سید محمد رضا حسینی، روز پنجشنبه در جمع ورزشكاران استان كه موفق به ثبت ركورد شدند، افزود: روحیه قهرمانی و پهلوانی در ورزشكاران این مرز و بوم حفظ شد و این نشان از روحیه اخلاص و تاثیر گذاری پیشكسوتان ورزش های بومی استان دارد.
وی ادامه داد: یكی از مهمترین ویژگی های محسوس در ورزشكاران و پهلوانان گود زورخانه ای و تلالو اخلاق در همه وجوه زندگی آنهاست كه این مهم قابل قدردانی است.
به گفته وی ورزشكاران با توجه به جایگاه ورزشی كه كسب كرده اند هیچگونه چشم داشتی ندارند و برای ارتقای ورزش حتی از جان مایه گذاشتند تا امروز خراسان جنوبی صاحب سكوهای متعدد قهرمانی در سطح ملی و بین المللی شود.
همچنین رئیس كمیته ثبت ركوردهای ورزشی خراسان جنوبی گفت: ورزش های پهلوانی، نسل جوان را با برخی آموزه های دینی آشنا می كند.
علی كهنسال افزود: گاهی اوقات آداب و رسوم در گودهای زورخانه ای چنان تاثیری در فهم و درك یك نوجوان می گذارد كه شاید برای تربیت این چنینی سالها وقت لازم باشد.
به گفته وی گود زورخانه به جوان و نوجوان رسم مروت و مردانگی، اخلاص، عمل صالح، عدالت و ذكر خدا آموزش می دهد كه این ویژگی ها الگو برداری از زندگی مولای متقیان علی ( ع ) است.
كهنسال اظهار كرد: وقتی كه جوان در زورخانه نام امام علی ( ع ) را با خلوص نیت صدا می زند و به او لقب پهلوان داده می شود و برای سلامتی او صلوات داده می شود این فرد نوعی مسئولیت را بر دوش خود احساس می كند كه بی تردید بر زندگی اجتماعی او تاثیر فراوانی می گذارد.
وی عنوان كرد: امروزه با توجه به انواع معضل اجتماعی نظیر اعتیاد باید جوانان را به ورزش نزدیك كنیم و یكی از بهترین ورزش ها برای جوانان در جامعه امروز ورزش های زورخانه ای و رواج روش زندگی امام علی ( ع ) در بین جوانان است.
وی در ادامه از ورزشكارانی كه ركورد جدید ثبت كردند قدردانی و آنها را سرمایه های ایران یاد كرد.
در حال حاضر 24 زورخانه در خراسان جنوبی فعالیت می كنند كه از این تعداد 10 زورخانه مربوط به شهرستان بیرجند است.
ورزش پهلوانی و زور خانه ای خراسان جنوبی تربیت كننده بیش از 30 مربی، پنج داور كشوری و سه مربی فدراسیونی است.
ورزش زورخانه ای آداب و سنتی خاص دارد، آداب و سننی كه با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانه ای دوره باستانی و تاسی از پیشوای نخستین شیعیان و جوانمردان، خلق و خوی مردانگی و مروت و جوانمردی را در ورزشكاران بر می انگیزد یا نیرو می بخشد.
این ویژگی های نیكو در قالب شعرها و داستان هایی به صورت آهنگین و به همراهی
«ضرب زورخانه» كه مهم ترین ساز این نوع موسیقی است، برای برانگیختن ورزشكاران در هنگام ورزش از سوی «مرشد» خوانده می شود.
ورزشكاران هماهنگ با موسیقی و نوای مرشد، جست و خیر می كنند و حركات زیبای گروهی یا فردی به نمایش می گذارند.
ورزش باستانی در بین ورزشكاران به احترام و ادب معروف است و با اصول زیادی همراه است.
به طور مثال تمامی حركات با اجازه از سادات و پیشكسوتان زورخانه كه به رخصت گرفتن معروف هست انجام می شود.
شعار ورزش باستانی پرورش روح و جسم است به طوری كه شیعیان معتقدند كه زورخانه مسجد دوم شیعیان است؛ ولی در نسل جدید ورزشكاران این آداب و رسوم كم كم از بین رفته است و كمتر مذهب در این ورزش دیده می شود.
یكی دیگر از اصلی ترین آداب زورخانه این است كه ورزشكاران باید مواردی را از قبیل فروتنی و از خود گذشتگی، مروت ،مردانگی، سفره داری پاكیزگی، كمك به فقرا و تنگدستان و دیگر صفات شامل پهلوانی را رعایت كند.
2047/3215/
تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۳
بیرجند - ایرنا - رئیس هیات ورزش های همگانی خراسان جنوبی، گفت: وجود ورزشكاران سرشار از فتوت و مردانگی است، این ویژگی در ذات آنها وجود دارد.