دكتر منوچهر رادپورروز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگارعلمی ایرنا با بیان اینكه بیماری های قلبی وعروقی در كشور پس از تصادفات وحوادث دومین علت مرگ و میر به شمار می رود، افزود:تغذیه ناسالم، فشار و چربی خون بالا، دیابت، چاقی و اضافه وزن ازدیگر عوامل مساعد كننده بروز بیماری قلبی -عروقی است.
استاد دانشگاه علوم پزشكی مشهد ادامه داد:قلب عضوی در قفسه سینه است كه كارآن به جریان درآوردن خون درون رگهای بدن است تا اكسیژن و مواد غذایی به همه یاخته ها و اعضاء بدن برسد و به همین دلیل سالم بودن و عملكرد درست آن در سلامت انسان نقش حیاتی دارد.
** سیگار متهم ردیف اول
وی با اشاره به اینكه استعمال سیگار مهمترین عامل ابتلا به بیماری های قلبی است، گفت:درحال حاضر استعمال سیگار در بین جوانان افزایش چشمگیری دارد و از این رو به عنوان متهم اصلی ابتلا به بیماری قلبی و عروقی در كشور به شمار می رود .
این متخصص بیماری های قلبی و عروقی افزود:سیگاری ها چند برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند و دود سیگار نیز در اطرافیان آنان بی تاثیر نخواهد بود.
به گفته وی هر چه میزان،مقدارو مدت مصرف سیگار بیشتر باشد خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی افزایش می یابد.
** فشارخون بالا را جدی بگیرید
استاد دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت:یكی دیگر از عوامل اصلی بیماری قلبی و عروقی فشار خون بالا است كه ضروری است افراد مبتلا به پر فشاری خون تحت كنترل و درمان قرار گیرد.
وی با بیان اینكه فشار خون بالا منجر به تصلب شرایین در عروق قلبی و مغزی و كلیه می شود، افزود:فشارخون بالا درسال های اخیر بنا به دلایل مختلفی در كشور افزایش داشته است و باید دراین زمینه سطح اطلاعات و آگاهی مردم را پیرامون این بیماری افزایش داد.
رادپور توضیح داد:خون همیشه با یك فشار ثابتی در رگ ها جریان دارد و اگر این فشار در اثر عوامل مختلفی زیاد شود فشار خون بالا می رود و ممكن است باعث پاره شدن رگ های در اندام های مهم بدن مثل مغز،كلیه و چشم شود.
متخصص بیماری قلب و عروق بیان كرد:فشار خون در بعضی افراد به طور طبیعی همیشه پایین است و بدن این افراد به فشار خون پایین عادت كرده است و مشكلی برای آنها به وجود نمی آید.
وی ادامه داد:گاهی وقت ها علت فشار خون مشخص نیست و بدون علت بوده كه به آن فشار خون اولیه گفته می شود.اگر فشار خون درسنین جوانی بروز كند علل وعوامل آن را جستجو كرد.
رادپور توصیه كرد: برای كاهش بیماری های قلبی و عروقی باید فشار خون بیماران تحت كنترل و درمان قرار گیرند كه اغلب طولانی مدت است و بیمار باید به طور مرتب و منظم فشار خون خود را كنترل و داروهای خود را به صورت منظم مصرف كند.
متخصص بیماری های قلبی و عروقی افزود : یكی از مشكلاتی كه در كنترل فشار خون در كشور وجود دارد نبود سطح آگاهی كامل نسبت به فشار خون است در واقع بیمار باید بداند كه فشار خون به هر دلیلی باید درمان شود.
وی اظهار كرد:پرفشاری خون جزو بیماری هایی است كه بهبود نمی یابد بلكه كنترل می شود به همین دلیل درمان دارویی در پرفشاری خون مادام العمر است.
** چربی خون بالا و خطر تصلب شرایین
رادپور با بیان اینكه چربی خون بالا از دیگر عوامل خطرساز برای ایجاد بیماری قلبی و عروقی است، گفت:رسوب چربی در عروق قلبی سبب تصلب شرایین شده و فرد را مستعد حملات قلبی می كند.
وی توضیح داد:افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سكته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق میشود.
به گفته وی كاهش مصرف چربی های حیوانی و روغن های اشباع نشده می تواند در سلامت عملكرد قلب موثر باشد .
**دیابت و افزایش سكته قلبی
وی با بیان اینكه دیابت ازعواملی است كه زمینه بروز بیماری های قلبی را فراهم می كند، گفت:دیابت یا قند خون بالا منجر به سكته قلبی شده و آزمایش دوره ای برای بررسی میزان قند خون حتی در افراد بی علامت ضروری است.
وی با بیان اینكه بیماری های قلبی در افراد دیابتی بیشتر دیده می شود، گفت:بیماری دیابت با تخریب عروق خونی از عواملی خطری است كه قابل كنترل است البته افرادی كه به دیابت نوع یك یا دو مبتلا می شوند، در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی-دیابتی هستند. هرچه قند خون شخص بالاتر باشد، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی-دیابتی قرار دارد.
**كنترل وزن و تغذیه سالم
وی دراین خصوص اظهار كرد:افزایش وزن (چاقی) و تغذیه ناسالم با بیماری های قلبی و عروقی ارتباط مستقیم دارد و از این رو تغذیه مناسب و سالم برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی بسیار با اهمیت است.
استاد دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: چربی اشباع شده حیوانی و گیاهی و مصرف زیاد گوشت قرمز برای سلامتی قلب مضر است.
وی به مقوله پیشگیری به عنوان اساس اصلی كاهش بیماری های قلب و عروق در كشور گفت: برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، تغدیه سالم و ورزش از اهمیت زیادی برخوردار بوده و با پیروی چند نكته ضروری می توان به شكل قابل توجهی سطح سلامت قلبیعروقی را افزایش داد.
رادپو توصیه كرد:روغن های جامد و چربی حیوانی ( شامل گوشت قرمز ، خامه و كره ) بیشترین آسیب را بر دیواره عروق قلب وارد می كنند و بهتر است ازروغن های مایع در پخت و پز استفاده كرد كه ضرر كمتری دارند.
وی توصیه كرد :مردم از سنین 40 به بالا برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی به پزشك مراجعه كنند.
علمی **1354**1440
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۴
تهران-ایرنا-متخصص قلب وعروق با بیان اینكه بروز بیماری های قلبی-عروقی و سكته قلبی به دلیل زندگی ماشینی درجهان وایران روبه افزایش است،گفت:استعمال سیگار، كم تحركی و استرس ازعوامل اصلی ابتلا به بیماری های قلبی وعروقی به شمار می رود.