رشت - ايرنا - بارندگي هاي اخير در گيلان كه از اوايل هفته جاري آغاز شده و در برخي ساعت ها به صورت رگباري و شديد است، برداشت محصول برنج در شاليزارهاي استان را به تاخير انداخته است.

محصول برنج بيش از هر چيزي به آب و آفتاب نياز دارد كه بارندگي ها و ابرناكي در گيلان موجب شد كه عمليات خوشه دهي و برداشت برنج با تاخير مواجه شود و بر اثر ابري بودن هوا، نور آفتاب به اندازه به شاليزارها نرسد و مشكلاتي براي شاليكاران ايجاد كند.
هنگامي كه مزارع در مرحله خوشه دهي قرار داشتند و بيش از هر چيزي نيازمند نور آفتاب بودند، ابرناكي و بارندگي ها در گيلان كشاورزان را غافلگير كرد.
مرداد، مهمترين و حساسترين ماه در استان گيلان از لحاظ برداشت برنج محسوب مي شود كه آفتاب در اين ماه، نقش مهمي در اقتصاد كشاورزي گيلان دارد و كشاورزان بايد در اين ماه حاصل پنج ماه رنج و تلاش خود را برداشت كنند.
از يك سو شاليكاران چشم به آسمان دارند تا ابرهاي باران زا به كنار روند و آفتاب پرتوهاي خود را بر شاليزارهاي آنان بتاباند و موجب مغزدار شدن و رسيدگي خوشه هاي برنج شود و از سوي ديگر، نگران ادامه شرايط جوي فعلي هستند.
شروع بارندگي در يك مرحله در 18 تيرماه و در مرحله دوم از سحرگاه جمعه اول مردادماه آغاز شد و در صورت ادامه بارندگي ها و ابرناكي، مي تواند موجب نگراني شاليكاران گيلاني شده و به محصول برنج آنان خسارت وارد كند.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي گيلان در اين باره گفت: 96درصد مزارع شاليزاري استان در مرحله خوشه دهي هستند و تنها برنج 10درصد اين مزارع رسيده كه بارندگي براي آنها ضرر دارد.
حبيب جهانساز روز چهارشنبه در گفت وگو با ايرنا خاطرنشان كرد: در صورت ادامه بارندگي ها ، مشكلات بخش شاليكاري بيشتر مي شود و ممكن است ورس (خوابيدگي) شالي را در پي داشته باشد و موجب خسارت شود.
وي اظهار داشت: اين بارندگي ها براي چاي، مركبات و محصولات ديم استان بسيار مناسب و مفيد است ولي براي برنج مشكل ايجاد مي كند.
به گفته جهانساز، هم اكنون خطر بارندگي ها براي 10درصد برنج شاليزارهايي كه در مرحله خوشه دهي قرار دارند، وجود دارد ولي براي بقيه شاليزارها كه هنوز به مرحله خوشه دهي نرسيده اند، خطري ندارد.
وي يادآور شد: ورس يا خوابيدگي شالي بصورت پراكنده در 10درصد مزارع آماده درو گيلان رخ داده است .
وي از شاليكاران خواست مراقب بلاست باشند كه با بارندگي ها، اين آفت در شاليزارها رشد مي كند و در صورت مشاهده آثار بلاست، نسبت به مبارزه با آن اقدام كنند.
بلاست، يكي از آفت هاي ساقه خوار برنج است و از اصلي ترين آفت هاي برنج در شمال كشور محسوب مي شود. در اين آفت، برگ، ساقه، خوشه و پوشش شلتوك برنج مورد هدف قرار مي گيرد.
به گفته جهانساز، امسال سال خوبي در توليد محصول برنج در گيلان است و ابزارهاي برداشت برنج به اندازه كافي در استان براي برداشت وجود دارد.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي گيلان اظهار داشت: 770دستگاه بيلر در استان وجود دارد كه با دستگاه هايي كه از خارج استان وارد مي شوند، اين تعداد به يك هزار دستگاه افزايش مي يابد.
وي افزود: يك هزار و 700دستگاه كمباين و دو هزار و 500دستگاه دروگر نيز در استان آماده برداشت محصول برنج كشاورزان است.
وي از كشاورزان خواست در اين شرايط اقدام به برداشت نكنند و براي برداشت برنج، از طريق اطلاعيه هاي هواشناسي آگاهي هاي لازم را بيابند.
معاون سازمان جهاد كشاورزي گيلان خاطرنشان كرد: پيش بيني برداشت مكانيزه برنج در استان در سال جاري 170هزار هكتار است كه اين ميزان، 10هزار هكتار بيشتر از سال قبل است.
استان گيلان 238 هزار هكتار اراضي شاليزاري دارد كه يك ميليون و يكصد هزار تن شلتوك و حدود 700هزارتن برنج سفيد از اين مزارع استحصال مي شود.
افزون بر 170 هزار هكتار از اراضي شاليزاري گيلان، از سد منجيل آبياري مي شوند كه بارندگي هاي اخير اين شاليزارها را از آب اين سد بي نياز كرد.
بيشترين رقم هاي كشت شده برنج در گيلان، رقم هاي كيفي هاشمي و علي كاظمي است كه بيش از 85درصد محصول برنج استان را شامل مي شود.
اداره كل هواشناسي استان گيلان اعلام كرده كه بر اساس نقشه هاي پيش يابي، فعاليت توده هواي به طور غالب ناپايدار در استان ادامه دارد و بر اين اساس|، تا پايان هفته جاري، بعضي ساعت ها بارندگي (گاهي شديد و رگباري) ، وزش باد و احتمال رعد و برق مورد انتظار است.
6070/2007