مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در ابتدای این گفت وگو با اشاره به اینكه بسته تشویقی جدید با چهار رویكرد تنظیم شده است گفت: رویكرد نخست مبتنی بر حداكثر هماهنگی با سیاست های عمومی دولت در راستای كنترل تورم تنظیم و تلاش شده با موارد مطرح شده در بسته تشویقی قیمت تمام شده ساخت و ساز مسكن در بافت فرسوده كاهش یابد.
عبادالله فتح اللهی خاطرنشان كرد: براساس نظر كارشناسان قیمت تخریب و نوسازی بافت فرسوده در بسته تشویقی جدید با توجه به قطعه بندی و دانه بندی از 25 درصد تا 45 درصد كاهش می یابد.
وی افزود: از آنجایی كه از گذشته مشوق های تصویب شده در نهادهای مختلف تصمیم گیری از جمله مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر تهران براساس دانه بندی اعطا می شد و همه دانه بندی ها نمی توانستند به صورت متعادل از بسته های تشویقی بهره مند شوند بنابراین محور دوم بسته تشویقی بر توزیع عادلانه مشوق های قانونی در بافت فرسوده متمركز شد.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان اینكه محور سوم بسته تشویقی ارتقا كیفیت زندگی در بافت فرسوده است اظهار كرد: در بسته تشویقی جدید به جای مشوق های شهرسازی و تراكمی بر مشوق های مالی و اقتصادی توجه شده است.
وی استفاده از ظرفیت نهادهای دولتی و شهرداری را به عنوان محور چهارم مورد تأكید در بسته تشویقی جدید عنوان كرد و گفت: برای اولین بار بسته تشویقی مورد وفاق دولت، نهادهای نظارتی، شهرداری و شورا شهر تهران و حتی نهادهای قضایی، حقوقی، نظامی و امنیتی قرار گرفت.
فتح اللهی افزود: در ستاد بازآفرینی شهر تهران 32 دستگاه اجرایی عضو هستند كه هر یك از بخش های بسته تشویقی در یكی از پنج كمیته اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی- مالی، حقوقی -امنیتی، كالبدی - زیرساختی و هماهنگی - برنامه ریزی تدوین و تبیین شده و در نهایت به تصویب ستاد رسیده و با ابلاغ شهردار تهران عملیاتی شد.
به گفته وی این بسته تشویقی از 23 خرداد سال جاری در سیستم اتوماسیون شهرداری تهران اعمال شد و از تاریخ مذكور هیچگونه پروانه دستی در بافت فرسوده صادر نشده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران رایگان شدن هزینه انشعابات آب، برق و گاز را یكی از نكات شاخص این بسته ذكر و خاطرنشان كرد: تمامی دستگاه ها موظف هستند موارد پیش بینی شده در بسته تشویقی را در منابع مالی و بودجه خود لحاظ و آن را اجرا كنند؛ خوشبختانه هیچگونه اختلاف نظری در این زمینه میان دستگاه های مختلف وجود ندارد.
وی هماهنگی دولت، شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران را از جمله نقاط قوت این بسته برشمرد و ادامه داد: پرداخت وام به واحدهای بافت فرسوده یكی از مؤلفه های تأثیرگذار بسته تشویقی است و با توجه به هماهنگی های صورت گرفته میان دولت و شهرداری، 9 و در بعضی موارد 10 درصد نرخ وام توسط دولت و 9 درصد آن از سوی شهرداری پرداخت خواهد شد؛ بنابراین نرخ وام برای ریزدانه های زیر 100 متر قرض الحسنه لحاظ می شود.
فتح اللهی ابراز امیدواری كرد با ابلاغ بسته تشویقی جدید، نوسازی بافت فرسوده نسبت به سال نخست 40 درصد رشد داشته باشد.
وی درخصوص سایر تسهیلات در نظر گرفته شده در بسته تشویقی جدید عنوان كرد: حذف كلیه هزینه ها و عوارضی كه منشأ آن شورا و شهرداری است، صفر كردن نرخ سود، كمك به نما و معماری ساختمان از 100 میلیون ریال تا 200 میلیون ریال (با توجه به مساحت و نوع مصالح)، طراحی نما به صورت رایگان، ارائه خدمات حقوقی، مدنی و اجتماعی، تنظیم قرارداد و اخذ پروانه، پیگیری و اخذ وام توسط دفاتر خدمات نوسازی كه تمامی این خدمات بدون دریافت هزینه انجام می شود از دیگر موارد پیش بینی شده در بسته تشویقی جدید است.
* 19 درصد جمعیت شهر تهران در پنج درصد بافت فرسوده شهر زندگی می كنند
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون مساحت بافت فرسوده پایتخت گفت: سه هزار و 268 هكتار بافت فرسوده مصوب شورای عالی معماری و شهرسازی در پایتخت وجود دارد كه پنج درصد از مساحت كل شهر تهران را در برمی گیرد.
وی با بیان اینكه این مساحت 22 درصد از پارسل ها و قطعات تهران را به خود اختصاص داده و 19 درصد از جمعیت شهر در آن ساكن هستند تأكید كرد: این اعداد حاكی از این است كه جمعیت فشرده ای در بافت فرسوده زندگی می كنند و ریزدانگی در بافت پدیده غالب است.
فتح اللهی عنوان كرد: 50 دفتر خدمات نوسازی و مشاور شهرسازی در بافت فرسوده در 114 محله تهران مشغول فعالیت هستند تا با تجمیع ریزدانه ها به كمك مردم بتوانند سه نقیصه ریزدانگی، نفوذناپذیری و استحكام نداشتن را برطرف كنند.
به گفته فتح اللهی سال گذشته تجمیع در بافت فرسوده به سه قطعه ارتقا داده شد و نسبت به سال 93 رشد 48 درصدی در نوسازی بافت فرسوده اتفاق افتاد كه به تبع آن بازگشایی معابر و استحكام بناها با نظارت جامع فنی ارتقا یافت.
وی با تأكید بر اینكه رویكرد شهرداری تهران در نوسازی بافت فرسوده محله محور است گفت: هنگام نوسازی یك محله هدف ارتقا خدمات زیرساختی در یك محله است كه حدود 32 دستگاه از جمله آب، برق، گاز، بهزیستی، كمیته امداد، آموزش فنی و حرفه ای و وزارت بهداشت در آن دخیل هستند.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران یكی از مشكلات این سازمان هنگام ورود به محله ای برای نوسازی را مسأله عدم ثبات شغلی یا نداشتن شغل رسمی ذكر كرد و افزود: در بعضی مواقع شهروندان 50 متر از زیرزمین خانه خود را به كارگاهی تجاری تبدیل كرده و به كار بازیافت ضایعات می پردازند و طبیعی است زمانی كه تخریب و نوسازی اتفاق می افتد دیگر امكان ادامه چنین شغلی وجود ندارد بنابراین نخستین دغدغه ساكنان بافت فرسوده پایدار شدن شغل ناپایداری است كه به آن مشغول هستند.
وی تصریح كرد: در چنین مواقعی با معرفی این افراد به سازمان آموزش فنی و حرفه ای و رسمی كردن مشاغل آنها تلاش می شود مشكل معیشت آنها حل شود.
فتح اللهی با اشاره به اینكه در سطح كشور 77 هزار هكتار بافت فرسوده وجود دارد گفت: هشت درصد از این مساحت در كل كشور نوسازی شده در حالیكه روند نوسازی بافت فرسوده در شهر تهران چهار برابر كل كشور است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران خاطرنشان كرد: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی هر ساله باید از 10 درصد از بافت فرسوده نوسازی شود كه امیدواریم این میزان با توجه به وجود هماهنگی و همدلی گسترده میان نهادهای عضو ستاد بازآفرینی شهر تهران به صورت محله محور در طول برنامه ششم توسعه انجام شود.
تهرام/9353// 1625
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۴
تهران - ایرنا - جزئیات بسته تشویقی جدید نوسازی بافت فرسوده، مساحت بافت فرسوده پایتخت، جمعیت ساكن دراین محدوده و روند نوسازی بافت فرسوده از جمله مهمترین مسائلی بود كه در گفت وگوی مفصل ایرنا با مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت.