به گزارش ایرنا بر اساس آنچه كارشناسان میراث فرهنگی می گویند، نخستین صنایع دستی را می توان به ابتدایی ترین دست ساخته های سنگی مكشوفه از غارهای مسكونی پیش از تاریخ كنجی، یافته و پاسنگر خرم آباد كه در حدود 35تا40 هزار سال پیش توسط ساكنان آن تولید شده اند مربوط دانست.
به گفته كارشناسان ، صنایع دستی لرستان با توجه به پیشینه تاریخی غنی و تنوع قومیت ها، در سه نوع متمایز عشایری ، روستایی و شهری شكل گرفته اند.
مدیركل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان در این باره بیان كرد: در حال حاضر 100رشته صنایع دستی در این استان وجود دارد كه از این تعداد 49 رشته بومی این استان است.
غلامرضا سلیمانی افزود : جاجیم بافی ،گلیم بافی ، ورشو سازی ،قلم بافی ،چیت بافی ، قلم زنی و نمد بافی شاخص ترین رشته های بومی لرستان هستند كه در چهار مركز صنایع دستی خرم آباد ، الیگودرز ،نور آباد و الشتر آموزش داده می شوند.
وی اظهار كرد: همچنین شش هزار و 160 صنعتگر در این استان دارای كارت شناسایی در حوزه صنایع دستی هستند.
به گفته وی اغلب كارگاه های صنایع دستی در لرستان به صورت مشاغل خانگی فعالیت دارند.
سلیمانی افزود: در حال حاضر حدود 70 تعاونی فعال و نیمه فعال صنایع دستی در سطح استان وجود دارد و هركدام از این تعاونی ها دارای پنج تا هفت عضو هستند.
وی همچنین اضافه كرد: با توجه به اینكه آموزش رشته های صنایع دستی از طریق سازمان فنی و حرفه ای انجام می شود، در حال حاضر آموزشگاه خصوصی در زمینه صنایع دستی درسطح استان فعالیت نمی كند.
*** اختصاص 30 میلیارد ریال تسهیلات صنایع دستی در لرستان
مدیركل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان همچنین گفت : با انعقاد تفاهم نامه ای با صندوق كار آفرینی امید این میزان تسهیلات در سال جاری به صنعتگران واجد شرایط استان پرداخت می شود.
وی با بیان اینكه سال گذشته 10 میلیارد ریال تسهیلانت از محل صندوق كار آفرینی امید به صنعتگران استان اختصاص یافت ،بیان كرد: تسهیلات صندوق كار آفرینی امید به صنعتگران دارای شرایط با ضمانت های سنگین پرداخت می شود و متفاوت با تسهیلات مشاغل خانگی است.
وی افزود : هم اكنون شش هزار صنعتگر در سایت صنایع دستی استان ثبت نام كرده و مجوز فعالیت دریافت كرده اند .
**استانداردسازی نقشه گلیم در لرستان
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی ،صنایع دستی وگردشگری لرستان نیز از استانداردسازی نقشه گلیم استان خبر داد.
فرزانه عادلی با بیان اینكه خوشه گلیم و ماشته از دو سال گذشته تاكنون دراین استان ایجاد شده اظهار كرد: این اقدام با همكاری شركت شهرك های صنعتی در حال انجام بوده و تلاش می شود با پیگیری های لازم این صنعت دستی به مرحله صادرات برسد.
وی بیان كرد : در راستای مهیا شدن شرایط مطلوب برای صادرات گلیم لرستان ،بسته بندی مناسبی نیز از این صنعت طراحی شده است.
به گفته وی در حال حاضر دوره های آموزشی صنایع دستی در هشت شهرستان رومشكان ، پلدختر ، خرم آباد ، دوره چگنی ، الشتر ، الیگودرز ، كوهدشت و نورآباد برگزار می شود.
وی با بیان اینكه در سال گذشته 700 نفر در دوره های آموزشی صنایع دستی استان شركت كردند، ادامه داد : این كلاس ها در رشته های چرم دوزی ،قلم زنی ،گلیم بافی ،سوزن دوزی ، چوغابافی ، معرق چوب و چاپ باتیك برگزار شدند.
عادلی بیان كرد : تلاش می شود رشته های درحال منسوخ شدن مانند گره چینی با حضور استادكارهای قدیمی در این استان احیا شود.
**صنعتگران لرستانی بیمه ندارند
یك صنعتگر حوزه ورشو سازی در شهرستان بروجرد نیز گفت : با توجه به قدمت دیرینه صنایع دستی در لرستان و شهرت جهانی صنعت ورشو سازی این عرصه نیازمند توجه و حمایت های بیشتری است.
شهریار میناگر افزود : این صنعت در صورت فراهم شدن شرایط زمینه اشتغالزایی قابل توجهی در استان فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینكه در حوزه صنایع دستی می توان با كمترین سرمایه بیشترین بهره وری را به ثمر رساند گفت :صنایع دستی ارائه فرهنگ و تداوم سیر تاریخی و پشتیبان فرهنگ و اصالت كار است.
به گفته میناگر در حال حاضر یكی از مشكلات عمده صنعتگران این استان قرار نگرفتن در لیست بیمه صنعتگران و استفاده از بیمه است.
وی اظهار كرد : برخی افراد تحت پوشش این بیمه قرار گرفته اند كه هنوز مهر كار آموزی آنان خشك نشده در حلیكه صنعتگرانی هستند كه تاكنون موفق به استفاده از بیمه نشده اند.
وی ادامه داد : برگزاری نمایشگاه صنایع دستی نیز در حال حاضر با چالش هایی مانند با هزینه غرفه ها برای نمایشگاه های داخلی یا سنگینی هزینه برگزاری نمایشگاه در خارج از كشور است.
میناگر گفت : با این شرایط امكان برگزاری نمایشگاه برای صنعتگران وجود ندارد چراكه هزینه های تحمیل شده برای آنان بسیار سنگین است.
7274/6060
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۲
خرم آباد -ایرنا - پیشینه كهن لرستان با پیدایش و شكل گیری بسیاری از صنایع دستی كه هنوز برخی از آنها همراه با تغییراتی چند، ساخته و پرداخته می شوند، پیوندی ناگسستنی دارد.