به گزارش ايرنا، پرورش كرم ابريشم يا نوغان داري ، حرفه اي است با قدمت چهار هزار و 500 ساله كه همگام با بسياري از ملل در ايران نيز انجام مي شده است، توسعه اين حرفه چند سالي مسكوت مانده بود ولي امسال با توجه به فرمايشات رهبر معظم انقلاب درباره لزوم اقدام و عمل براي توسعه اقتصاد مقاومتي ، اين حرفه به خصوص در استان هايي كه تاكنون در اين زمينه فعال نبودند يا فعاليت كمي داشتند ، جان تازه اي يافت و اجرايي شد.
نوغان داري فعاليتي است جانبي كه در كنار فعاليت هاي اصلي كشاورزي هرمنطقه با سرمايه گذاري اندك انجام پذير و زود بازده است و علاوه بر اشتغالزايي براي نيروهاي مولد مي تواند براي كودكان و سالخوردگان هم كارآفريني داشته باشد.
با اين كه مهد پرورش كرم ابريشم در ايران ، استان هاي شمالي است ولي امسال براي نخستين بار طرح پرورش كرم ابريشم در استان سمنان هم با موفقيت اجرا شد و خانواده هاي زيادي از اشتغال در اين زمينه منتفع شدند كه به اعتقاد كارشناسان حمايت هاي استاني و ملي براي توسعه اين صنعت در سمنان ضروري است.
معاون بهبود توليدات دامي جهاد كشاورزي استان سمنان گفت : امسال 35 جعبه تخم نوغان در روستاهاي اين استان توزيع شد تا خانواده هاي روستايي توانستند در فرصتي 40 تا 50 روزه با پرورش كرم ابريشم و توليد پيله درآمدزايي كنند.
مصطفي شاه حسيني در گفت و گو با ايرنا افزود : ميانگين توليد پيله از هر جعبه تا 27 كيلوگرم است و اين رقم در مناطق با شرايط مساعد آب و هوايي تا 40 كيلوگرم هم قابل افزايش است.
ايجاد كسب و كار پرورش كرم ابريشم امسال به عنوان طرحي ترويجي در استان سمنان اجرا شد و مواد غذايي و ابزارآلات اجراي آن هم به صورت رايگان در اختيار روستاييان قرار گرفت.
با اين همه مشكلاتي هم كه در روند اجراي آن وجود داشت كه بهتر است براي توسعه اجراي اين طرح اقتصادي اشتغالزا براي سال هاي آينده رفع شود.
جايگاه پرورش كرم ها يكي از مشكلات نوغان داران بود.
صاحبه تيموري يكي از بانواني كه امسال نوغان داري را شروع كرده است، افزود : با اين كه قدم اول نوغان داري را با پرورش كرم ها در اتاق هاي منزل برداشتيم ، براي ادامه و توسعه آن نيازمند مكان بزرگتر يا لااقل مكاني غير از اتاق هاي منزل هستيم.
وي كه امسال يكي از اتاق هاي خانه اش را به نوغان داري اختصاص داده بود، يادآور شد : براي سال آينده برنامه دارم انباري خانه را كه از اتاق هاي ديگر بزرگتر است به نوغان داري اختصاص دهم و اگر اين روند ادامه داشته باشد در سال هاي آينده ، نوغان داران لااقل نيازمند يك سوله مشترك هستند .
اين بانوي نوغان دار تاكيد كرد : با به صرفه تر شدن پرورش كرم ابريشم و حمايت هاي استاني و ملي مي توان آيندهاي روشن را براي اين صنعت ترسيم كرد.
يكي از اين حمايت ها اختصاص نهال توت رايگان به استان هايي است كه به تازگي در صنعت نوغان داري قدم گذاشته اند.
به گفته معاون بهبود توليدات دامي جهاد كشاورزي استان سمنان، مسئولان مركز نوغان داري كشور در گيلان براي تهيه رايگان نهال توت در اين استان و ايجاد توتستان در مناطقي كه بيشترين بازدهي نوغان داري را دارد قول مساعد داده اند.
شاه حسيني افزود : همچنين مباشران خريد نوغان داري كشور براي خريد تضميني نخستين پيله هاي توليدي نوغان داران استان سمنان اعلام آمادگي كرده اند.
قيمت خريد تضميني پيله كرم ابريشم تا چند سال پيش حدود كيلويي 11 هزار تومان بود اما با حمايت دولت امسال قيمت خريد هر كيلوگرم پيله بسته به وزن و حجم پيله ها تا 25 هزار تومان تعيين شده كه اين موضوع در استقبال روستاييان و افزايش انگيزه آنها در توسعه اين صنعت موثر است.
با اين حال توسعه صنعت نوغان داري علاوه بر اينكه نيازمند حمايت از كشاورز است به توجه به توليد داخلي ابريشم هم بستگي دارد.
در سال هاي اخير واردات پارچه هاي ابريشمي چيني و فروش اين توليدات با قيمت هاي كمتر، دغدغه اصلي نوغان داران شده است.
پرهام اسدي دانشجوي كارشناسي ارشد كشاورزي است كه خانواده وي در روستايي در ميامي امسال به نوغان داري روي آورده اند.
اين جوان معتقد است : ورود پيله و نخ ابريشم قاچاق، كاهش تدريجي توتستان ها به خصوص در مناطقي كه نوغان داري در آن قدمت زيادي دارد ، كمبود صنايع فرآوري و كمبود واحدهاي پژوهشي به روز و كارآمد از مهم ترين مشكلات صنعت نوغان داري است.
وي افزود : با وجود اين كه پرورش كرم ابريشم مي تواند نقش مهمي در اقتصاد كشور داشته باشد اما به جاي اين كه به عنوان شغل اصلي مردم به آن توجه شود ، در فهرست كارهاي جنبي كشاورزي قرار گرفته است.
اسدي با بيان اين كه صنعت نوغان داري نيازمند گذر از فعاليت هاي سنتي به صنعتي است، افزود : اغلب كساني كه به كار نوغان داري مشغولند، سالخورده اند و بايد راه كارهايي انديشيده شود تا جوانان روستايي به پرورش كرم ابريشم علاقه مند شوند.
يك محقق صنعت نوغان داري هم تاكيد كرد : همزمان به توجه به پرورش كرم و توليد پيله ابريشم بايد به عمليات ابريشم كشي، توليد نخ، بافت پارچه و ساير فرآورده هاي ابريشمي هم توجه كرد تا اين شاخه هاي كشاورزي و صنعت در كنار هم به توصعه اقتصادي منجر شود .
روزبه افراسيابي افزود : كاهش تعرفه هاي وارداتي و افزايش واردات بدون نياز سنجي پيله و نخ ابريشم به كشور، افزايش هزينه هاي توليد پيله و نخ ابريشم، ركود صنعت ، رغبت نداشتن نوغان داران جوان به فعاليت ، افزايش سن نوغانداران، جايگزين مشاغل اقتصادي تر در بخش كشاورزي به ويژه نوغان داري و تغيير كاربري توتستان ها از مهم ترين چالش هاي صنعت نوغان داري است.
با اين حال اين كارشناس صنعت نوغان مي گويد : توجه به رفع اين مشكلات و نگاه واقع بينانه به نقش محوري نوغان داري در اقتصاد كشاورزي ، علاوه بر افزايش ميزان اشتغال ، اهداف و نيازهاي ارزي در قالب اقتصاد بدون نفت را تامين مي كند.
وي افزايش نرخ تضميني خريد پيله تر را يكي از اهرم هاي اصلي پشتيباني صنعت نوغان داري برشمرد كه با تلاش دولت محقق شده است.
افراسيابي تصريح كرد : پرورش كرم ابريشم از آنجايي اهميت دارد كه با توسعه آن علاوه بر نيروهاي فعال، امكان بكارگيري بخش غير فعال جامعه روستايي نظير زنان، كودكان و سالخوردگاني كه توان انجام كارهاي سنگين كشاورزي را ندارند، را فراهم و از مهاجرت روستاييان به شهر پيشگيري مي كند .
فرهاد مرداني كارشناس صنايع وابسته به نوغان داري هم توجه به ايجاد صنايع فرآوري پيله را مهم دانست و افزود : با توسعه فعاليت هاي توليد پيله ابريشم، امكان توسعه صنايع بزرگ ابريشم از قبيل نخ كشي و پارچه بافي فراهم شده و ارزش افزوده زيادي ايجاد خواهد شد.
وي تصريح كرد : صنايع واسطه اي بين توليد پيله و محصولات نهايي شامل خشك كردن پيله، پخت پيله، نخ كشي، نخ تابي، ورتايي، سفيدگري، صمغ زدايي و رنگرزي، فرصت هاي شغلي مناسبي را در زنجيره توليد و تبديل ابريشم بوجود مي آورند. توسعه فعاليت نوغانداري و توليد ابريشم به توسعه فعاليت هاي ارزشمند قالي بافي، جاجيم بافي و بافت منسوجات دستي كمك مي كند و زمينه ايجاد فعاليت هاي جديد صنعتي را فراهم مي سازد.
رئيس مركز توسعه نوغان داري كشور هم با بيان اين كه ماه تير برداشت پيله تر ابريشم در كشور به پايان مي رسد ، گفت : بخش خصوصي تاكنون بيش از 800 تن پيله تر ابريشم توليدي نوغان داران 26 استان را خريداري كردند.
علي اصغر داداش پور افزود : امسال 28 هزار جعبه تخم نوغان در كشور توزيع شد و انتظار داريم بيش از 900 تن پيله تر ابريشم توليد و 145 تن نخ ابريشم استحصال شود.
وي به نوغانداراني كه تاكنون پيله هاي خود را برداشت نكردند توصيه كرد اصول فني و بهداشتي را رعايت كرده و از برداشت هاي زود هنگام اين محصول خوداري كنند.
در كشور حدود 18 هزار خانوار ايراني به شغل نوغان داري مشغولند، اين صنعت امسال براي نخستين بار در استان سمنان به بار نشست و پيله هاي توليدي اين استان هم به گردونه صنعت نوغان داري پيوست.
6026/7340
تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۸
سمنان- ايرنا- از بالا كه به خانه هاي روستاهاي شهرستان ميامي نگاه كني ، فرشي سفيد بر پشت بام يا حياط خانه ها پهن شده ، فرشي ارزشمند از پيله هاي سفيد كه مي رود تا تبديل به ابريشم ايراني شود.