به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، یكی از صمیمی ترین دوستان استاد محمدرضا شجریان كه رفاقت 40 ساله ای با او و كارهایش دارد درباره اش می گوید: «ویژگیهای ممتازی در او دیدهام اما بزرگترین حسن او در ارتباط با مردم، این است كه هیچوقت به آنها و سرزمینش دروغ نگفته. از سوی دیگر، نخبگان بسیاری آوازش را تأیید كرده و گفتهاند كه تكرارشدنی نیست. در كنار این، هم ساز میزند و هم یك ادیب است. در طول تمام این سالها یكبار هم ندیدهام كسی برای آوازش شعر انتخاب كند، خودش همیشه این كار را میكند. بالاتر از همه اینها اشراف كاملش بر قرآن است؛ شجریان قرآن را میخواند، خواندنی كه هم معنی و هم تجویدش را میداند. خطش هم خوب است، ایرانگرد قهاری هم هست و یك متخصص پرورش گل و گیاه به شمار میرود. میخواهم بگویم او، ذوالفنون است. اگر اقبالالسلطان، تاج، بنان و... هركدام گلی هستند در موسیقی ایرانی، شجریان یك گلستان است.»
صحبت از محمدرضا شجریان است، عصاره موسیقی اصیل ایرانی.
وی را می توان از زمره مفاخر موسیقی سنتی ایران نامید كه علاوه به تسلط به شیوه های آوازی گذشتگان و انتقال آن به نسل های بعدی نقش بسزایی در شكوفایی و زنده نگهداشتن این هنر ماندگار داشته است اما این نگین تابناك موسیقی ایران در جهان هم طرفدارانی دارد و افتخاراتی بزرگ ولی به غربت خود موسیقی ایرانی در دنیا، نه چندان كافی و درخور.
** جایزه پیكاسو و یونسكو
شجریان در سال 1378 موفق به دریافت جایزه پیكاسو و دیپلم افتخار از طرف سازمان یونسكو در پاریس شد.
این جایزه هر پنج سال به هنرمندی كه برای شناساندن فرهنگ و هنر كشورش میكوشد اهدا میشود.
پیش از وی، این جایزه را نصرت فاتح علیخان خواننده قوالی از پاكستان دریافت كرده بود.
** جایزه موتزارت یونسكو
محمدرضا شجریان در سال 2006 میلادی نشان موتزارت را از سازمان یونسكو دریافت كردند.
** جایزه معتبر گرمی
محمدرضا شجریان در دهه 80 و در دو دوره به خاطر آلبومهای «فریاد» و «بی تو به سر نمیشود»، نامزد جایزه گرمی شد. جایزه گرمی معتبرترین جایزه موسیقی در آمریكا است.
هر ساله پنج كاست از بخش موسیقی كلاسیك برای نامزدی این جایزه معرفی میگردند.
** جایزه بیتا
28 آبان سال 1389 مراسمی با نام «سومین سال بزرگداشت ادب و هنر پارسی» در دانشگاه استنفورد آمریكا برگزار شد كه طی آن جایزه بیتا به دست بنیانگذار آن كه یكی از مدیران ارشد شركت گوگل است به استاد محمدرضا شجریان اهدا شد.
این جایزه به پاس برگزاری كنسرتهای متعدد و اشاعه موسیقی ایرانی در داخل ایران و كشورهای اروپایی و آمریكا و كانادا اهدا شد.
جایزه بیتا را بخش مطالعات ایرانی دانشگاه استنفورد بنیان نهاده است.
** نشان شوالیه
نشان شوالیه ملی یا لیاقت در آیینی رسمی، دوم تیر سال 1393 (23 ژوئن 2014) در سفارت فرانسه در تهران به شجریان اهدا شد.
در این آیین، شجریان نشان عالی وزارت فرهنگ و هنر دولت فرانسه را از برونو فوشه سفیر فرانسه در تهران دریافت كرد و نامش در رتبه كسانی كه این نشان را از دولت فرانسه دریافت كرده، ثبت شد.
** منتخب «ان پی آر»
«رادیوی عمومی ملی» (National Public Radio) مشهور به (ان پی آر) یك نظرسنجی مردمی را برای انتخاب 50 صدای برتر جهان برگزار كرده بود كه در میان اسامی نامزدان این عنوان جهانی نام محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران قرار داشت.
طبق اعلام «ان پی آر» در این نظرسنجی عمومی در ژانویه سال ٢٠١٠، «ان پی آر» از كاربران خود خواست تا نام خوانندگان محبوب خود را برای تشكیل فهرست اولیه بهترین خوانندگان دنیا به این سایت ارسال كنند كه بیش از ٣٥٠٠ ایمیل، ١٢٠٠ پست فیسبوك و صدها برچسب توییتر در همین ارتباط فرستاده شد و فهرست نهایی خوانندگان برتر از میان نظرات مردم شكل گرفت.
رادیو «ان پی آر» این نظرسنجی را با هدف كشف صداهای برتر جهان در گذر زمان انجام داد.
** جشنواره كن
پخش صدای استاد به انتخاب سازندگان فیلم «فروشنده» و مشخصا اصغر فرهادی در مراسم فرش قرمز شصت ونهمین جشنواره سینمایی كن هنگام حضور گروه ایرانی هم از ارزش و اعتبار والای این صدا حكایت داشت.
جایی كه اصغر فرهادی پخش آواز «دلشدگان» استاد را برای خود كه دیگر شخصیتی كاملا شناخته شده در هنر جهان است، یك افتخار بزرگ می داند.
امید كه سالها این معجون موسیقی ایرانی، این صدای بی بدیل، همچنان رامشگر روح و جان همه دلشدگان وطنی و جهانی باشد.
فراهنگ ** 3079 ** 1071
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۴
تهران - ایرنا - صدای روح افزای استاد محمدرضا شجریان از سال 1338 به گوش جان مردم ایران نشست اما از دهه 60 جانی جهانی یافت؛ از خسرو خوبان تا فرش قرمز هنری ترین جشنواره سینمایی جهان.