بیرجند - ایرنا - سرپرست فدراسیون ورزش های پهلوانی زورخانه ای گفت: خراسان جنوبی در رشته ورزش های زورخانه ای و پهلوانی رتبه بالایی(یكم تا سوم) در سطح كشور دارد كه وجود چنین ظرفیت هایی، نشانگر وجود روحیه پهلوانی و اخلاقی در میان مردمان این مرز و بوم دارد.

علی دادگر روز دوشنبه در مجمع انتخاب رئیس هیات ورزش های پهلوانی و زورخانه ای خراسان جنوبی در بیرجند، افزود: استان های كرمانشاه، یزد و كرمان سرآمد این رشته ورزشی هستند، خراسان جنوبی در مقایسه با جمعیتی(حدود 800هزار نفر) كه دارد، فعالیت های چشمگیر و قابل قبولی در ارتقای ورزش پهلوانی انجام داده است.
وی خواستگاه این رشته ورزشی را ایران دانست و گفت: سابقه ورزش پهلوانی در كشور به قبل از ظهور اسلام می رسد كه با ظهور اسلام این رشته با آموزه های دینی آمیخته شد و امروزه از ورزش های زورخانه ای با عنوان یك میراث ماندگار یاد می شود.
به گفته وی این میراث ماندگار حكم می كند كه هم امانتداری كنیم و هم نسل به نسل به آیندگان آموزش دهیم.
دادگر اظهار كرد: علی رغم اینكه خواستگاه ورزش های پهلوانی و زورخانه ایران است و مردم جهان، پهلوانی را با نام ایران در ذهن خود تداعی می كنند، امروز شاهد پیشرفت این ورزش در كشور هایی چون جمهوری آذربایجان و روسیه هستیم كه وظیفه حكم می كند این میراث ماندگار برای ایران حفظ شود و این همت ورزشكاران را می طلبد.
به گفته وی اخلاق پهلوانی باید در زورخانه ها حفظ شود و با وجود اینكه خراسان جنوبی از پیشكسوتان پهلوان و صاحب نام با اخلاقی برخوردار است روحیه پهلوانی هم نمایان می شود.
وی ادامه داد: امروزه جوانان ورزشكار ما در رشته های ورزشی خوش می درخشند برای مثال تكواندو، اما روحیه اخلاقی و پهلوانی آنها زبان زد خاص و عام است كه این نشانگر تداعی آموزه های دینی در ورزش است.
با حضور دادگر، رئیس فدراسیون ورزش های پهلوانی و زورخانه ای كشور انتخاب رئیس هیات این رشته ورزشی خراسان جنوبی در تالار همایش های كویر تایر بیرجند برگزار شد.
در این جلسه كه با حضور 18 عضو دارای حق رای برگزار شد، مهدی قمری رئیس سابق هیات ورزش های پهلوانی و زورخانه ای استان با گذشت بیش از پنج سال نقش راهبردی این مجموعه باری دیگر با 15 رای، سكانداری این مجموعه را بر عهده گرفت.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: 24 زورخانه در حال حاضر در خراسان جنوبی فعالیت می كنند كه از این تعداد 10 زورخانه مربوط به شهرستان بیرجند است.
به گفته وی به زودی شاهد افزایش تعداد زورخانه ها در استان خواهیم بود و تكمیل پروژه های نیمه تمام در اولویت كاری قرار خواهد گرفت.
قمری عنوان كرد: بخش زیادی از فعالیت ها به مبحث آموزش اختصاص داده خواهد شد و سعی می كنیم با تقویت بنیه آموزشی ورزش های قهرمانی این رشته را در همه رده های سنی تقویت كنیم.
وی اظهار كرد: ورزش پهلوانی و زور خانه ای استان تربیت كننده بیش از 30 مربی، پنج داور كشوری و سه مربی فدراسیونی است ولی این تعداد كفایت نمی كند و با مجوزی كه به زودی از فدراسیون ورزش های پهلوانی و زورخانه ای اخذ می شود این تعداد افزایش می یابد.
ورزش زورخانه‌ای آداب و سنتی خاص دارد، آداب و سننی كه با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانه‌ای دوره باستانی و تاسی از پیشوای نخستین شیعیان و جوانمردان، خلق و خوی مردانگی و مروت و جوانمردی را در ورزشكاران بر می‌انگیزد یا نیرو می‌ بخشد.
این ویژگی‌های نیكو در قالب شعرها و داستان‌هایی به صورت آهنگین و به همراهی
«ضرب زورخانه» كه مهم‌ترین ساز این نوع موسیقی است، برای برانگیختن ورزشكاران در هنگام ورزش از سوی «مرشد» خوانده می‌شود.
ورزشكاران هماهنگ با موسیقی و نوای مرشد، جست و خیر می‌كنند و حركات زیبای گروهی یا فردی به نمایش می‌گذارند.
ورزش باستانی در بین ورزشكاران به احترام و ادب معروف است و با اصول زیادی همراه است.
به طور مثال تمامی حركات با اجازه از سادات و پیشكسوتان زورخانه كه به رخصت گرفتن معروف هست انجام می‌شود.
شعار ورزش باستانی پرورش روح و جسم است به طوری كه شیعیان معتقدند كه زورخانه مسجد دوم شیعیان است؛ ولی در نسل جدید ورزشكاران این آداب و رسوم كم‌ كم از بین رفته است و كمتر مذهب در این ورزش دیده می‌شود.
یكی دیگر از اصلی‌ترین آداب زورخانه این است كه ورزشكاران باید مواردی را از قبیل فروتنی و از خود گذشتگی، مروت ،مردانگی، سفره داری پاكیزگی، كمك به فقرا و تنگدستان و دیگر صفات شامل پهلوانی را رعایت كند.
دادگر همچنین از مراحل احداث گود باستانی روستای حاجی آباد بیرجند، گود باستانی خیرساز زور خانه امام علی(ع) روستای تقاب خوسف، گود باستانی كارخانه كویر تایر ، زورخانه امیر عرب و موزه پهلوانی بیرجند، حسینیه امام علی(ع) و زورخانه پوریای ولی و ... بازدید كرد.
2047/3215/