سنندج- ايرنا- مدير باغباني جهاد كشاورزي كردستان گفت: امسال بيش از هشت هزار تُن گيلاس از باغات اين استان برداشت و روانه بازارهاي مصرف شده است.

اردشير پورحبيبي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در اين استان بيش از 990 هكتار باغات گيلاس وجود دارد و امسال در مجموع بيش از هشت هزار تن محصول برداشت شده است.
وي اضافه كرد: اين مقدار محصول برداشت شده در مقايسه با سال قبل 20 درصد رشد داشته و ارزش ريالي آن در حدود 400 ميليارد ريال بوده است.
وي اظهار كرد: با توجه به اينكه فصل گل دهي درختان گيلاس و آلبالو ديرتر از ساير درختان هسته دار و دانه دار بوده به كشاورزان توصيه مي شود براي مقابله با سرمازدگي بهاره كشت اين نوع باغات را در اولويت داشته باشند.
پورحبيبي افزود: به طور ميانگين سالانه بيش از يك هزار هكتار به سطح باغات استان كردستان افزوده مي شود و باغات گيلاس و آلبالو نيز با توجه به تمايل باغداران اين استان گسترش مي يابند.
مدير باغباني جهاد كشاورزي كردستان گفت: برداشت گيلاس در اين استان از خرداد آغاز و تا تير ادامه خواهد داشت كه بخشي از محصول توليد شده به صورت تازه خوري روانه بازار مصرف و بخشي ديگر به كارخانه هاي صنايع تبديلي فرستاده مي شود.
وي اضافه كرد: در اين استان بيش از 15 هزار نفر در زمينه توليد و برداشت گيلاس فعاليت مي كنند و باغداران شهرستان هاي سنندج، كامياران، سروآباد و سقز از عمده توليد كنندگان اين محصول هستند.
گيلاس با نام علمي آن (Prunuscerasus) است حاوي آب، پروتئين، چربي، قند، آهن، مس، روي، يد، كلسيم، فسفر، منيزيم، گوگرد، كلر، سديم، پتاسيم، اسيد آلي و ويتامين هاي (C-A-B۱-B۲-PP)است.
اين ميوه مجاري ادراري، لوله گوارشي و معده را ضد عفوني مي كند اعصاب را آرام كرده و سموم بدن را دفع و خون را تصفيه مي كند.
حمايت هاي مسوولان از توليدكنندگان اين ميوه درختي با ايجاد بازارهايي با قيمت هاي متعادل و مناسب، زمينه هاي ايجاد بازارهاي خارجي و صادرات بيشتر، راه اندازي صنايع تبديلي و تكميلي و بسته بندي اين محصول و ايجاد نهالستان هايي در منطقه با نهال هاي اصلاح شده مي تواند افق هاي بسيار خوبي براي توليد و گسترش باغات گيلاس در منطقه باشد.
از طرفي ديگر با توجه به سياست هاي كلان دولت در گسترش صادرات غيرنفتي و وجود بازارهاي خوب منطقه اي و فرامنطقه اي اين محصول، اين را مي طلبد كه حمايت هاي بخش دولتي و خصوص در اين زمينه بيشتر شود، تا اين محصول به عنوان يك كالاي مهم و شناخته شده در بازارهاي هاي داخلي و خارجي ورودي تاثيرگذار و مستمر داشته باشد.
در استان كردستان در مجموع بيش از 38 هزار هكتار باغ وجود دارد و بيشترين مقدار آن به سيب اختصاص يافته است.
3020/1904