد: البته در برخی دستگاه های اجرایی چهارمحال و بختیاری، مناسب سازی در حد رفع تكلیف انجام شده اما نه تنها قابل استفاده برای معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص نیست، بلكه افراد سالم نیز نمی توانند از آن استفاده كنند.
میرزایی، اجرایی شدن مصوبات كارگروه مناسب سازی معابر شهری و فضاهای اداری چهارمحال و بختیاری را ضروری دانست و بیان داشت: به همین منظور، شهرداری های استان باید نسبت به اصلاح و حذف اختلاف ارتفاع موجود در بلوارها و معابر شهری اقدامات لازم را انجام دهند.
وی اضافه كرد: در همین راستا، در مرحله نخست، شهرداری شهركرد باید اختلاف ارتفاع برخی نقاط بلوارهای طولانی مانند خواجه نصیر، هفده شهریور و آیت الله كاشانی را رفع كند تا معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص بتوانند راحت تر تردد داشته باشند.
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری، با اشاره به ضرورت توجه شهرداری ها در روند صدور مجوزات قانونی برای ساختمان های نوساز عنوان داشت: بسیاری مالكان ساختمان های جدید اكنون از طریق پرداخت جریمه در كمیسیون ماده 100 شهرداری ها به این مساله توجه نمی كنند.
وی اظهار كرد: انتظار می رود برای خدمات رسانی مطلوب به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص، در سالن های همایش و كنفرانس عمومی و دولتی، طرحی به منظور تردد آسان این افراد ارائه گردد.
میرزایی ادامه داد: تمامی ساختمان های دولتی و عمومی كه برای مناسب سازی به آن ها تذكر داده شده، تا سه ماه دیگر ارزیابی مجدد می شوند.
********
نماینده بخش خصوصی و رئیس انجمن ضایعه نخاعی های چهارمحال و بختیاری هم گفت: در راستای خدمات رسانی مطلوب به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص، اقدامات زیادی از سوی مسئولان دستگاه های اجرایی متولی صورت گرفته اما هنوز گلایه های فراوانی وجود دارد.
نصرالله شاكری چالش تری بیان كرد: البته تمامی معلولان، جانبازان قطع نخاعی، نابینایان و افراد خاص، آرزو دارند تا هیچ كس با این نوع معلولیت مواجه نشود.
وی یادآور شد: انتظار می رود تا مسئولان دستگاه های اجرایی متولی، حداقل 10 درصد وعده ها، قول ها و ضوابط قانون در این زمینه را عملی كنند.
شاكری چالش تری عنوان كرد: علاوه بر وعده های فراوان از سوی مسئولان مختلف در دستگاه های اجرایی متولی، اما هنوز خدمات رسانی مطلوب به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص، در بسیاری از نقاط نادیده گرفته شده و اجرایی نشده است.
نماینده بخش خصوصی و رئیس انجمن ضایعه نخاعی های چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: حتی گاهی اوقات مشاهده می شود كه عده ای نسبت به اشغال كردن پاركینگ ویژه معلولان و جانبازان قطع نخاعی در خیابان ها اقدام می كنند.
وی خاطرنشان كرد: بسیاری از معلولان و جانبازان قطع نخاعی چهارمحال و بختیاری علاوه بر دارا بودن توانایی های فراوان، اما به علت مشكلات در تردد و مناسب نبودن معابر و فضاهای اداری، دولتی و عمومی منزوی شده اند.
شاكری چالش تری با اشاره به استاندارد تعریف شده پنج درصدی برای پیاده روها و اماكن عمومی و دولتی گفت: ما حتی شیب 15 درصد را هم قبول داریم، اما در بسیاری مناطق این شیب تا 70 یا 80 درصد هم می رسد.
وی ،با تقدیر از مسئولان پیگیر و وظیفه شناس دستگاه های اجرایی متولی در چهارمحال و بختیاری تأكید كرد: معلولان و جانبازان قطع نخاعی استان از 10 سال گذشته تاكنون پیگیر خرید یك دستگاه اتوبوس مخصوص هستند.
نماینده بخش خصوصی و رئیس انجمن ضایعه نخاعی های چهارمحال و بختیاری افزود: اكنون معلولان و جانبازان قطع نخاعی استان مجبورند برای اعزام به اردو و رفتن به مسافرت این اتوبوس مخصوص را از استان اصفهان كرایه كنند.
وی تصریح كرد: بیشتر استان های كشور از مزایای این نوع اتوبوس ها بهره مند هستند و چهارمحال و بختیاری جزو محدود استان های محروم از آن است.
شاكری چالش تری بیان داشت: دستگاه های اجرایی متولی همچنین باید برای برای تبدیل گاز و كلاچ خودرو معلولان و جانبازان قطع نخاعی به تجهیزات برقی و یا دستی، كمك های لازم را ارائه دهند.
وی اضافه كرد: مدتی است در برخی بوستان ها و فضاهای شهری و عمومی برای جلوگیری از تردد موتورسواران، میله ها و مانع هایی زده شده كه تردد معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص را با مشكل مواجه كرده است.
نماینده بخش خصوصی و رئیس انجمن ضایعه نخاعی های چهارمحال و بختیاری عنوان داشت: هموار سازی پیاده روها و بازگشایی محل هایی در بلوارهای طولانی مانند خواجه نصیر، هفده شهریور و آیت الله كاشانی شهركرد به منظور دسترسی آسان معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص در گذر از خیابان باید از سوی شهرداری اجرایی شود.
وی اظهار كرد: مناسب سازی معابر موجود در فضاهای گردشگری و مذهبی چهارمحال و بختیاری از سوی دستگاه های اجرایی متولی در استان باید در دستور كار مسئولان مربوطه قرار گیرد.
*****
مدیر شهرسازی اداره كل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: به این منظور آموزش های مورد نیاز از سوی این اداره كل و با مشاركت اداره كل بهزیستی در شهرستان های 9 گانه استان برگزار شده است.
صغری علیزاده بیان كرد: تشریح تمامی فعالیت های صورت گرفته و نیازهای موجود برای مناسب سازی معابر شهری و فضاهای اداری چهارمحال و بختیاری، 100 درصد اثر مطلوب داشته است.
وی ادامه داد: پیگیری های لازم برای مناسب سازی معابر و فضای ساختمان های دولتی و عمومی باید به طور جدی به مرحله اجرا درآید.
علیزاده عنوان كرد: به همین منظور، كارگروه مناسب سازی معابر شهری و فضاهای اداری در چهارمحال و بختیاری باید فعال تر وارد میدان شود.
مدیر شهرسازی اداره كل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: بسیاری دستگاه های اجرایی و شركت های خدمات رسان مانند بانك های عامل، پایانه های مسافربری، تاكسیرانی، اتوبوسرانی، فرودگاه و شركت مخابرات باید زیرساخت های لازم برای خدمات رسانی آسان به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص را در اولویت قرار دهند.
وی خاطرنشان كرد: تمامی دستگاه های اجرایی موظف شده اند تا مناسب سازی معابر و فضاهای اداری و عمومی را به منظور خدمات رسانی حداقلی و مطلوب به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص در دستور كار قرار دهند.
علیزاده اظهار داشت: به همین منظور، مدیران دستگاه های اجرایی باید اعتبارات لازم را در بودجه سالانه خود پیش بینی كنند.
وی توصیه كرد: در ماده دو قانون جامع حمایت از حقوق معلولان به صراحت آورده شده كه تمامی دستگاه های اجرایی موظف اند تا هنگام تنظیم بودجه سالانه خود اعتبارات مورد نیاز مناسب سازی معابر و فضاهای اداری را پیش بینی و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور و دیگر مراجع اعلام كنند.
**********
معاون شهرسازی شهرداری شهركرد هم گفت: امیدواریم برگزاری این میزگردهای تخصصی منجر به رفع مشكلات موجود در بخش های مختلف و فراهم كردن حداقل استانداردهای لازم شود.
بهادر عبدالغنی تأكید كرد: اكنون دغدغه هایی وجود دارد كه براساس آن باید اعتبار لازم برای رفع مشكلات موجود در معابر و فضاهای اداری و عمومی پیش بینی شود.
وی افزود: به دنبال اجرای مصوبات كارگروه ساماندهی معابر شهری و فضاهای اداری چهارمحال و بختیاری، كمیته ای در شهرداری شهركرد تشكیل و فعال شده كه هم برای دریافت پروانه ساخت و هم برای صدور پایان كار به تأییدیه و مهر نماینده معلولان مستقر در این شهرداری نیاز دارد.
عبدالغنی تصریح كرد: مغایرت نقشه ارائه شده برای دریافت پروانه با نقشه اجرا شده، مشكلات و معضلاتی را در زمینه مناسب سازی معابر و فضاهای عمومی و اداری ایجاد كرده رفع آن نیازمند افزایش نظارت ها است.
معاون شهرسازی شهرداری شهركرد بیان داشت: اكنون بسیاری از مدیران دستگاه های اجرایی چهارمحال و بختیاری برای دریافت پروانه مجاز ساختمانی از طریق شهرداری اقدام كرده اند.
وی اضافه كرد: اطلاع رسانی به دستگاه های اجرایی و مالكان اماكن عمومی در مركز چهارمحال و بختیاری به منظور مناسب سازی معابر، سرویس های بهداشتی، آسانسور، رمپ های ورودی و خروجی و غیره از مهمترین اقدامات شهرداری شهركرد در این حوزه به شمار می رود.
عبدالغنی عنوان داشت: برای خدمات رسانی مطلوب تر به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص در بوستان ها، فضاهای سبز و اماكن عمومی تفریحی، رفاهی و فرهنگی و همچنین تسهیل در تردد آنان، تمهیداتی از سوی شهرداری شهركرد اندیشیده شده است.
وی اظهار كرد: ضرورت مناسب سازی معابر و فضای عمومی در مناطق گردشگری و مذهبی شهركرد و همچنین لزوم برنامه ریزی برای رفع مشكلات در این حوزه به اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری اعلام شده است.
معاون شهرسازی شهرداری شهركرد با اشاره به آغاز ساماندهی و اصلاح لچكی های موجود در چهارراه های مركز چهارمحال و بختیاری ادامه داد: هنگام تحویل پروژه های عمومی و عمرانی، نماینده بهزیستی می تواند حضور یابد و نسبت به تأیید وضعیت مناسب سازی معابر و فضاهای این پروژه ها اقدام كند.
وی بیان كرد: رسانه های گروهی در فرهنگ سازی و مستند سازی به منظور خدمات رسانی به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص نقش مهمی دارند.
عبدالغنی یادآور شد: سازمان اتوبوسرانی شهرداری شهركرد نیز پس از رفع برخی مشكلات مالی، خرید یك دستگاه اتوبوس ویژه جابجایی معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص را در دستور كار قرار داده است.
وی عنوان كرد: شهرداری شهركرد برای فراهم كردن زمینه تسهیل در ارائه خدمات رسانی بانكی به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص از طریق خودپردازهای مخصوص بانكی اقدامات لازم را در كوتاه ترین زمان ممكن انجام می دهد.
معاون شهرسازی شهردار شهركرد اظهار داشت: به منظور تسهیل در تردد معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص در مركز چهارمحال و بختیاری، به طور نمونه و پایلوت، طرحی برای رفع اختلاف ارتفاع و هموار كردن قسمت هایی از بلوارهای طولانی این شهر مانند خواجه نصیر و هفده شهریور آماده و اجرا می كند.
وی خاطرنشان كرد: البته معاون عمرانی شهرداری شهركرد طرحی به منظور رفع اختلاف ارتفاع قسمت شمالی و جنوبی بلوار آیت الله كاشانی را در دستور كار قرار داده است.
معاون شهرسازی شهردار شهركرد افزود: این شهرداری به مالكان اماكن تجاری و عمومی سطح شهر به منظور مناسب سازی معابر و فضای عمومی اخطار داده كه برخی اجرایی شده و تعدادی نیز هنوز اجرایی نشده است.
وی تأكید كرد: به دانشگاه علوم پزشكی شهركرد هم اخطار داده شده تا اماكن بهداشتی و درمانی دولتی و خصوصی وابسته به این دانشگاه مناسب سازی شود.
عبدالغنی بیان داشت: نیازی نیست كه برخی اماكن بهداشتی و درمانی دولتی و خصوصی مانند مطب پزشكان ارتوپدی در طبقات بالا و در ارتفاع فعالیت كنند.
*******
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی چهارمحال و بختیاری هم گفت: معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص با موانع مختلفی مانند فیزیكی، تكنولوژی، دیداری، شنیداری و ارتباطی مواجه هستند.
بهنام سلیمانی تصریح كرد: رفع تمامی موانع مربوط به جامعه معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص نیاز به ایجاد نگرش مثبت در بین مسوولان دارد.
وی عنوان داشت: اداره كل بهزیستی چهارمحال و بختیاری افزایش خدمات رسانی مطلوب و بهینه به معلولان، جانبازان قطع نخاعی، سالمندان، نابینایان، خانم های باردار و افراد خاص استان را جزو برنامه های اولویت دار خود در سال جاری قرار داده است.
به دنبال برگزاری میزگرد تخصصی ساماندهی معابر شهری و فضاهای اداری چهارمحال و بختیاری در خبرگزاری ایرنا مركز شهركرد، برای نخستین بار مقرر شد تا انجمن ضایعه نخاعی های استان نسبت به شناسایی نقاط نیازمند مناسب سازی در بلوارهای طولانی اقدام تا اداره كل بهزیستی و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان این نقاط را به شهرداری شهركرد معرفی كنند، تا این نیازها برطرف شود.
همچنین مقرر شد سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری برای بررسی و ارائه راهكار علمی رفع مشكلات مربوط به مناسب سازی معابر و فضاهای عمومی و دولتی با شهرداری شهركرد و ادارات كل بهزیستی و راه و شهرسازی استان به صورت رایگان همكاری كند.
در این نشست مقرر شد تا سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری برگزاری همایش های علمی با موضوع سیما و منظر شهری به صورت رایگان در نیمه نخست سال جاری را در دستور كار قرار دهد.
همچنین مقرر شد تا نظارت های سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری، شهرداری شهركرد، اداره كل راه و شهرسازی، اداره كل بهزیستی، دفتر فنی استانداری و سایر دستگاه های اجرایی متولی نسبت به رعایت اصول فنی و قانونی در احداث ساختمان های جدید دولتی و عمومی بیشتر شود.
گزارش از : وحید رئیسی دهكردی
7362/2097/1138 /1484