رشد سریع و مصرف بیش از حد اكسیژن آب، این گیاه در ظاهر زیبا را در فهرست یكی از یكصد گیاه مرگ آور منابع آبی و آبزیان داخل تالاب ها و آبگیرها درجهان قرارداده است كه نمونه آن در سال های اخیر در مازندران و گیلان نیز مشاهده شد.
*** شكل ظاهری سنبل آبی
سنبل آبی برگ های به طول 20 سانتی متر و پهنای 15 سانتی متردارد كه در صورت وجود آب و خورشید این گیاه می تواند در زمان كوتاهی جمعیت خود را تا 2 برابر افزایش دهد.
*** سابقه وجود این گیاه در ایران
سنبل آبی از گیاهان بومی مناطق گرمسیری و استوائی است كه محیط زیست كشورهای چین، پاكستان، و برخی كشورهای آمریكای جنوبی از جمله برزیل را درگیر كرده است.
زمان رشد اصلی این گیاه در بهار و تابستان عنوان شده است و از سال 90 تكثیر این گیاه در آبگیرها و تالاب های استان گیلان بخصوص در تالاب انزلی و در مازندران نیز 2 سال گذشته نمونه ای از آن در آبگیر آغوزبند شهرستان بابل مشاهده شد.
رئیس اداره محیط زیست طبیعی اداره كل محیط زیست مازندران گفت كه نمونه سنبل آبی در یكی از آبگیرهای روستای آغوزبند شهرستان بابل در مازندران مشاهده شد.
محمدرضا بطایی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگارایرنا افزود : رشد سریع این گیاه در سطح آبگیر روستای آغوزبند باعث شده تا از 2 سال گذشته، یك هكتار از سطح این آبگیر از سنبل آبی پوشیده شود.
وی وجود این گیاه مهاجم در برخی دیگر از آب بندان ها و آبگیرهای مازندران را تا حد زیادی قابل پیش بینی دانست.
بطایی خواهان تسریع در شناسایی منابع آبی در معرض تهدید این گیاه مرگ آور و شروع مبارزه بیولوژیكی و شیمیایی شد.
رئیس اداره محیط زیست طبیعی ، محیط زیست مازندران گفت كه نمونه این گیاه در سطح تالاب بین المللی میانكاله و فریدونكنار مشاهده نشد، ولی این منابع نیز به دلیل ناآشنایی مردم با سنبل آبی می توانند در آینده در معرض خطر قرار گیرند.
بطایی افزود : مبارزه با این گیاه به دلیل تكثیر سریع وسخت جانی آن درعرصه دشوار است و باید اطلاع رسانی دقیقی به مردم داده شود تا در صورت مشاهده رشد سنبل آبی در سطح منابع آبی به محیط زیست اطلاع دهند.
*** فروش سنبل آبی در گل فروشی ها
رئیس اداره محیط زیست طبیعی محیط زیست مازندران فروش سنبل آبی در گل فروشی های استان مازندران را باعث نگرانی محیط زیست برای پراكندگی این گیاه مهاجم در سطح استان دانست.
بطایی معتقد است در این زمینه باید به گل فروشی ها نیز اطلاع رسانی دقیقی صورت گیرد، تا در هنگام فروش به مشتریان نكات نگهداری و ایمنی را به شهروندان اطلاع رسانی كنند.
مازندران دارای دو تالاب بین المللی میانكاله و فریدونكنار و چندین تالاب و آبگیرهای محلی چون ساهون، لپو و پلنگان ، ولشت، استخرپشت ،گل پل ، خضر نبی ،شورمست، دریوك ، سراندون و بالندون، گز و كندوچال است.
همچنین براساس آمار مازندران 800 آببندان به مساحت 17هزار هكتارو ظرفیت آبگیری حدود 350میلیون متر مكعب آب را دارد كه تكثیر سنبل آبی در این منابع آبی حتی می تواند به قیمت از دست رفتن محیط زیست استان منجر شود.
6982/1899
تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۴
ساری - ایرنا- سنبل آبی كه در اصطلاح زیست محیطی شیطان سبز به آن اطلاق می شود، زیبای خفته ای است كه تهدید جدی برای تالاب ها و آبگیرهای مازندران محسوب می شود.