تهران - ايرنا - معاون رييس جمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: با برنامه ريزي صحيح مي توان به توسعه پايدار در سواحل دست يافت و البته براي دستيابي به اين هدف، آمايش بر مبناي مطالعات محيط زيستي به عنوان يكي از اركان مديريت درست سواحل بايد در دستور كار قرار گيرد.

به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست، معصومه ابتكار در ارتباط زنده ويدئو كنفرانسي با نخستين نشست منطقه اي آموزش، پژوهش و توسعه پايدار ادارات كل ساحلي حفاظت محيط زيست در بندر انزلي، ضمن تاكيد بر توجه ويژه اين سازمان به آموزش، پژوهش و توسعه پايدار،افزود: با توجه به اهميت حوزه سواحل و درياها در مباحث توسعه اي و عمراني كشور، توسعه پايدار در اين حوزه از اهميت بسيار زيادي برخوردار است.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست تاكيد كرد: هماهنگي بين قوا، بين بخشي و فرابخشي رمز موفقيت در دستيابي به اهداف توسعه پايدار جهاني است.
ابتكار با بيان اينكه اختصاص 14 محور توسعه پايدار به موضوع درياها به دليل اهميت اين حوزه است، افزود: با برنامه ريزي صحيح مي توان به توسعه پايدار در سواحل دست يافت.
*** آمايش سرزمين از اركان مديريت درست سواحل در كشور
وي ادامه داد: براي دستيابي به اين هدف، آمايش بر مبناي مطالعات محيط زيستي به عنوان يكي از اركان مديريت درست سواحل بايد در دستور كار قرار گيرد.
معاون رئيس جمهوري ضمن تاكيد بر ضرورت انجام مطالعات زيست محيطي براي تمام سواحل كشور، اشاره اي هم به آمايش ساحل مكران داشت و گفت: مي توان از نمونه هاي موفقي همچون مكران الگو گرفت.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست خاطرنشان كرد: محيط زيست مانع توسعه پايدار نيست از اين رو مي توان با مكان يابي دقيق، تدوين شاخص ها و آئين نامه هاي جامع و تعريف فعاليت هاي سازگار، ظرفيت هايي نيز براي فعاليت هاي مختلف تجاري و اقتصادي و اشتغال در سواحل كشور متناسب با نيازهاي منطقه و اصول زيست محيطي ايجاد كرد.
*** لزوم تطبيق مديريت سواحل با مديريت زيست بومي
ابتكار با اشاره به جايگاه ويژه و اهميت بسيار زياد مناطق ساحلي و دريايي، همچنين آسيب پذيري و شكنندگي بالاي اين مناطق، بر لزوم هم راستايي و تطبيق مديريت اين مناطق با طرح هاي مديريت زيست بومي مناطق تاكيد كرد.
وي با بيان اينكه براي موفقيت در مديريت زيست بومي مناطق ساحلي و دريايي نيازمند گسترش همكاري هاي بين بخشي هستيم، افزود: در همين راستا، تفاهم نامه هاي منعقد شده ميان استانداران و سازمان حفاظت محيط زيست براي اجرايي كردن مديريت زيست بومي مناطق مي تواند مورد استفاده قرار گيرد.
معاون رئيس جمهور ادامه داد: به زودي دستورالعمل سرمايه گذاري بخش خصوصي در مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست توسط معاونت محيط زيست طبيعي نهايي و ابلاغ خواهد شد كه در كنار مديريت زيست بومي مناطق، گامي مهم براي توسعه پايدار سواحل و حفظ تنوع زيستي گياهي و جانوري دريا و ساحل است.
*** توسعه ساحلي با توسعه گردشگري پايدار
وي اشاره اي هم به جاذبه هاي ساحلي براي توسعه و سرمايه گذاري همچون گردشگري پايدار داشت و اظهار كرد: استفاده از توان بخش خصوصي در اين حوزه با رعايت كامل الزامات و استانداردهاي زيست محيطي و استفاده از ظرفيت هاي موجود همچون ظرفيت صندوق ملي محيط زيست گامي مهم در توسعه پايدار است.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست اشاره اي هم به چالش هاي كنوني دريا و ساحل در ايران داشت و گفت: استان هاي ساحلي با چالش هاي متعددي همچون آلودگي هاي ناشي از پساب و فاضلاب صنعتي و مديريت و دفن غير اصولي زباله و پسماند مواجه هستند كه در صورت استمرار اين روند از سوي بخش هاي صنعتي و اقتصادي، محيط زيست مانع ادامه فعاليت آن ها خواهد شد.
اين مقام مسئول با تاكيد بر ضرورت مشاركت مردم، شهرداري ها و دهداري ها، بخش خصوصي و دولتي براي رفع چالش پسماند و فاضلاب در كشور به ويژه در استان هاي ساحلي، تصريح كرد: انتظار مي رود همكاري ها و برنامه ريزي ها به گونه اي باشد كه نتايج محسوس و گام هاي مثبت در جهت رفع اين چالش ها، براي مردم در پي داشته باشد.
وي اشاره اي هم به چالش هاي زيست محيطي ناشي از فعاليت آب شيرين كن ها در كشور داشت و افزود: با توجه به شرايط آبي و خشكسالي در كشور و لزوم تامين آب شرب براي مردم، به نظر مي رسد در برخي نقاط مجبور به بهره گرفتن از آب شيرين كن ها هستيم ولي اين كار بايد با ارزيابي دقيق زيست محيطي و رعايت تمامي الزامات و استانداردهاي محيط زيست باشد.
ابتكار ادامه داد: استفاده از انرژي ها نو و خورشيدي، جلوگيري از بازگشت شورابه به دريا، عدم آسيب به زيست گاه هاي حساس، مديريت صحيح عرضه و تقاضا از جمله مواردي است كه بايد در اين حوزه مورد توجه قرار گيرد.
*** تصميم گيري بايد بر مبناي پژوهش باشد
معاون رئيس جمهور ضمن يادآوري اهميت پژوهش هاي كاربردي، خاطرنشان كرد: تصميم گيري بايد بر مبناي پژوهش و نيازهاي روز و دانايي باشد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست ادامه داد: يكي ديگر از موارد ضروري در حوزه محيط زيست، آموزش جوامع بومي و محلي و جذب مشاركت آن ها در حفظ محيط زيست است كه بايد در دستور كار دفاتر آموزش و مشاركت هاي مردمي سازمان قرار گيرد.
به گفته وي، مشاركت فعال استان هاي ساحلي در جشنواره 'الگوهاي موفق مشاركت مردمي در حوزه محيط زيست' كه سالجاري به همت دفتر مشاركت هاي مردمي سازمان حفاظت محيط زيست برگزار خواهد شد و ارائه الگوهاي موفق از استان ها، منجر به افزايش تعامل و همكاري جوامع محلي در اين حوزه و تشويق آن ها به فعاليت براي محيط زيست خواهد شد.
ابتكار تاكيد كرد: جلب مشاركت مردم و آموزش عمومي كار بسيار پيچيده و زمان بري است اما بهترين و منطقي ترين راه حل براي رفع چالش هاي موجود در اين حوزه است.
*** تاكيد بر ضرورت تعامل محيط زيست با مناطق آزاد
اين مقام مسئول اشاره اي هم به ضرورت ارتباط سازنده محيط زيست با مناطق آزاد داشت و گفت: به رغم چالش هاي موجود ميان دو نهاد، همه رابطه دو دستگاه در چالش ها خلاصه نشده و ما براي پيشبرد اهداف خود، نيازمند تعامل سازنده با مناطق آزاد و استفاده از ظرفيت ها و توانمندي هاي آنان در حفاظت بهتر از مناطق هستيم.
وي با اشاره به نگاه زيست محيطي و حمايت هاي دبير شوراي مناطق آزاد، اظهار كرد: ضمن حفظ تعاملات و تاكيد بر زمينه هاي همكاري، موارد تداخلي را بايد در چارچوب قانوني مورد پيگيري و حل اختلاف قرار داد.
معاون رئيس جمهوري در ادامه، ضمن تاكيد بر ضرورت تقويت و توسعه همكاري هاي منطقه اي و بين المللي در حوزه درياي خزر، درياي عمان و خليج فارس، تصريح كرد: متاسفانه در سطوح عالي سازمان منطقه اي راپمي ( محيط زيست خليج فارس و درياي عمان) يا دبيرخانه كنوانسيون تهران (خزر)، ركود جدي ديده مي شود كه بايد از طريق انعكاس و مكاتبه با وزارت خارجه كشور، حل و فصل آن در دستور كار قرار گيرد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: ايران نمي تواند به دليل برخي مواضع چند كشور منطقه، از فرصت هاي منطقه اي و بين المللي موجود در اين حوزه چشم پوشي كند ضمن اينكه اين موضوع منجر به صدمات و خساراتي براي محيط زيست ايران، منطقه و جهان خواهد شد.
ابتكار خاطرنشان كرد: تعلل سازمان هاي بين المللي محيط زيستي نسبت به مسئوليت هاي خود، عدم تحقق پروتكل ها و معاهدات بين المللي محيط زيستي به دلايل سياسي قابل پذيرش نيست و ايران ضمن حفظ همكاري هاي كارشناسي خود با اين سازمان ها و تلاش براي توسعه و بسط آن ها، بايد تلاش كند تا موانع موجود در سطوح عالي را نيز مرتفع سازد.
وي اشاره اي هم به دوره هاي آموزشي بين المللي در حوزه محيط زيست داشت و خاطرنشان كرد: اين دوره ها نقشي مهم در توان افزايي كارشناسان خواهد داشت و به همين دليل، به زودي نيز گزارشي توسط معاونت آموزش و پژوهش در خصوص دوره هاي برگزار شده و نتايج آن، همچنين دوره هاي آتي ارائه خواهد شد.
معاون رئيس جمهوري يكي از راه هاي رشد حوزه محيط زيست را توان افزايي كارشناسان داخلي سازمان حفاظت محيط زيست، سمن هاي فعال در اين حوزه و كارشناسان دستگاه هاي مرتبط دانست و افزود: تبادل تجربيات و دانش روز در حوزه هاي مختلف همچون تنوع زيستي، مديريت سواحل، ارزيابي زيست محيطي بايد با قوت دنبال شود.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست ايجاد ارتباط با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و برگزاري جلسات متعدد كارشناسي با آن ها و ايجاد زمينه براي بازديد از مناطق مختلف محيط زيست براي آنان را از ديگر اولويت ها بر شمرد و گفت: ارتباط موثر از طريق آگاهي رساني محقق مي شود و اين مهم بايد در دستور كار استان ها قرار گيرد.
نخستين نشست منطقه اي آموزش، پژوهش و توسعه پايدار ادارات كل ساحلي حفاظت محيط زيست با حضور نماينده مقيم سازمان ملل در ايران، معاونان آموزش و پژوهش و محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست، مديران كل حفاظت محيط زيست استان هاي ساحلي ، اساتيد حوزه، مديران و كارشناسان سازمان حفاظت محيط زيست از سه شنبه 29 مردادماه در بندر انزلي آغاز به كار كرده و تا روز پنجشنبه 31 مرداد ماه ادامه دارد.
علمي 9014**1440