به گزارش ایرنا، پیكره شاعر، ستاره شناس و حكیم ایرانی كه همزمان با عید سعید فطر در میدان و پارك عمومی مقابل دانشگاه دولتی شهر آستراخان نزدیك تندیس مختومقلی فراغی شاعر شهیر تركمنستانی نصب شد، براساس برنامه ریزی صورت گرفته قرار است 14 مرداد با حضور مقام های این استان روسیه و گیلان نصب شود.
براساس برنامه اعلام شده، سفر محمدعلی نجفی استاندار گیلان به آستراخان با هدف مذاكره با مقام های این استان برای توسعه روابط بین استانی و همچنین شركت در مراسم پرده برداری پیكره اهدای خیام پیش بینی شده است.
نصب این پیكره در چارچوب توافق های دو جانبه به همت اتاق بازرگانی گیلان و با همكاری های سفارت ایران در فدراسیون روسیه و سركنسولگری جمهوری اسلامی در آستراخان صورت گرفته است.
خیام كه به دلیل رباعی ها بین مردم روسیه شهرت بسیاری دارد، در جامعه دانشگاهی و علمی این كشور هم با آثار علمی و نوشته های تخصصی شناخته شده است.
شهر بندری آستراخان در ساحل شمال غربی خزر به دلیل قرار داشتن در دهانه ورودی رودخانه ولگا به این دریا، یك شاهراه آبی و زمینی بشمار می آید كه ایرانیان در این استان حضور فعال اقتصادی و همكاری های فرهنگی دارند.
در زمان حاضر این منطقه با فعالیت بیش از 200 شركت ایرانی به كانون تمركز اقدام های بازرگانی و اقتصادی ایرانیان در جنوب روسیه تبدیل شده است.
براساس آمارهای در دسترس كه آخرین گزارش آن مربوط به سال 2012 است حدود 39 درصد مبادلات بازرگانی خارجی استان آستراخان روسیه با جمهوری اسلامی ایران انجام گرفته است.
خیام زاده سال 427 شمسی در نیشابور با نبوغ دانش اندوزی، بالاترین سطح دانش های زمانه را فراگرفت و در اوایل جوانی در فقه، فلسفه، نجوم، ادبیات و ریاضیات تبحر یافت.
افزون بر آفرینش رباعی ها و تقویم جلالی با دقیق ترین محاسبات، خیام برای نخستین بار در تاریخ ریاضی و جبر با دسته بندی معادله های درجه اول تا سوم و ارائه راه حل كلی در ترسیمات هندسی مبتنی بر مقاطع مخروطی بزرگترین خدمت را به این علم كرد كه با وجود كاستی نبود عدد منفی در آن زمان، چهار قرن بعد رنه دكارت ریاضیدان فرانسوی این یافته ها را كامل تر كرد.
خیام كه با القاب مختلفی از جمله حكیم و حجّت الحق، افزون بر نیشابور در شهرهای مختلف از جمله سمرقند، اصفهان و مرو سكونت گزید، سال 510 هجری درگذشت و در زادگاه خود به خاك سپرده شد. از این دانشمند آثار فراوانی در حوزه های مختلف كه هم اكنون نیز كاربرد دارد مانند ریاضیات، جبر، موسیقی، فقه، فلسفه و منطق از جمله فلسفهٔ طبیعی (مادی)، منطق و متافیزیك، مثلث خیام-پاسكال، چهارضلعی خیام-ساكری برجای مانده است.
اروپام 1516
تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۳
مسكو- ایرنا- پیكره حكیم «غیاث الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم» مشهور به خیام نیشابوری دانشمند عصر سلجوقی كه به عنوان هدیه استان گیلان در شهر آستراخان فدراسیون روسیه نصب شده است، پرده برداری می شود.