تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۳

رشت - ايرنا - ايران سراسر اصالت است و غذاهاي محلي گوشه گوشه اين ديار كهن طعم خوش اصالت، فرهنگ و سلامت را كام رواست؛ چنان كه سفره گيلان به يونسكو پيوست و اينك اين سفره سلامت ميهمان سفره ايراني در مازندران شده است.

خوش ذوقي گيلانيان همچنان پابرجاست و عطر خوش غذاهاي مادربزرگ به پاي ميزهاي نسل جديد رسيده و گردشگران در رستوران ها سراغ غذاهاي محلي را مي گيرند و به تقريب همه واحدهاي پذيرايي گيلان به اين موضوع هوشيارتر از پيش شده و برنامه غذايي رستوران هاي خود را به طعم غذاهاي محلي مي آرايند؛ بگونه اي كه گردشگري غذا در گيلان اينك به يكي از پر مخاطب ترين گونه هاي گردشگري فرهنگي بدل شده است.
اگرچه امروز رشت در كنار آدلايد استراليا ، بارسلونا از اسپانيا ، برگن از نروژ ، بوداپست از مجارستان ، ديترويت از آمريكا ، ليورپول از انگليس ، رم از ايتاليا ، مونته ويدئو از اروگوئه ، سالوادور برزيل و سنگاپور به عضويت شبكه شهرهاي خلاق جهان پيوست اما پيش تر سفره گيلان شهرت جهاني يافته بود به طوري كه نجف دريابندري در كتاب معروف آشپزي خود مي نويسد بوراني از گيلان بر سر سفره مردمان در اسپانيا نشسته است.
بنا به گفته كارشناسان برنامه ريزي توريسم جغرافياي تغذيه امروز در فضاي جغرافيايي خاص خود در ارتباط با ساير عناصر فضايي از اهداف پر مخاطب و پر درآمد در كشورهاي پيشرو در حوزه گردشگري و توريسم محسوب مي شود.
مجتبي افلاكيان دوست دكتراي گردشگري روستايي معتقد است : تحقيقات مردم نگاري شهرهاي استان گيلان نشان مي دهد، هيچ آيين و سنتي از اهالي اين منطقه ( از تولد و دندان در آوردن نوزاد تا ازدواج و بارداري و از مراسم مذهبي تا آيين هاي ملي و از بيماري تا سوگواري ) بدون وجود غذاي خاص آن مراسم رسميت نداشته و در اين رابطه باورها و اعتقادات فراواني در زندگي مردم مشاهده مي شود .
وي ادامه مي دهد: ويل دورانت در كتاب تاريخ تمدن خود مي نويسد ، مسئله خوراك انسان و تهيه آن بنيان تمدن را تشكيل مي دهد و بايد چشم داشت و در پشت ظاهر مطبخ را ديد.
خوشمزه ترين جاذبه گردشگري گيلان غذاهاي محلي است كه طعم طبيعت در درونش رسوخ كرده و باقلاقاتوق ،ساده ترين و خوشمزه ترين ابداعات آشپزي اين خطه سرسبز است و بس؛ و ديگر نمي گوييم از مطنجن مرغابي (مرغابي، رب انار ، مغز گردو و ...) ،شيرين قرمه و ...
امروز روستاي دستك در آستانه اشرفيه واقع در شرق گيلان، سرولات با رستوران صميمي خاور خانمش (كه گردشگران با همه سختي صف هاي طولاني، منتظر طعم خوش پر اصالت و سلامت غذاهاي محلي اش مي مانند) و به تقريب بيشتر رستوران هاي استان فارغ از طعم خوش غذاهاي محلي نيستند.
مديركل ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري گيلان ضمن ابراز خرسندي از اقدام انجام شده موضوع پيوستن رشت به شهرهاي خلاق دنيا را فرصتي براي رونق و توسعه گردشگري استان دانست.
رضا عليزاده درگفت و گو با خبرنگار ايرنا مي گويد: گيلان با 170 نوع غذاي محلي يكي از استان هاي غني در زمينه گردشگري فرهنگي بويژه تنوع غذايي است كه اين موضوع مي تواند بعنوان يكي از گونه هاي گردشگري تخصصي غني در بحث گردشگري برجسته و مورد اهتمام قرار گيرد.
وي تصريح كرد: دفاتر خدمات مسافرتي استان در اين راستا به سمت برپايي تورهاي تخصصي گردشگري بويژه گردشگري فرهنگي سوق داده شده اند.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گيلان نيز بيان كرد: جشنواره سفره ايراني ، فرهنگ گردشگري از سي ام تيرماه تا امروز ( يكم مردادماه) در مازندران برگزار مي شود و گيلان در چهار بخش ارائه غذاي محلي، شيريني ، دم نوش و چاشني حضور دارد.
حميدرضا آذرپور افزود: باقالاقاتوق، ترش تره و ميرزا قاسمي غذاهاي محلي، رشته خشكار، نان خلفه و نان برنجي شيريني، زيتون پرورده ، كاله كباب و بادمجان شكم پر چاشني، چاي محلي گيلان ، گل گاوزبان و بابونه دمنوش هاي آماده ارائه در جشنواره پيش گفته در مازندران است.
وي ادامه داد: غذاهاي آماده ارائه گيلان در جشنواره سفره ايراني پيش تر در فهرست آثار ناملموس ملي به ثبت رسيده است .
به هر روي اصالت و سلامت سفره ايراني نشان آن است كه هنوز وقت براي بازگشت به هويت غني پيشينيان نيك انديشمان باقي است، كافيست غبار بزداييم و آنها را آگاهانه بر زندگي نوين خويش جاري سازيم.
1881/2007