در اين مطلب آمده است: شهرداري سمنان با بسترسازي به منظور استفاده از ظرفيت بقاع متبركه، تحقق شعار «سمنان؛ حرم چهارم اهلبيت(ع)» را دنبال ميكند.
يكي از شاخصههاي برجسته هويتي در شهر تاريخي سمنان، وجود بقاع متبركه امامزادگان است كه هم به لحاظ تعداد و هم پراكندگي و استقرار در بستر شهر حائز اهميت است. بناي هر يك از اين بقاع، گواه عمق دلبستگي مردم اين ديار به خاندان اهلبيت(ع) و همچنين معرفت ايشان حين مكانيابي، معماري و ساخت بناي هر بقعه است.
يكپارچگي فرم بناي هر بقعه با بستر استقرارش و در هم تنيدگي عملكرد آن در كنار ساير فضاهاي عمومي شهر، آنچنان صميمي است كه هر رهگذري با عبور از كنار آن و حضور در اين بقاع، آرام ميگيرد.
انگيزه مشاركت مردمي در دورههاي ساخت، بهرهبرداري و نگهداري اين بقاع به مدد ارتباط مستقيم موضوع با عقايد مذهبي ايشان بسيار قوي است؛ به طوري كه متوليان اداره آنها در انجام اين امور از يكديگر سبقت ميگيرند. رمز پايداري و بقاي كالبدي اين بناها و پويايي و وجود حس و حال فضا را نيز بايد در حضور و مشاركت مردمي جستجو كرد.
جايگاه مساجد تاريخي در كنار بقاع متبركه به عنوان زيرساختهاي فرهنگي و مذهبي شهر، با دارا بودن ظرفيتهاي بيبديل معماري و معنوي در برنامه بازتعريف شبكه معابر هويتمند شهر تاريخي سمنان با محوريت حركت پياده و تاكيد بر حضور آب در شهر تشخص مييابد. مساجد فرياد نام و بقاع متبركه نماد ياد خدايند در قلب شهر. شهر در حكم موجود زنده ميتواند خطاب اين آيه باشد:«آگاه باشيد كه با ياد خدا، قلبها آرام ميگيرد».
بسترسازي لازم به منظور استفاده از اين ظرفيت زيرساختي و موجود در شهر، نيازمند بذل توجه بيشتر از سوي دستاندركاران امر ميباشد. در اين خصوص سازمان نوسازي و بهسازي شهر سمنان با برقراري ارتباط موثر با سازمان اوقاف و امور خيريه و با در نظر گرفتن اولويتهاي ضروري اقدام، در حكم تسهيلگر، جهت اجراي طرحهاي جامع مصوب بقاع متبركه عمل ميكند.
رفع موانع اجرايي صحن شهري حضرت امامزاده يحيي(ع) كه در طرح ساماندهي پهنه 18 هكتاري بافت تاريخي واقع شده است با جلب مشاركت سازمان اوقاف و امور خيريه، مسكن و شهرسازي و شهرداري سمنان در حال پيگيري ميباشد. با اجراي درخور اين طرح، حرم حضرت يحيي(ع) همچون نگيني در بافت تاريخي سمنان با عنوان حرم چهارم اهلبيت(ع) در مسير زائران امام عليبنموسيالرضا(ع) ميدرخشد.
تسهيل در اجراي طرح جامع بقعه امامزاده عليبن جعفر(ع) كه در حال سپري كردن مراحل قانوني براي اخذ شناسه تصويب در سازمان اوقاف و امور خيريه ميباشد و به طور خاص حل مشكل پاركينگ براي اين بقعه در دستور كار مشترك شهرداري، سازمان نوسازي و بهسازي و سازمان اوقاف قرار دارد.
تعريف قطب فرهنگي-مذهبي جنوب غرب سمنان با عنوان «بقيع عجم» كه به ويژه در جنوب محله زاوغان، بقاع متبركه امامزادگان «سيد جلال(ع)، سيد زينالدين(ع)، اشرف(ع)» و علويان(ع)» را شامل ميشود و با شبكههاي دسترسي پياده و سواره به بقاع متبركه امامزادگان «زكريا(ع)» در شمال محله كديور و همچنين امامزادگان «سيد رضي(ع) و سيد اسد(ع)» به ترتيب در غرب و شرق محله كوشمغان متصل ميشود از اين دست است. نيز بقاع متبركه «علمدار(ع)، ابراهيم(ع) و اسماعيل(ع) و سيسر» در طول محور شهري حد فاصل ميدان حضرت امام(ره) تا ميدان شهيد بهشتي در مركز شهر، جلوهگري ميكند.
بقعه متبركه امامزادگان علويان(ع) از جمله بقاع تاريخي واقع در يكي از وروديهاي قديمي و به نقلي در كنار مسير راه ابريشم سمنان است و شهر سمنان مفتخر است كه در اين حرم مطهر، ميزبان 6 تن از نوادگان حضرت امام زينالعابدين(ع) و 4 تن از نوادگان حضرت اباالفضلالعباس(ع) باشد. وجود 10 امامزاده با انتساب نزديك به ائمه اطهار در يك فضا، در نوع خود در كشور منحصر به فرد است. عبيدالله اعرجبنحسين اصغربن زينالعابدين(ع)، يعني نوه امام چهارم، يكي از 10 بزرگواري است كه در اين مقبره آرميدهاند.
سازمان نوسازي و بهسازي شهر سمنان با توجه به موقعيت اين بقعه كه به ويژه به طور هفتگي در مسير تردد شهروندان حين مراجعت از آرامستان واديالسلام به مركز شهر قرار دارد نسبت به بازگشايي مسير و ايجاد دسترسي مناسب و پاركينگ درخور زائران اقدام كرده است.
ساماندهي باغراه ابريشم حد فاصل بلوار كشاورز تا كارگاه خدمات شهري شهرداري و همچنين آزادسازي پهنه شهري در حد شمال طرح توسعه بقعه تا بلوار علويان در همين راستا به انجام رسيده است.
همچنين ايجاد فضاي سبز با مفهوم قرآني و با استعانت از آيات قرآن كريم با دو گونه زيتون و انجير در بوستان علويان در شرف انجام است و در اين راستا احياي دوباره آبانبار قديمي واقع در مسير باغراه ابريشم به عنوان مخزن ذخيره آب لازم جهت آبياري فضاي سبز به شيوه قطرهاي پيشبيني شده است.
7341/6103
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۰
هفته نامه سمنان امروز، روز دوشنبه يازدهم مرداد 95 در شماره 190 يادداشتي با عنوان، « مساجد «فرياد نام» و بقاع متبركه «نماد ياد خدايند» در قلب شهر» به قلم محمودرضا دارايي در صفحه سه منتشر كرد كه در آن توجه بيشتر به بقاع متبركه به عنوان هويت تاريخي و فرهنگي سمنان، تاكيد شده است.