تهران - ایرنا - مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو با اشاره به مصرف و دور انداخته شدن میلیون ها تن كیسه پلاستیكی طی یك سال در جهان به تشریح دو دلیل برای خطرناك بودن كیسه های پلاستیكی پرداخت.

دكتر حسین رستگار در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا افزود: از نفت و مشتقات نفتی تجدیدپذیر، مواد پلاستیكی تجزیه ناپذیر مانند كیسه های پلاستیكی تولید می شود و ورود این مواد به چرخه ضایعات از جنبه‌های مختلف برای كره زمین مشكل‌ساز است.
وی خاطرنشان كرد: هرچند بخش اعظم این زباله‌ها به ظاهر دفن می‌شوند اما مقصد نهایی بسیاری از این كیسه‌های پلاستیكی ،‌ اقیانوس‌ها هستند و این زباله‌ها حتی تا صدها سال بعد تجزیه نمی‌شوند و در محیط زیست باقی مانده كه خود تهدیدی شدید در سلامت گیاهان و جانوران خواهد بود.
وی ادامه داد: توسعه و پیشرفت تكنولوژی در جوامع بشری منجر به آسایش و راحتی زندگی گشته كه متاسفانه با خود عامل تخریب محیط زیست را به همراه دارد.
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو این موضوع كه كیسه های پلاستیكی خطرناك هستند از دو جنبه بهداشتی بودن و مخرب محیط زیست بودن مورد بحث قرار می گیرند؛ از جنبه بهداشتی بودن در صورتی كه در ساخت كیسه‌های پلاستیكی -كه در تماس با ماده غذایی قرار می گیرند - از پلیمرها و مواد افزودنی غیربهداشتی استفاده شود، موجب به خطر افتادن سلامت مصرف كننده می شود.
رستگار افزود: از جنبه مخرب محیط زیست بودن نیز بازیافت كیسه های پلاستیكی به دلیل سبك بودن و آغشته بودن به مواد آلاینده، اقتصادی نبوده و بازیافت آنها مستلزم صرف هزینه و انرژی قابل توجهی هستند.
وی خاطرنشان كرد: با اعمال ضوابط بهداشتی در تولید كیسه‌های پلاستیكی مورد استفاده در تماس با مواد غذایی، كنترل آنها قابل انجام است اما مشكل و معضل اصلی كیسه‌های پلاستیكی شامل عدم تخریب در مدت زمان مناسب یعنی بیشتر از 100 سال و عدم بازیافت آنها است.
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو در ادامه به منظور دست یابی به زمینی سالم و عاری از مخاطرات سلامت و زیست محیطی، 9 توصیه زیر را ارائه داد.
1) فرهنگ سازی و ارتقای سطح دانش جامعه در خصوص تعدیل استفاده از كیسه‌ و ظروف پلاستیكی
2) ترغیب و تشویق جامعه در جهت عدم استفاده از كیسه‌های پلاستیكی و جایگزینی كیسه های پارچه ای و كنفی چندبار مصرف هنگام خرید
3) ترغیب تولیدكنندگان نسبت به استفاده از مواد اكسوزیست تخریب پذیر در تولید كیسه های پلاستیكی
4) تشویق تولید كنندگان جهت تولید كیسه های زیست تخریب پذیر
5) اعمال قوانین محدود كننده نسبت به استفاده از كیسه‌ و ظروف پلاستیكی مانند اخذ هزینه های بازیافت یا استحصال از تولیدكنندگان در قالب مالیات
6) عدم توزیع كیسه‌های پلاستیكی رایگان در فروشگاه‌ها و مراكز خرید
7) توزیع كیسه های پلاستیكی اكسوزیست تخریب پذیر و زیست تخریب پذیر و كاغذی در میادین میوه و تره بار و فروشگاههای زنجیره ای
8) ارتقای نظارت و كنترل بر تولید بهداشتی كارخانجات تولید كننده كیسه های پلاستیكی اكسوزیست تخریب پذیر و زیست تخریب پذیر و كاغذی
9) ارتقای پایش و كنترل مستمر كیسه های پلاستیكی اكسوزیست تخریب پذیر و زیست تخریب پذیر و كاغذی در سطح عرضه
گفتنی است طی روزهای اخیر كمپین های «نه به كیسه پلاستیكی» به مناسبت 21 تیر روز ملی بدون كیسه پلاستیكی آغاز به كار كردند.
اجتمام(4)**9185 ** 1418