به گزارش ایرنا، عربستان و امارات در بسیاری از موارد دارای سیاست خارجی و مواضع متفاوتی با یكدیگر بوده اند و مقامات سعودی در گذشته همواره در نهان در دیدار با مقامات امارات از این موضوع ابراز گلایه و ناخرسندی كرده اند. اما اختلافات پنهان دو كشور پس از شروع حمله ائتلاف عربی به رهبری عربستان علیه یمن شكل علنی تری به خود گرفته است .
در نوشته حاضر تلاش شده تا دو مورد اساسی یعنی اختلافات مرزی و جنگ در یمن كه عامل بسیاری از اختلافات میان ابوظبی و ریاض است، مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
* اختلافات مرزی عربستان و امارات
اختلافات مرزی عربستان و امارات در مناطق مختلف به ویژه در منطقه نفتی العدید عمیق و گسترده است كه در چند مورد باعث ایجاد مشكل شده است.
مناسبات عربستان سعودی و امارات عربی متحده در تیر ماه 89 به دلیل درخواست سعودیها برای الحاق بخشی از خاك امارات به عربستان دچار تنش شدید شده است.
ریاض از امارات می خواهد تا یك قسمت از خاك خود در منطقه 'العدید' را به عربستان سعودی ملحق كند.
به دنبال آن مقامات نظامی و سیاسی عربستان با سفر به ابوظبی، اماراتیها را برای عقبنشینی رسمی از خواستهها و ادعای مرزی خود و واگذاری بخشی از اراضی مدنظر سعودیها در منطقه العدید، تحت فشار قرار دادهاند.
امارات نیز با رد این درخواستها و فشارها و با استناد به نقشههای انگلیس، خواستار نظرخواهی از این كشور برای توضیح نقشههای قدیمی این منطقه شده اند كه سعودیها این موضوع را نپذیرفتهاند.
روابط ریاض- ابوظبی از سال 88 به این سو دچار تنش جدی شده كه بخش عمدهای از آن به مشكلات مرزی دو كشور باز میگردد.
این جنگ سری موجود بین دو كشور امارات و عربستان سعودی در رسانه ها به صورت اختلافات شخصیت هایی وابسته به دو كشور ظاهر شده است؛ به طوری كه داود الشریان از اصحاب رسانه سعودی به طور آشكار به ژنرال ضاحی خلفان معاون فرمانده كل نیروهای پلیس دبی حمله كرده و گفته است، مطالبی را كه ضاحی خلفان در صفحه های شخصی خود در پایگاههای اجتماعی می نویسد به ویژه مطالبی كه عربستان سعودی را مورد انتقاد قرار می دهد بنا به دستور مقامات اماراتی صورت می گیرد.
* اختلاف شدید عربستان و امارات در یمن
امارات متحده عربی و عربستان درباره حذف علی عبدالله صالح و فرزندش احمد از تحولات یمن اختلاف نظر دارند.
احمد پسر عبدالله صالح كه تا قبل از حمله عربستان به یمن سفیر صنعا در ابوظبی بود مورد حمایت دولت امارات می باشد ولی عربستان به شدت از این مسئله ناخرسند است و علاقه ندارد تا امارات خارج از قواعد مدنظر ریاض در یمن ایفای نقش كند.
علی عبدالله صالح از طریق پسرش در امارات یك شب قبل از حمله از قصد عربستان اطلاع یافت و منزل خود را ترك كرد تا قربانی این حملات نشود؛ سعودیها امارات را مسئول این كار می دانند و آنها را متهم به خیانت میكنند.
از سوی دیگر امارات رابطه خوبی با جنبش اخوان ندارد و عربستان هم 'محسن الاحمر' یكی از نزدیكان جنبش اخوان المسلمین را به عنوان معاون منصور هادی تعیین كرد.
مسائل یاد شده علاوه بر انتقادهای بین المللی از ائتلاف عربی می باشد كه به اختلافات دو كشور دامن زده است.
همچنین تصمیم دولت امارات درباره پایان عملیات نظامی در یمن برای عربستان غافلگیركننده بود. به ویژه همزمان شدن این تصمیم با برگزاری مذاكرات كویت و برنامه ریزی ائتلاف عربی درباره بازگرداندن منصور هادی به قدرت به حساسیت های مساله میان دو كشور دامن زده است.
ولیعهد ابوظبی سخنان 'انور قرقاش' وزیر مشاور دولت امارات در مسائل امور خارجه درباره پایان عملیات نظامی در یمن را تأیید كرده و این تأكیدی به تصمیم دولت امارات در این خصوص محسوب می شود.
منابع عربستان سعودی در سه شنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۴ امارات عربی متحده را به لو دادن محل حضور فهد بن تركی شاهزاده سعودی و فرمانده نیروی زمینی این كشور در استان مارب یمن متهم كردند.
امارات به همكاری عربستان سعودی و اخوان المسلمین در كشته شدن دهها نظامی اماراتی در استان مارب مشكوك است، به ویژه كه راشد بن مكتوم فرزند امیر امارات هم در همان روز كشته شد. عربستان و امارات یكدیگر را درباره تلفات سنگین و شكست های پی در پی در جبهه های مختلف در یمن متهم می كنند.
اختلافات امارات و عربستان در یمن به بمباران مواضع مزدوران تحت فرمان یكدیگر كشیده شد.
جنگنده های اماراتی روز دوشنبه 27 بهمن 1394محل تجمع مزدوران همپیمان عربستان را در شهر 'الحوطه' مركز استان لحج بمباران كردند.
این حمله یك روز پس از حمله به یك كاروان نظامی امارات و كشته شدن دو نظامی اماراتی صورت گرفت.
امارات و عربستان از مدت ها پیش بر سر حمایت از حزب اصلاح 'اخوان المسلمین یمن' دچار اختلاف شده اند و این اختلاف ها پس از ترورهای مشكوك و بمباران همپیمان های دو طرف در مناطقی از یمن بویژه در عدن بالا گرفت.
تصمیم عقب نشینی نیروهای اماراتی از یمن به علت این اختلافات و اتهامات متقابل اتخاذ شد.
در پی آشكار شدن اختلاف عربستان و امارات در یمن، عبدالله بن زاید وزیرخارجه در امارات در 15 اسفند ۱۳۹۴ به شدت از عربستان سعودی انتقاد كرد.
'مجتهد' وبلاگنویس مشهور سعودی در 31 خرداد 95 تاكید كرد: روابط بین عربستان سعودی و امارات و هم پیمانی آنها در جنگ یمن تنها در رسانه ها به صورت تعارفهای مبالغهآمیز است و اتهام زنی به یكدیگر در پشت پرده صورت می گیرد.
وی به عنوان شاهد مثال اظهارتش گفت: امارات، عربستان سعودی را متهم می كند كه موشكهایی در اختیار برخی گروه های یمنی قرار داده است كه این گروه های یمنی اخیرا با همین موشك ها جنگنده های اماراتی را هدف قرار داده اند. در مقابل عربستان سعودی نیز امارات را به هدف قرار دادن نیروهایش در قصر المعاشیق توسط تك تیراندازان اماراتی متهم می كند.
امارات عربی متحده و عربستان مدتی است درباره حمایت و دشمنی با گروه های یمنی دچار اختلاف شده اند و این اختلاف باعث شده است امارات از مشاركت در عملیات آزادسازی تعز خودداری كند. این اقدام امارات باعث بروز مشكل در مسیر حمله به تعز شده است.
یكی از عوامل اختلاف میان این دو همپیمان، درخواست عبد ربه منصورهادی رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن از تركیه به عنوان حامی اخوان المسلمین برای پیوستن به ائتلاف متجاوزان بود كه این درخواست با خشم و ناخرسندی امارات روبه رو شد.
* مبادله اتهامات میان مقامات دو كشور
عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات با باز نشر پیام توئیتری 'فرحان المالكی' فعال سیاسی مخالف رژیم آل سعود به شدت همپیمان های سعودی خود را هدف حمله قرار داد.
فرحان المالكی در یك پیام توئیتری، جامعه عربستان را جامعه ای تربیت شده بر فرهنگ كشتار و تشییع جنازه دانست كه فقط از تكفیر و تحریم سخن می گویند.
بن زاید نیز نوشت: این فرهنگ مخالف زندگی است، انسان را تحقیر و از تروریسم حمایت می كند.
این اقدام وزیر خارجه امارات، خشم سعودی ها را برانگیخت و آن ها نیز به تحقیر امارات و توانایی ملت آن پرداختند.
كاربران سعودی در شبكه های اجتماعی نیز اماراتی ها را 'عیال دحلان' نامیدند زیرا از محمد دحلان از مسوولان سابق حركت فتح مشورت می گیرند.
انتقاد وزیر خارجه امارات از عربستان یك انتقاد تصادفی و یا ناگهانی نبود بلكه انعكاس به تنگ آمدن امارات از تكروی های عربستان در یمن است.
امارات معتقد است كه عربستان، ائتلاف متجاوزان به یمن را براساس سیاست های خود اداره می كند حتی اگر این سیاست ها با استراتژی و خواسته های دیگر اعضای ائتلاف در تعارض باشد.
امارات سیاست خارجی خود را براساس تروریستی خواندن 'اخوان المسلمین' تنظیم كرده است و این گروه را به تهدید منافع خود متهم می كند درحالی كه عربستان برای جبران ناكامی های خود در یمن به حمایت از حزب اصلاح 'اخوان المسلمین یمن' متوسل شده است.
ترجمه : قاسم غضبانپور
خاورم 1487 **1144
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۵
تهران – ملك سلمان بن عبدالعزیز شاه عربستان دیروز در شهر طنجه كشور مغرب در سایه روابط به ظاهر آراسته اما در باطن بحرانی كشورش با امارات؛ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی را به حضور پذیرفت و دو طرف روابط دوجانبه و تحولات منطقه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.