تهران-ايرنا-محققان دانشگاه آزاد اسلامي واحدهاي چالوس، علوم تحقيقات تهران و ساري طي يك پژوهش آزمايشگاهي موفق شدند با بهره‌گيري از نانوذرات رس در فرايند توليد كاغذ، مقاومت كاغذ توليد شده را بهبود بخشند.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، كاغذ و محصولات كاغذي به‌عنوان يكي از كالاهاي مصرفي، جايگاه مهمي در زندگي انسان‌ها دارند. مقادير بسيار زيادي كاغذ در آموزش، صنايع چاپ و بسته‌بندي به كار برده مي‌شود. از طرفي اين فراورده به ‌تنهايي و بدون اضافه كردن مواد افزودني، استحكام لازم و قابليت نفوذپذيري به هوا، رطوبت و غيره را به شكل مطلوبي ندارد.
درعين‌حال توليدكنندگان كاغذ با مسائلي همچون ماندگاري و زيست‌تخريب‌پذيري مواد افزودني در ازاي بهبود خواص مقاومتي و ممانعتي مواجه هستند. در اين راستا، مسئله‌ استفاده از فناوري‌هاي جديد نظير فناوري نانو بخش مهمي از تحقيقات در اين حوزه را به خود اختصاص داده است.
دكتر مجيد كيائي محقق دانشگاه آزاد اسلامي واحد چالوس از كاهش استحكام كاغذ به‌عنوان يكي از اثرات مخرب اضافه كردن برخي مواد افزودني به خمير كاغذ ياد كرد و گفت: در اين پژوهش اثر نانوذرات رس بر ميزان بهبود خواص مكانيكي و فيزيكي كاغذ مورد بررسي قرار گرفته است.
وي همچنين در خصوص مزاياي استفاده از نتايج اين طرح افزود: رس يك ماده‌ ارزان ‌قيمت و بي‌ضرر به شمار مي‌رود كه استفاده ازآن‌ جهت افزايش استحكام كاغذ هم از لحاظ اقتصادي و هم به لحاظ زيست‌محيطي مقرون‌به‌صرفه خواهد بود. به‌علاوه افزايش استحكام كاغذ افزايش ماندگاري و دوام آن را به دنبال دارد.
به گفته وي افزودن نانوذرات رس موجب مي‌شودT پيوند بين الياف كاغذ بيشتر شده و افزايش مقاومت به كشش، مقاومت به تركيدگي و مقاومت به خرد شدن را در پي داشته باشد. از سوي ديگر ميزان حضور نانوذرات بايد به‌صورت بهينه باشد در غير اين صورت حضور بيش‌ازحد بهينه‌ نانوذرات موجب كاهش مقاومت به پارگي خواهد شد.
در تحقيق حاضر دو نوع خمير كاغذ، يكي خمير كاغذ توليد شده از كارتن‌هاي باطله و ديگري خمير كاغذ NSSC توليد شده در كارخانه چوب و كاغذ مازندران مورد مطالعه قرار گرفته‌است. نانوذرات خاك رس در پنج سطح متفاوت به مخلوط سوسپانسيون خمير كاغذ اضافه شده است. سپس از انواع مختلف خمير كاغذ با درصدهاي متفاوت نانوذرات رس، كاغذ توليد شده و خواص فيزيكي، مكانيكي و ساختار آن‌ها مورد ارزيابي قرار گرفته است.
نتايج حاكي از آن است كه افزودن مقدار 2 درصد نانوذرات رس به خمير كاغذ توليد شده از كارتن باطله، مقاومت به پارگي و مقاومت به تركيدگي را به ترتيب به ميزان 3/7 و 8/7 درصد افزايش مي‌دهد.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي دكتر مجيد كيا ئي – دانشيار گروه صنايع چوب و كاغذ دانشگاه آزاد اسلامي واحد چالوس- دكتر احمد ثمريها- دانش‌آموخته‌ مقطع دكتراي دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات تهران-دكتر محمد فارسي- عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد ساري- است.
نتايج اين كار در مجله Bioresources (جلد 11، شماره‌ي 2، سال 2016، صفحات 4990 تا 5002) به چاپ رسيده است.
علمي(1)**1023**1440