حجاب از نظر لغت به معنی پرده و مانع است و در آیاتی از قرآن به معنی حائل و پرده حسی و مادی است و عفاف در لغت به معنای پارسایی، پرهیزگاری و پاكدامنی و در اصطلاح به معنای خویشتنداری است.
بسیاری از بزرگان دین عفاف و حجاب را در شمار مهمترین فضایل برشمردند و بر ضرورت این امر مهم تاكیدات فراوانی داشته اند.
در جامعه امروزی نیز در صورت توجه به این 2 عامل مقدس و ارزشمند دینی، می توان جامعه ای سالم به وجود آورد، زیرا حجاب و عفاف به زنان و مردان امكان فعالیت اجتماعی در كنار هم، در محیطی سالم و پاك می دهد و می تواند امنیت و آرامش خاطر را برای جامعه به ارمغان آورد.
اسلام به عنوان یك دین جامع، احكام و ارزش ها را متناسب با مقتضیات فطری انسان ها به ارمغان آورده كه عفاف و حجاب نمونه بارز آن است كه امكان زیست و حضور افراد در محیط های مختلف با داشتن شرایطی كه سلامت ارتباطات و روابط را تضمین كند، فراهم كرده است.
در سوره احزاب آیه 59 می خوانیم: ای پیامبر به زنان خود و دختران و زنان مومن بگو پوشش هایشان را به خود نزدیك كنند كه اینگونه به عفیفه بودن و شریف بودن شناخته می شوند، تا كسی معترض ایشان نشود و ایشان را آزار ندهد و خداوند آمرزنده و مهربان است.
مقوله مهم حجاب و عفاف مختص یك روز و یك هفته خاص نیست و باید در طول سال به این موضوع با ارزش پرداخت.
یك شهروند سمنانی در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینكه رعایت حجاب و عفاف باید از درون خانواده ها شكل گیرد، ادامه داد: خانواده ها نقش موثری در تربیت فرزندان دارند و باید حجاب و عفاف از درون خانواده ها برای فرزندان نهادینه شود.
راضیه قنبرپور افزود: رعایت عفاف و حجاب را باید از زمان كودكی در خانواده به فرزندان آموزش داد، زیرا انسان ها در سنین كودكی بسیار تاثیر پذیر هستند و این عامل در رشد شخصیت روحی و اخلاقی آنها می تواند موثر باشد.
وی با بیان اینكه حجاب و عفاف عامل اصلی حفظ بنیان خانواده است، افزود: بسیاری از جوانان و نوجوانان امروزی، با تاثیراتی كه از جوامع غرب بر آن ها چیره شده است، نسبت به مسائل اعتقادی بی توجه شده اند كه خانواده ها باید در این زمینه هوشیار باشند و به فرزندان خود نسبت به ترفندهای دشمنان آگاهی دهند.
قنبر پور تصریح كرد: در جامعه امروز در برخی خانواده ها دیده می شود، حجاب فرزندان با پدران و مادران خود تفاوت دارد كه نشان می دهد آموزش درست رعایت حجاب و عفاف در جامعه به طور كامل وجود ندارد و در آموزش نقص داریم.
وی یكی از دلایل اصلی بدحجابی بسیاری از افراد را نبود الگوی مناسب و آموزش های لازم در جامعه دانست و افزود: باید یك برنامه مدون برای آموزش عفاف و حجاب در جامعه از سوی نهادهای فرهنگی مختلف وجود داشته باشد.
وی افزود: رعایت نكردن حجاب و عفاف آسیب های اجتماعی زیادی را در پی دارد و طلاق و جدایی زوجین و از هم پاشیدن نظام خانواده، از پیامدهای زیانبار رعایت نكردن عفاف و حجاب در جامعه است.
شهروند دیگر سمنان در گفت و گو با ایرنا گفت: رعایت حجاب و عفاف ارزش و اهمیت انسان را در جامعه بالا می برد.
سمیه صادقی با بیان اینكه رعایت حجاب و عفاف مختص فقط بانوان نیست، افزود: با رعایت حجاب و عفاف ارزش انسان ها بیشتر می شود و همه برای افرادی كه حجاب و عفاف را رعایت می كنند، احترام بیشتری قائل هستند.
وی اظهار كرد: رعایت این 2 موضوع آرامش فكری و روحی را نیز به دنبال دارد زیرا فقدان حجاب و آزادی معاشرتهای بیبند و بار میان زن و مرد را به وجود می آورد و آن ها را از آرامش روانی دور می سازد.
وی گفت: مردم نباید فكر كنند كه حجاب مانع فعالیت های آن ها است و باید فرهنگ حجاب در جامعه گسترش پیدا كند و برای گسترش این امر باید دولت مردان و مردم، رسانه های گروهی، نقش مؤثری برای ترویج حجاب داشته باشند زیرا با تحقق این موضوع، جامعه از خطرات وآسیب های اجتماعی حفظ می شود.
صادقی، با بیان اینكه رعایت حجاب و پوشش اسلامی مانع حضور زنان در فعایت های اجتماعی نیست، افزود: اسلام نیز با فعالیت های اجتماعی و فرهنگی زنان مخالف نیست و زمینه حضور آنان را در فعالیت های اجتماعی فراهم كرده است.
مدیر كل تبلیغات اسلامی استان سمنان نیز به ایرنا گفت: حجاب به معنی پوشش ظاهری جسم و امری ظاهری و عفاف به معنی پاكی و طهارت درونی و امری باطنی است.
حجت الاسلام علی شكری افزود: رعایت حجاب و عفاف بسیار ضروری است و افراد با رعایت حجاب خود را در معرض دید دیگران قرار نمی دهند.
وی با بیان اینكه انسان ارزشمند است و در پیشگاه خداوند دارای قداست و ارزش است، افزود: رعایت حجاب و عفاف قداست و ارزش انسان را ابتدا نزد خداوند و سپس در بین دیگر انسان ها حفظ می كند.
وی افزود: انسان ها با تفكر خود و با استفاده از مبنای عقلی، حجاب را بر می گزینند و برای خود ارزش قائل می شوند و شخصیت خود را حفظ می كنند.
شكری اظهار كرد: عفت مقدم بر حجاب است، انسان باید در ابتدا عفت داشته باشد و افرادی كه عفیف هستند به سراغ های كارهای زشت و ناپسند نمی روند و همین نكته نشانه بازدارندگی عفاف و حجاب از بسیاری از آسیب های اجتماعی است.
وی گفت: بعضی افراد بر این باورند كه انسان باید دلش پاك باشد و رعایت حجاب ظاهری اهمیتی ندارد، اما باید در پاسخ به افراد گفت همین پاكی باطنی انسان است كه باعث انتخاب حجاب از سوی افراد می شود و به قول معروف، از كوزه همان برون تراود كه در اوست.
مدیركل تبلیغات اسلامی استان سمنان تصریح كرد: بدون پاكی باطنی، حجاب شكل نمی گیرد و این دو مقوله لازم و ملزوم یكدیگر هستند و عفاف بدون حجاب و حجاب بدون عفاف معنایی ندارد.
وی رعایت حجاب و عفاف را ضرورت عقلانی و دینی برای انسان دانست و افزود: رعایت حجاب از دیدگاه دینی واجب است و كسی كه منكر حجاب می شود به دین اسلام معتقد نیست.
شكری خاطرنشان كرد: افراد جامعه اسلامی موظفند حرمت دین اسلام را پاس بدارند و به این فرضیه دینی عمل كنند، و رعایت عفاف و حجاب تنها مختص بانوان نیست، همه افراد جامعه باید آن را رعایت كنند.
مدیر كل تبلیغات اسلامی استان سمنان گفت: اهل بیت عصمت و طهارت، حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) الگوهای اجتماعی بسیار مناسبی برای رعایت عفاف و حجاب هستند و همچنین افراد باید در جامعه امروزی افرادی كه حجاب برتر را دارند الگوی خود قرار دهند.
نوزدهم تا بیست و پنجم تیر هفته حجاب و عفاف و بیست و یكم تیر، روز ملی عفاف و حجاب نامگذاری شده است.
گزارش از خدیجه سلطانی پور
7342/6103
تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۳
سمنان- ایرنا- عفاف و حجاب، عامل دینی ارزشمندی برای جلوگیری از معضلات و آسیب های اجتماعی است كه نیازمند توجه جدی خانوادهها و آموزش نظاممند و اصولی از سوی نهادهای فرهنگی است.