«وال استریت ژورنال» روز سه شنبه نوشت: دیوان عالی اداری یونان ماه جاری با رد مخالفت برخی از ساكنان محلی با تقاضای ساخت اولین مسجد رسمی در آتن، راه را برای صدور مجوز احداث آن هموار كرد.
اكنون وزارت محیط زیست و كشور یونان باید ساخت این مسجد را تصویب كنند كه ممكن است با توجه به نظام بروكراتیك یونان هفته ها یا حتی بیش از یك سال طول بكشد.
ورود پناهجویانی از خاورمیانه، به افزایش جمعیت مسلمانان در پایتخت یونان منجر شده است، بویژه آن كه آتن در دهه های گذشته به دلیل مهاجرت از كشورهایی همچون پاكستان، افغانستان و سایر كشورهای آسیایی با مشكل افزایش جمعیت مواجه بوده است.
«جان دیماكیس/ John Dimakis» تحلیل گر سیاسی یونان، در این زمینه گفت: بحران پناهجویان فشارها برای ساخت مساجد را افزایش داده است.
این مسجد در یك زمین تحت مالكیت دولت در غرب آتن احداث می شود و بدون مناره و دارای نمازخانه ای با ظرفیت 350 نفر خواهد بود.
آتن از معدود پایتخت های اتحادیه اروپا محسوب می شود كه با وجود حضور تقریبا 200 هزار نفر مسلمان، تاكنون فاقد مسجدی رسمی بوده است.
مسلمانان این شهر در اماكن غیر رسمی از جمله منازل خصوصی، زیرزمین ها و انبارهای متروكه مراسم عبادی خود را برگزار می كنند. طبق برآورد مقام های دولتی یونان، در آتن و مناطق اطراف آن حدود 70 تا 80 مسجد بدون مجوز وجود دارد كه از این تعداد فقط به چهار مكان مجوز داده شده اما هیچ یك از آنها بصورت هدفمند ساخته نشده اند. در یونان همه اماكن برگزاری مراسم مذهبی باید مجوز رسمی داشته باشند.
ساكنان مسلمان محلی در آتن از حكم دیوان عالی این كشور در ساخت مسجد رسمی حمایت كرده اند اما برخی، درباره اندازه آن با توجه به تعداد و تنوع جمعیت مسلمان درآتن ابراز تردید كرده اند.
«طاهر علیزاده» سخنگوی جامعه مسلمانان شیعه یونان در این زمینه گفت: اندازه این مسجد كوچك است و در جشن های مذهبی بیش از 1500 نفر از جامعه مسلمانان شیعه گرد هم می آیند.
یكی از مقامات سابق وزارت آموزش یونان كه مسئولیت رسیدگی به مسائل مذهبی را برعهده دارد با اشاره به این كه تا یك دهه پیش بسیاری از ساكنان مسلمان یونان در منطقه ای در نزدیك تركیه و در شمال شرق یونان سكونت داشتند، گفت همیشه این احساس وجود داشت كه مسجد واقعا ضرورتی ندارد. اما افزایش مهاجران مسلمان، نیاز به مكانی رسمی برای عبادت آنها را افزایش داده است هر چند كه به واكنش برخی گروه ها منجر شده است.
«آتنا اسكولاریكی/ Athena Skoulariki» جامه شناس دانشگاه «كرت/ Crete» یونان معتقد است مخالفت سیاسی با ساخت مسجد در آتن، تا اندازه ای به دلیل سابقه تنش در روابط این كشور با كشور همسایه اش تركیه است.
سالها، بسیاری از افراد در جامعه مسیحیان ارتودكس كه اكثریت را در یونان تشكیل می دهند، به بهانه نقش مساجد در كمرنگ كردن فرهنگ یونان با ساخت مساجد مخالفت كرده اند. آنها بعلاوه چنین استدلال می كنند كه وجود مساجد به منزله سازش سیاسی در مقابل تركیه است.
كلیسای اردتودكس یونان نیز كه تا پیش از این با ساخت مسجد در آتن بشدت مخالفت كرده بود، اكنون رسما از آن حمایت كرده است.
این كلیسا اعلام كرده كه مسلمانان نیز حق دارند مكان خاص خود را برای انجام مراسم عبادی شان داشته باشند.
سخنگوی كلیسای ارتودكس یونان در عین حال از ملاحظات جدی درباره ساخت مسجد در آتن خبر داده و آن را ناشی از امكان بروز تحریك خشونت بین مسلمانان شیعه و سنی دانسته است.
یونان، اكنون میزبان حدود 57 هزار پناهجو است و مقامات دولتی این كشور انتظار دارند كه بسیاری از آنها برای یك دوره بلند مدت به اقامت خود در این كشور ادامه دهند. بتازگی تغییراتی در قوانین مهاجرت انجام شد كه به پناهجویان اجازه می داد در این كشور كار كنند.
روی كار آمدن حزب سیریزا به ریاست چیپراس و افزایش پناهجویانی كه در نتیجه جنگ سوریه مجبور به ترك خانه و كاشانه شان شده اند، منجر به نگرش مثبت تر درباره نیاز به ساخت عبادتگاه رسمی در یونان شده است.
احساسات سیاسی در یونان، با گذشت چند سال از ظهور جنبش فاشسیتی ضد مهاجرتی حزب «گلدن داون»، در دولت «الكسیس چیپراس» نخست وزیر چپ گرای یونان تغییر كرده است و وی ضمن حمایت از ساخت مساجد، قصد دارد هزینه یك میلیون یورویی(1.1 میلیون دلار) آن را تامین كند.
حزب گلدن داون كه به دلیل خشونت علیه مهاجران آسیایی چندان خوشنام نیست، با ساخت اولین مسجد رسمی در آتن بشدت مخالفت كرده است. این حزب در جریان ركود اقتصادی و بحران بدهی های یونان توانست محبوبیتش را تا اندازه ای افزایش دهد.
اروپام**9158**1517
تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۰
تهران-ایرنا- یك روزنامه آمریكایی گزارش داد، یونان پس از دهه ها مخالفت كه به گفته كارشناسان اغلب به دلیل روابط پرتنش با همسایه اش، تركیه، بوده است، در نهایت با ساخت اولین مسجد رسمی در آتن، پایتخت، موافقت كرد.