تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۳

تهران- ایرنا- عضو مركز تحقیقات بیماری های گوارش و كبد بیمارستان بقیه الله الاعظم (عج) گفت: هپاتیت C یك بیماری ویروسی مزمن، اما قابل درمان است كه ریشه كنی آن در كشور شناسایی گروه های در معرض خطر را می طلبد.

دكتر بیتا بهنوا به خبرنگار علمی ایرنا گفت: هپاتیت B و C شایع ترین هپاتیت های ویروسی مزمن هستند كه نوع C آن قابل درمان است ولی واكسنی برای آن وجود ندارد.
وی با بیان اینكه هپاتیت به معنی التهاب كبد است و می تواند عواملی از جمله عفونی و غیرعفونی داشته باشد، در خصوص مراحل بیماری هپاتیت C افزود: مراحل بیماری به این صورت است كه وقتی ویروس وارد بدن می شود، فاز حادی را ایجاد می كند؛ این فاز ممكن است علائم زیادی ایجاد نكند كه فرد متوجه بیماری كبدی شود، این بیماری ممكن است خودش را به صورت علائم ساده سرماخوردگی نشان دهد و گاهی مواقع یك زردی مختصر ایجاد كند.
وی در ادامه افزود: بعد از عبور از این مرحله، حدود 20 درصد بیماران ویروس را خود به خود پاك می كنند و در بدن آنها باقی نمی ماند اما در 80 درصد، این بیماری مزمن و وارد فاز مزمن بیماری می شود، دقیقا مانند همان كبد چرب این بیماری طولانی مدت است، یعنی از زمان ورود ویروس به بدن تا زمانی كه به كبد آسیب جدی بزند و نارسایی كبد را به سیروز بدهد ممكن است حدود 30 سال طول بكشد؛ در این مدت بیمار علائم بالینی چندانی ندارد كه وادار به مراجعه به پزشك شود و آزمایش بیماری هپاتیت C را بدهد، تنها وقتی علائم ناشی از بیماری هپاتیت بروز می كند كه كبد به میزان زیادی آسیب دیده است.
دكتر بهنوا خاطرنشان كرد بر این اساس، در تشخیص بیماری های هپاتیت C باید افراد در معرض خطر را بشناسیم چون روی علائم بالینی نمی توان حساب كرد.
وی در مورد افرادی كه بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری هپاتیتC هستند، گفت: اولین راه انتقال این بیماری در كشور ما سرنگ و وسایل مشترك برای تزریق مواد مخدر است لذا افرادی كه سابقه اعتیاد تزریقی حتی برای یك بار در زندگی داشتند، حتما باید ازمایش بدهند.
دكتر بهنوا در ادامه افزود: همچنین قبل از سال 1375 ، خون و فراورده های خونی به لحاظ هپاتیت C كنترل نمی شد، از این رو افرادی كه در آن سال ها خون و فرآورده های خونی دریافت كردند به علاوه مجروحان جنگ تحمیلی از این بابت كه ممكن است تا رسیدن به مراكز درمانی واحدهای خونی مكرر دریافت كرده باشند، باید آزمایش بدهند.
وی افرادی را نیز كه خال كوبی، تتو و سوراخ كردن گوش در اماكن نامطمئن انجام داده اند، در زمره گروه هایی دانست كه باید از لحاظ ابتلا به ویروس هپاتیت C كنترل شوند.
به گفته دكتر بهنوا، هم اكنون در ایران درمان های متعددی در ارتباط با هپاتیتC وجود دارد كه خوراكی هستند و معمولا دوره درمان 3 ماهه است و احتمال ریشه كنی هپاتیت C با این درمان ها بیش از 95 درصد است.
وی خاطرنشان كرد: واكسنی برای مصونیت در برابر هپاتیت C نداریم بنابر این پیشگیری از آن با جدا كردن وسایل بیماران امكان پذیر و مهم است. به واقع، در صورت درمان بیمارانی كه مخزن ویروس هستند، جامعه را به سمت ریشه كنی هپاتیت C پیش می بریم.
عضو مركز تحقیقات بیماری های گوارش و كبد بیمارستان بقیه الله با اشاره به احتمال انتقال جنسی ویروس هپاتیت C تصریح كرد: اما دست دادن، بوسیدن، فضای مشترك، هوا، در آغوش گرفتن، معاشرت معمولی در محل كار و شنا كردن مواردی هستند كه هپاتیت C را منتقل نمی كنند.
دكتر بهنوا در مورد محدودیت های ازدواج افراد مبتلا به هپاتیت C گفت: داروهای بسیار كارآمدی وجود دارد كه می توانند این افراد را سه ماهه درمان كنند و به احتمال قوی ویروس پاك می شود و موضوع منتفی می شود ولی به طور كل احتمال انتقال جنسی این بیماری در قیاس با ایدز یا راه خونی خود هپاتیت C كمتر است و نمی شود گفت منعی برای ازدواج دارد اما قبل از ازدواج باید حتما با پزشك مشورت كنند.
عضو مركز تحقیقات گوارش و كبد بیمارستان بقیه الله به آمار بیماران مبتلا به هپاتیت C نیز اشاره كرد و گفت: 200 هزار نفر در ایران مبتلا هستند و از این تعداد تنها یك سوم از بیماری خود اطلاع دارند.
علمی **1311**2017