اروميه- ايرنا- مدير دفتر استاني ستاد احياي درياچه اروميه در آذربايجان غربي گفت: مصرف آب كشاورزي در حوضه آبريز درياچه اروميه هم اكنون بيش از 90 درصد آب موجود است كه بايد به 40 درصد كاهش يابد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، در حوضه آبريز درياچه اروميه حدود چهار ميليارد و 300 ميليون مترمكعب آب در بخش كشاورزي استفاده مي شود كه بايد در اجراي برنامه هاي توسعه كشاورزي در جوامع محلي با هدف كاهش مصرف آب، سالانه يك ميليارد و 200 ميليون مترمكعب از سهم حقابه كشاورزان كاهش يابد.
فرهاد سرخوش روز چهارشنبه در اولين كارگاه آموزشي مربيان كشاورزي براي انتقال برنامه هاي ستاد احياي درياچه اروميه به كشاورزان افزود: براي تحقق كاهش مصرف آب در بخش كشاورزي جلب اعتماد روستاييان، كشاورزان و دهياران گامي بلند و ركني مهم براي پيشبرد اهداف و سياست هاي ستاد احياي درياچه اروميه محسوب مي شود و بر اين اساس آگاه سازي و آموزش كشاورزان در خصوص تغيير الگوي مصرف آب الزامي است.
وي بيان كرد: پروژه هاي احياي درياچه اروميه فرصتي براي ايجاد كشاورزي مدرن و پايدار در استان به وجود آورده كه دهياران نقش موثري در تغيير نگرش كشاورزان و حركت به سمت كشاورزي مدرن مي توانند ايفا كنند.
وي اضافه كرد: دهياران و بخشداران ارتباط مستقيم با مردم محلي و كشاورزان دارند و انتقال مطالب، اهداف و برنامه هاي ستاد احياي درياچه اروميه به جوامع محلي و روستايي، آگاه سازي مردم از تبعات خشك شدن درياچه اروميه و استفاده از روشهاي نوين كشاورزي در راستاي مصرف بهينه آب و توليد محصولات با كيفيت از جمله مواردي است كه براي انجام آنها نياز به دهياران و بخشداران به عنوان معتمدين جوامع محلي و روستايي حس مي شود.
سرخوش اظهار كرد: هم اكنون كشاورزي سنتي موجود در حوضه آبريز درياچه اروميه با وجود مصرف بالاي آب، صرفه اقتصادي ندارد.
وي اضافه كرد: آگاه سازي كشاورزان و كاهش مصرف آب در اين بخش، سرعت بيشتري به مراحل احياي درياچه اروميه مي دهد.
مديركل مديريت بحران استانداري آذربايجان غربي نيز در اين كارگاه آموزشي گفت: خشك شدن درياچه اروميه جان پنج ميليون نفر از جمعيت كشور را با تهديد جدي مواجه مي كند.
اميرعباس جعفري اظهار كرد: از عوامل خشك شدن درياچه اروميه كشت غير اصولي و برداشت بي رويه از آب هاي سطحي و زيرزميني است كه در اين زمينه بايد نقش مربيان كشاورزي در احياي درياچه اروميه را مهم تلقي كرد.
وي با بيان اينكه دولت با تزريق اعتبارات و اجراي پروژه هاي عمراني و سياست گذاري ها در احياي درياچه اروميه گام جدي برداشته است، اظهار كرد: دهياران نيز بايد در كنار دولت به فرهنگ سازي، آگاه سازي و مشاركت جوامع محلي بپردازند تا مصرف آب در حوضه آبريز درياچه اروميه بهينه شود.
رئيس جهاد كشاورزي آذربايجان غربي نيز در اين كارگاه آموزشي اظهار كرد: با مشاركت مردم در احياي درياچه اروميه و هم مسير شدن با دولت در اين زمينه، اميد به احياي درياچه اروميه دوچندان مي شود و مربيان كشاورزي در جلب مشاركت مردم بايد بيشترين تلاش را از خود نشان دهند.
اسمعيل كريم زاده وضعيت منابع آبي حوضه آبريز درياچه اروميه را بسيار خطرناك توصيف كرد و گفت: آموزش كشاورزان با برنامه هاي مختلف در مورد نحوه مديريت آب كشاورزي در وضعيت كنوني منابع آبي و به تبع آن رعايت حق آبه درياچه اروميه تاثير بسزايي خواهد داشت.
وي مربيان را انتقال دهندگان تمامي برنامه هاي ستاد احياي درياچه اروميه به كشاورزان معرفي كرد و گفت: انتظار مي رود كشاورزان با به كارگيري مطالب آموزشي براي احياي درياچه اروميه و بهبود وضعيت منابع آبي حوضه آبريز اين درياچه، در جلب مشاركت جوامع محلي نقش خود را ايفا كنند.
به گزارش ايرنا، هدف از برگزاري اين كارگاه آموزشي آشنا كردن كشاورزان منطقه با سياست هاي ستاد احياي درياچه اروميه، اصلاح روش هاي آبياري و الگوي كشت، مصرف بهينه آب، آگاهي كشاورزان حوضه آبريز درياچه اروميه با تبعات خشك شدن اين درياچه و جلب مشاركت جوامع محلي برا احياي اين نگين زيباي شمالغرب است.
اين كارگاه آموزشي در راستاي اجراي مصوبات تدوين، آموزش و پياده سازي ستاد احياي درياچه اروميه و توسط نظام مهندسي كشاورزي آذربايجان غربي و بسيج مهندسين كشاورزي آذربايجان غربي برگزار شد.
در اين كارگاه حدود 200 مربي كشاورزي در قالب طرح آگاه سازي و جلب مشاركت بهره برداران و فرهنگ سازي مصرف بهينه آب كشاورزي در حوضه آبريز درياچه اروميه شركت كردند.
قرار است مربيان اين طرح، كشاورزان روستاهاي 9 شهرستان حوضه آبريز درياچه اروميه را آموزش دهند.
درياچه اروميه دومين درياچه شور جهان است كه به دلايل متعدد دچار بحران كم آبي شديد شده است.
در سه سال اخير با ياري و همت دولت تدبير و اميد گامهاي مهمي براي احياي اين زيست بوم ارزشمند با تصويب طرح هاي 26 گانه برداشته شده است.
آموزش روستاييان در زمينه كاهش مصرف آب يكي از طرح هاي مهم در مصرف بهينه آب در بخش كشاورزي در زير حوضه درياچه اروميه بوده است.
به گزارش ايرنا، سطح تراز درياچه اروميه در 20 تير ماه(سه روز پيش) برابر با 1270.90 بالاتر از سطح آزاد دريا بود كه نسبت به تاريخ مشابه در سال گذشته 60 سانتيمتر افزايش داشته است.
همچنين سطح تراز اين درياچه در اين تاريخ نسبت به ابتداي سال آبي (اول مهر 1394) حدود 82 سانتيمتر بيشتر است.
درياچه اروميه دومين درياچه شور جهان است كه در 20 سال گذشته با بحران شديد كم آبي مواجه شده و از پهنه 5700 كيلومتري آن در مهرماه سال گذشته تنها حدود 10 درصد باقي مانده بود.
به رغم بارش هاي مناسب، درياچه اروميه هم اكنون نيز در وضعيت بحراني قرار دارد.
پيش از اين وضعيت، ميزان آب موجود در درياچه اروميه تا 32 ميليارد متر مكعب نيز رسيده بود.
در تراز اكولوژيك 1274.1 متري درياچه اروميه، ميزان آب نزديك به 14 ميليارد متر مكعب بوده است.
امسال روند خشكي سالهاي گذشته درياچه اروميه متوقف شده و اين درياچه شرايط تثبيت را مي گذراند.
7125/1905