كابل- ايرنا - «اين مشكل عمومي است. همكاران فني در تلاش هستند تا مشكل برطرف شود» اين عبارتي است كه شهروندان كابل همواره پس از قطع اينترنت، در صورت برقراري ارتباط معجزه آسا با پشتيباني تنها شركت توزيع اينترنت «A.D.S.L» يا اينترنت باسيم، از آن سوي خط مي شنوند.

به گزارش ايرنا، مشتركان اينترنت «اي دي اس ال» درصورتي موفق به شنيدن اين عبارت تكراري كه تماس گيرندگان را به ياد صداي ضبط شده مي اندازد، مي شوند كه حوصله فراوان به خرج داده و بارها و بارها، با بخش پشتيباني اين شركت انحصاري تماس بگيرند؛ زيرا تماس با اين بخش تا زمان برقراري دوباره اينترنت، به ندرت حاصل مي شود.
مشتركان و مشتريان اينترنت 'اي دي اس ال' در كابل پايتخت افغانستان، هنگامي كه شماره چهار رقمي اين بخش را شماره گيري مي كنند، تنها صداي ضبط شده اي به گوش آنان مي رسد كه مي گويد: «شبكه درحال حاضر مصروف (اشغال) مي باشد» و گاه شنيدن اين جمله هنگام تماس با پشتيباني اين شركت انحصاري، يك يا دو روز و تا زمان برطرف شدن نقص فني احتمالي و اتصال مجدد شبكه اينترنت ادامه مي يابد.
يكي از كاركنان شركت توزيع انحصاري اينترنت 'اي دي اس ال' در كابل به خبرنگار ايرنا گفت كه هنگامي كه درگيري ها در برخي از مناطق افغانستان افزايش مي يابد، گروه هاي مسلح مخالف فيبر نوري را در اين كشور قطع مي كنند و شماري از اين گروه ها نيز خواستار مبالغي از شركت هاي مخابراتي مي شوند تا امنيت آن را تامين كنند.
پيش تر ؛ مسئولان وزارت مخابرات و فناوري اطلاعات تائيد كرده بودند كه گروه طالبان از برخي شركت هاي مخابراتي ماليات دريافت مي كند و برخي از اين شركت ها نيز به ناچار مبالغي را به آنان پرداخت كرده اند.
افغانستان بيش از 15 ميليون كاربر فعال اينترنت دارد. اين كاربران به 120 مگابايت اينترنت نياز دارند، اما درحال حاضر حجم اينترنت اين كشور حدود 60 مگابايت است كه آن را از كشورهاي پاكستان، ايران، قرقيزستان و تركمنستان وارد مي كند. اين كشور علاوه بر 120 مگابايت اينترنت موردنياز كاربران، 60 مگابايت ديگر نيز براي فعاليت هاي بازرگاني و اقتصادي نياز خواهد داشت.
افغانستان 20 گيگابايت اينترنت از قزاقستان وارد مي كند كه 10 گيگابايت آن از طريق تركمنستان و 10 گيگابايت ديگر از مسير ازبكستان وارد مي شود و با ازبكستان نيز براي خريد اينترنت به توافق رسيده است.
كشورهاي ايران و پاكستان نيز قرارداد فروش سالانه 10 گيگابايت اينترنت به افغانستان را به امضاء رسانده اند، اما مسئولان وزارت مخابرات و فناوري اطلاعات اين كشور اعلام كردند كه كابل، پس از انعقاد قرارداد خريد اينترنت از ايران، قرارداد خود را با پاكستان لغو خواهد كرد.
افغانستان، قرارداد واردات 10 گيگابايت اينترنت از جمهوري اسلامي ايران را اوائل امسال به ازاي هر سال يك ميليون و 260 هزار دلار نهائي كرد. اسلام آباد اين حجم اينترنت را به ازاي هر سال 3 ميليون دلار در اختيار كابل قرار مي دهد.
افغانستان اعلام كرده است كه همچنين درصدد خريداري اينترنت از كشورهاي روسيه، ازبكستان و هند است تا علاوه بر افزايش سرعت اينترنت، نياز بنگاه هاي صنعتي را به اين ابزار ارتباطي در حد كافي تامين كند.
همزمان با تلاش وزارت مخابرات و فناوري اطلاعات افغانستان براي انعقاد قرارداهاي جديد خريد اينترنت، «ني» يا دفتر حمايت از رسانه‌هاي آزاد افغانستان به تازگي اعلام كرده است كه اين وزارتخانه در برخي از مقاطع و مناسبت‌ها، براي جلوگيري از آزادي بيان، سرعت اينترنت را به گونه اي كاهش مي‌دهند تا امكان استفاده مناسب از آن وجود نداشته باشد.
برخي از شهروندان كابل نيز به خبرنگار ايرنا گفتند كه آنان يك گيگابايت اينترنت را خريداري كرده اند، اما اين حجم در اختيار آنان گذاشته نمي شود و امكان دريافت و ارسال تصاوير و فيلم ها ميسر نخواهد بود. اين درحالي است كه با يك گيگابايت اينترنت مي توان به راحتي فيلم ها را براي ديگران ارسال كرد.
وزارت مخابرات و فناوري اطلاعات با انتشار بيانيه اي، ادعاي كاهش سرعت اينترنت را رد كرده و درباره ادعاي مسئولان دفتر حمايت از رسانه هاي آزاد افغانستان، افزوده است كه آنان از روي حدس و گمان ابرازنظر كرده اند و «پايين آوردن كيفيت عمدي اينترنت، خلاف اصول و وظايف وزارت مخابرات و فناوري اطلاعات بوده و اين وزارتخانه به‌هيچ‌ وجه به چنين اقدامي مبادرت نورزيده و نخواهد ورزيد».
اين وزارتخانه تصريح كرده است كه ارايه خدمات صوتي و اينترنتي سراسري، يكسان و عادلانه براي شهروندان از مسئوليت‌هاي عمده‌ اين وزارتخانه بوده و اين وزارت بر اين تعهد خود استوار و قاطع است.
با اين حال انحصاري بودن اينترنت 'اي دي اس ال' در كابل پايتخت افغانستان، باعث شده است تا اهميت پاسخ گويي به مشتركان، گمرنگ شود و بي رقيب بودن آنان، انگيزه تلاش براي افزايش كيفيت را از بين برده است.
«عبدالرزاق وحيدي» وزير مخابرات و فناوري اطلاعات افغانستان در اين باره به خبرنگار ايرنا در كابل گفت كه اين وزارتخانه بنا دارد به 3 يا 4 شركت ديگر مجوز واگذاري توزيع اينترنت 'اي دي اس ال' واگذار كند، اما شركت هاي فعال مخابراتي بايد توانائي هاي خود را به استانداردهاي موردنياز برسانند.
به نظر مي رسد حضور شركت هاي ديگر و شكستن انحصار توزيع اينترنت 'اي دي اس ال' در پايتخت افغانستان با حضور شركت هاي ديگر در اين عرصه با وجود فاصله داشتن با استانداردهاي لازم، كارآمدتر از توزيع انحصاري آن خواهد بود. زيرا پاسخگوئي را در آنان افزايش خواهد داد و مسابقه اي براي ارتقاي كيفيت و خدمات بهتر به مشتركان به راه خواهد افتاد.
اساق**1610**1392