تهران - ایرنا - معاون اول رییس جمهوری با بیان اینكه سیاست رسانه ای دولت، ارتقاء زبان تفاهم ملی و دفاع از ارزشهای دینی و ملی است، گفت: مصلحت كشور این است كه رسانه ملی و رسانه های وابسته به نهادهای حكومتی، دولت و تریبون های رسمی دور از جناح بندی های سیاسی و عملیات روانی باشند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اسحاق جهانگیری روز شنبه در نخستین جشن فارغ التحصیلی دانشجویان دانشكده خبر خبرگزاری جمهوری اسلامی ضمن تبریك روز خبرنگار به تمامی فعالان و دست اندركاران رسانه ای، اظهار امیدواری كردكه دولت بتواند با كمك فعالان رسانه ای مشكلات پیش روی را برطرف و مسیر را هموار كند.
وی با گرامی داشت یاد شهید محمود صارمی و تمامی شهدای رسانه گفت: دانشكده خبر دارای ویژگیهای برجسته ای است و تاثیری بر كشور گذاشته است به گونه ای كه یك نهاد وابسته بین حوزه اكادمیك و حرفه ای به شمار می آید .
وی ادامه داد: این دانشكده می تواند مسائل و مشكلات را در حوزه ارتباطات حل كند و وظیفه دولت نیز آنست كه به این دانشكده توجه كند و مسائل و مشكلات آن را به حداقل برساند.
معاون اول رییس جمهوری گفت: دولت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خبرگزاری جمهوری اسلامی باید به مسائل دانشكده خبر توجه كنند و با كمك دانش آموختگان، مسائل و مشكلات دانشكده برطرف شود.
جهانگیری در ادامه با اشاره به برخی از مسائل حوزه اجرایی و ارتباطات اظهارداشت: كشور ما با مسائل متعددی روبرو است كه این مسایل جدید نیست و سابقه طولانی دارد.
وی ادامه داد: مسائل بین المللی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مسائل سیاسی داخلی كشور قطعا بدون تفاهم قابل حل نیست و ما نیازمند گفت و گو و تفاهم در مورد مسائل پیچیده پیش روی كشور هستیم.
معاون اول رییس جمهوری گفت: در عصر ارتباطات كسانی كه به دانش ارتباطات مجهز هستند بهتر از هر كسی می توانند در زمینه این مساله مهم، راه های عملی برای بالا بردن قدرت ارتباطی جامعه در سطوح مختلف پیشنهاد دهند.
جهانگیزی افزود: عصر ارتباطات، عصر گفت و گو و عصر تبدیل ارتباطات یكسویه به ارتباطات دوسویه و تعاملی، عصر مفاهمه به جای مقابله و عصر تنوع به جای یك صدایی است.
وی ادامه داد: در چنین عصری فعالان رسانه ای بیش از همه گروه های سیاسی و اجتماعی می توانند نقش ایفا كنند و موثر باشند.
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینكه امروز همه مسائل دنیا مسائل رسانه ای شده است، گفت: رسانه و محیط پیرامون آن تاثیر و تاثر متقابل و فراوانی دارند.
جهانگیری افزود: جامعه ما به دلایل متعدد فرهنگی، تاریخی و سیاسی دارای اختلالات ارتباطی جدی است و فرهنگ سیاسی ما هنوز با فرهنگ گفت و گو فاصله زیادی دارد.
وی ادامه داد: كنش گران رسانه ای باید میدان گفت و گو بسازند، باید فرصت هایی فراهم كنند كه پیرامون مسائل جدی كشور گفت و گو صورت بگیرد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: میدان اصلی قدرت در جهان امروز افكار عمومی است و افكار عمومی با تبلیغات و پروپاگاندا ساخته نمی شود، افكار عمومی با ارتباطات فعال و تعاملی به وجود می آید.
جهانگیری افزود: رسانه ها از هر نوعی كه باشند اگر به سوی ارتباطات بروند و ارتباطات برای آن ها اصل باشد قطعا در خدمت توسعه و پیشرفت كشور قرار می گیرند.
وی ادامه داد: پیشرفت ایران و پیشرفت هیچ كشوری جز با ارتباط صحیح بین جامعه و تصمیم گیران و گروه های مختلف اجتماعی میسر نیست البته رسانه باید به معنای واقعی رسانه و محل گفت و شنود باشد و محل ایجاد جنگ روانی علیه بخش دیگر جامعه نباشد.
معاون اول رییس جمهوری با تاكید بر اینكه رسانه باید محل ارتباطات باشد و محل القائات مطالب غیر واقعی نباشد، گفت: دولت بر حسب وظیفه ای كه برای اداره كشور دارد، باید برای اداره كشور تصمیمات مهمی بگیرد كه این تصمیمات در توسعه كشور نقش دارد به همین خاطر به دنبال ارتباط دستگاه اجرایی با شهروندان و پاسخگویی به افكار عمومی است.
جهانگیری افزود: دولت دنبال این نیست كه فضای تند و جنجالی پوپولیستی بر رسانه ها حاكم شود، دولت می خواهد نظام اطلاع رسانی عقلانی و انتقادی در كشور تقویت شود.

معاون اول رییس جمهوری همچنین با اشاره به نظرسنجی یكی از نهادهای رسمی درباره میزان انتقاد پذیری دولت از مردم گفت: با این نظرسنجی احساس می كنیم دولت در پذیرش انتقاد و ایجاد فضای انتقاد در كشور توفیق خوبی داشته است.
جهانگیری افزود: دولت از دروغ و تهمت در رسانه ها گریزان است اما از جریان آزاد اطلاعات و فضای نرم استقبال می كند، دولت در پی مچ گیری، پرده دری و افشاگری نیست، دولت به دنبال حقیقت یابی، شفافیت و آگاهی است.
وی یكی از نمونه های مهمی را كه دولت نشان داد به انتقادهای جامعه توجه دارد، مساله قراردادهای نفتی دانست و گفت: مهرماه سال گذشته در دولت مصوبه ای مبنی بر اینكه قراردادهای نفتی از چه اصولی و ساختاری تبعیت كند تصویب شد كه این مصوبه به معنای قرارداد نیست بلكه به معنای تكالیفی بر وزارت نفت است كه می خواهد با طرف خارجی وارد عقد قرارداد شود.
وی ادامه داد: در جامعه در این خصوص نقدهایی شروع شد و ما در دولت تصمیم گرفتیم با اصلاحیه ای از عموم صاحب نظران دعوت كنیم اگر نظری دارند مكتوب به دولت ارائه دهند و در این رابطه ساعت ها در وزارت نفت با منتقدین جلسه گذاشته شد.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در باره لزوم بررسی این مصوبه در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی گفت: كارگروهی در ستاد تشكیل دادیم و ساعت ها با منتقدینی كه آمادگی حضور در جلسه را داشتند، جلسه داشتیم چون برخی از منتقدین صرفا از موضع بالا جمله ای می گویند ولی آمادگی ندارند در هیچ جلسه ای شركت كنند.
جهانگیری افزود: منتقدینی كه آمادگی داشتند در جلسات حضور یافتند و در این فاصله بین سران كشور و رهبر معظم انقلاب در خصوص این قراردادها مكاتباتی صورت گرفت و ایشان دستوراتی دادند و تاكید كردند باید این كار در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برسی و تصویب و سپس در هیات دولت تصویب شود.
وی ادامه داد: هر روزی كه قراردادهای نفتی را به تاخیر بیندازیم خسارت سنگینی به مردم ایران وارد می شود، در هفته گذشته اصول قراردادهای نفتی با بیش از 150 مورد اصلاح به تصویب رسید و به زودی ابلاغ می شود.
معاون اول رییس جمهوری گفت: به محض اینكه خبر این اتفاق منتشر شد شاهد برخی اظهارنظرها بودیم كه عده ای فكر می كنند درباره هر موضوعی باید مخالفت كنند.
جهانگیری افزود: فكر می كنم كاری دقیق تر و باحوصله تر از این كه دولت درباره این قراردادها انجام داد در تاریخ مصوبات دولت صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: ما به منتقدان احترام گذاشتیم و نظرات آنان را تا آنجا كه مانع انجام قرارداد نمی شد تصویب كردیم.
معاون اول رییس جمهوری با تاكید بر اینكه دولت 'دانستن را حق مردم می داند'، گفت: دولت حفظ حیثیت مردم و حقوق شهروندان برای نظم و آرامش و اعتدال را نیز حق مردم می داند.
جهانگیری افزود: رسانه ها از نظر دولت جای آگاهی دادن و تقویت انتقاد است و جای فریب و تخریب نیست. رسانه میدان جنگ و دشمنی نیست بلكه میدان دوستی و هم زیستی است.
وی ادامه داد: امروز سهم دولت از فضای رسانه ای بسیار اندك و محدود است و زبان مخالفان و منتقدان دولت تند و باز است، كاش دولت نیز می توانست در حد مخالفان كه گاه با استفاده از تریبون های رسمی و بیت المال هرسخنی می خواهند بر زبان می آورند سخن بگوید.
معاون اول رییس جمهوری گفت: من مطئمن هستم در تاریخ ایران چنین هجمه گسترده ای از سوی تریبون ها و رسانه های رسمی علیه شخص رییس جمهوری بی سابقه است، ببینید در همین روزهای گذشته چه تعابیری كه علیه وی به كار برده نشد، علیه رییس جمهوری كه 24 سال نماینده ولی فقیه در شورای عالی امنیت ملی بوده و اكنون نیز رییس این شورا است.
جهانگیری افزود: رییس جهوری كه مهمترین گره ها را از كار این كشور باز كرد. مگر كسی تصور می كرد كه می شود مذاكره پیچیده هسته ای را با 6 قدرت بزرگ دنیا به نتیجه رساند.
وی ادامه داد: امیدواریم فضای رسانه ای در حدی باشد كه دولت بتواند در حد مخالفان و منتقدان خودش به رسانه ها دسترسی داشته باشد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: مخالفان دولت اصرار دارند كه در رسانه هایشان اعتدال و امید را از مفهوم خود خارج كنند كه به معنای نفی افراط و تفریط و بازگشت جامعه به زندگی مطمئن و اداره كشور براساس عقلانیت است. می خواهند ذهنیت و خواست افراطی و بدبینانه خود را به جای واقعیت و خواست مردم جا بیندازند.
جهانگیری با تاكید بر اینكه جامعه ما به شدت نیازمند ارتباط، گفت و گو، اعتدال و امید است، اظهارداشت: مصالح و منافع ملی كشور ایجاب می كند كه رسانه های رسمی و غیررسمی در این مسیر حركت كنند و بذر كینه، یاس ،تهمت و دروغ نكارند.
وی ادامه داد: سیاست رسانه ای دولت ارتقای زبان تفاهم ملی و تقویت ارزش های دینی و ملی كشور است. مصلحت كشور است كه رسانه ملی و رسانه های وابسته به نهادهای حكومتی و دولتی و تریبون های رسمی دور از جناح بندی های سیاسی و عملیات روانی باشند و حیثیت و حقوق همه شهروندان و سرمایه های اجتماعی كشور را حفظ كنند.
معاون اول رییس جمهوری گفت: تقویت گفت و گو و ارتباط دستگاه ها با نخبگان و گروه های اجتماعی، علمی، فرهنگی و سیاسی در رسانه ها و توجه به اطلاع رسانی و پاسخگویی به موقع از ضرورت های ملی كشور است كه دولت باید در این زمینه پیش قدم باشد.
جهانگیری افزود: ما قبول داریم از نواقص دولت عدم ارتباط منسجم با نخبگان و گروه های مختلف بوده و امیدواریم بتوانیم این نقص را جبران كنیم.
وی ادامه داد: نیاز اساسی نظام و جامعه ما در اطلاع رسانی این است كه سیاست گذاران، دست اندركاران و فعالان حوزه رسانه ای بتوانند فضایی بسازند كه در آن چند عنصر آگاه كردن نه سردرگم كردن مردم، اطلاع رسانی كردن نه جنگ روانی راه اندختن علیه بخش های حكومت، شفاف سازی نه سیاه نمایی علیه مسائل كشور، گسترش فرهنگ نقد نه فرهنگ مچ گیری، گفت و گو كردن نه القای سكوت وجامعه را بازكردن نه راه های تنفس جامعه را بستن، برجسته باشد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: انتظار است كه استادان، محققان، دانشجویان و روزنامه نگاران به ارتقای سطح رسانه ای كشور كمك كنند.
جهانگیری افزود: باید به عنوان یك اصل عقلانی، اصولی و حرفه ای بپذیریم كه شفافیت و جریان آزاد اطلاعات اصالت دارد، دامن زدن به توقعات فزاینده در جامعه كه سر از سرخوردگی فزاینده در می آورد، ایجاد ابهام، یاس و سرخوردگی به سود هیچ كس و هیچ جریان سیاسی نیست.
وی ادامه داد: امیدوارم مجموعه دوستان ما در رسانه بر برخی از اصول از جمله دفاع از حقوق، ارزش ها و آرمان ها و خواست ملت اصرار كنند، اصرار بر حاكمیت قانون و اصرار بر مبارزه با فساد در همه زمینه ها باید مورد حمایت قرار بگیرد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: بخشی از مشكلاتی كه برای كشور پیش آمد نتیجه قانون گریزی هایی بود كه در كشور شكل گرفت، قانون باید برای همه محترم شمرده شود و برای خود دستگاه های قانونی مهمتر باشد، قوای سه گانه نباید در حوزه قانونی یكدیگر دخالت كنند، نه قوه قضاییه باید در حوزه تصمیم گیری های قانونی قوه مجریه دخالت كند نه قوه مجریه در حوزه قانونی قوه مقننه دخالت كند.
جهانگیری افزود: اگر به قانون احترام بگذاریم هم دولت، هم قوه قضاییه و هم قوه مقننه مقتدر خواهیم داشت و در نتیجه نظام جمهوری اسلامی مقتدر خواهد بود.
وی ادامه داد: رسانه ها بر مبارزه با فساد اصرار كنند، علت اینكه فساد این چنین سیستمی در كشور شد و فساد این چنین گسترش یافت این بود كه رسانه ها حضور نداشتند و غایب این صحنه بودند.
معاون اول رییس جمهوری گفت: خیلی مطلب برای گفتن در زمینه فساد دارم اما فكر می كنم در حدی باید گفته شود كه به آگاهی مردم بیفزاید و امید مردم را كم نكند و مردم بتوانند برای مبارزه با این پدیده شوم كمك كنند. تا این پدیده شوم از صحنه كشور برطرف نشود ما نمی توانیم توسعه كشور را پیش ببریم.
جهانگیری افزود: فساد و مبارزه با فساد نباید آلوده به مسائل سیاسی شود، اگر قرار شود با مفسد برخورد شود در همه سطوح باید برخورد شود، این فرد و آن فرد و این مقام و آن مقام نداریم.
وی ادامه داد: اگر قرار است با رانت برخورد شود نمی شود كسی كه از بیشترین رانت ها برخوردار بوده است به رانت دیگری اعتراض كند.
معاون اول رییس جمهوری گفت: شبكه مجازی و شبكه های اجتماعی یك فرصت بسیار خوب برای شفافیت و ارائه نظرات بیشتر و دسترسی آزادتر به جریان اطلاعات است و ما آن را گامی به جلو تلقی می كنیم.
جهانگیری افزود: دستاوردهای شبكه های مجازی و اجتماعی در ماه های اخیر برای كشور مفید بوده است اما در عین حال قدرت شبكه، مسئولیت اخلاقی و حرفه ای را بیشتر می كند.
وی ادامه داد: در حال حاضر در شبكه های اجتماعی مرز حریم خصوصی و عمومی از بین رفته است، باید به همان نسبت كه در حوزه رسانه ای احساس مسئولیت بیشتر می شود در حوزه مجازی نیز احساس مسئولیت شود.
وی اضافه كرد: باید با آثار و پیامدهای اخباری كه منتشر می شود دقت كنیم، حریم های قانونی باید رعایت شود.
معاون اول رییس جمهوری گفت: باید با مسئولیت های اخلاقی و حرفه ای و تعهد به قانون، شبكه های اجتماعی را در خدمت فضای اطلاع رسانی و فضای آزاد كشور قرار دهیم.

سیام ** 9254 **1446