به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگي ايرنا از سازمان اسناد و كتابخانه ملي، شرح فارسي رساله «هياكل النور» با عنوان «نهايه الظهور» از آثار يحيي بن حبش سهروردي معروف به شيخ اشراق ( 549-587 ق.) براي اولين بار در موزه كتاب و ميراث مستند، در معرض ديد عموم قرار گرفت.
يكي از اين نسخ، نسخه خطي نهايه الظهور، شرح فارسي رساله هياكل النور است كه با مقدمه و شرح هيكلهاي اول تا سوم توسط ميرزا قاسم علي اخگر حيدر آبادي (متوفاي بعد از 1365 قمري) در سال 1365 قمري فراهم آمده است.
شيوه كار شارح در اين متن، نقل عين عبارتهاي عربي هياكل النور، ترجمه آنها به زبان فارسي و افزودن توضيحاتي بر آن است.
از ويژگيهاي اين شرح، تفصيل و بيان نكات دقيق عرفاني با توجه به فلسفه اشراق است.
هياكل النور از آثار سهروردي به زبان عربي و يك دوره مختصر فلسفه اسلامي بر اساس مكتب اشراق است كه شامل هفت هيكل (جسم) است و درباره وجود، ماهيت، نفس و تجرد، بحث ميكند.
اين اثر چندين بار به زبان عربي شرح شده اما ظاهراً تنها شرح فارسي آن، نهايه الظهور است كه علامه حكيم ميرزا قاسم علي حيدرآبادي متخلص به «اخگر»، شاعر، عارف و حكيم اشراقي شيعي مذهب حيدرآباد دكن در قرن چهاردهم آن را به رشته تحرير درآورده است.
اين شرحِ منحصر به فرد در منابع موجود معرفي نشده و تنها نسخه باقيمانده از آن به خط مؤلف به شماره 13560 در كتابخانه ملي موجود است.
اين اثر به خط نستعليق و داراي 292 برگ با قطع 17 در 26 سانتيمتر است، كاغذ آن فرنگي نخودي و جلد مقوايي با روكش كاغذي است كه عطف و گوشههاي آن تيماج قهوهاي روشن است.
نسخه خطي يادشده، اساس تصحيح محمد كريمي زنجاني اصل قرار گرفته كه زير نظر مهدي محقق انجام شده و انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگي در سال 1385 آن را چاپ كرده است.
موزه كتاب و ميراث مستند سازمان اسناد و كتابخانه ملي، با هدف معرفي هر چه بهتر اين سازمان و معرفي منابع موجود در مخازن، تاسيس شده است.
رئيس اداره موزه و يادمان هاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران مي گويد: اين موزه براي پويايي، سعي دارد در مناسبت هاي مختلف، آثار مرتبط با آن مناسبت از منابع موجود را شناسايي و در معرض نمايش قرار دهد.
آفرين امامي مي افزايد: از ميان مناسبت ها و تقويم فرهنگي سال، مناسبتهايي را با منابع موجود شناسايي كرده و تصميم داريم آثاري را در همين ارتباط به نمايش گذاريم.
به گفته وي، نمايشگاه حاضر به مناسبت بزرگداشت سهروردي با توجه به شناسايي منابع موجود در مخزن مخطوطات، از طرف اداره كل نسخ خطي و با توجه به درخواست موزه كتاب و ميراث مستند، براي اولين بار به مدت يك هفته از 10 مرداد در موزه نمايش داده مي شود.
بازديد براي عموم آزاد است.
موزه ميراث كتاب و ميراث مستند ايران بهمن ماه سال گذشته با حضور معاون اول رئيس جمهوري در كتابخانه ملي ايران گشايش يافت.
فراهنگ**1880**1027
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۸
تهران- ايرنا- دو نسخه نفيس از آثار سهروردي براي نخستين بار در موزه كتاب و ميراث مستند به نمايش گذاشته شد.