شيراز - ايرنا - مدير كل حفاظت محيط زيست استان فارس با بيان اينكه شاليكاري در بالا دست سد درود زن و در منطقه كامفيروز ضربه كاري به تالابهاي پايين دست وارد كرد گفت : دو تالاب بزرگ طشك و بختگان و تالاب بين المللي كمجان در پايين دست رودخانه كُر آسيب هايي ماندگار و مخرب از اين شاليكاري ها ديد.

دكتر حمزه ولو ي دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به طولاني شدن اثرات خشكسالي و بروز بحران بي آبي در مناطق شرق فارس اضافه كرد: به راه افتادن طوفان نمك در حاشيه تالاب هاي طشك و بختگان، پراكنده شدن ذرات معلق و احتمال وجود مواد سمي و فلزات سنگين در اين ذرات مي تواند بر سلامتي شهروندان و ساكنان اين دو تالاب اثرات بدي داشته باشد .
مدير كل حفاظت محيط زيست استان فارس گفت : خشك شدن تالاب هاي طشك و بختگان و اثرات آن بر تالاب كمجان خرامه باعث شده است كه اغلب روستاييان حاشيه تالاب كمجان به شيراز و شهرهاي ديگر مهاجرت كنند و در اين مناطق به مشاغل كاذب روي آورند .
وي همچنين با بيان اينكه انجيرستان هاي شهرستان استهبان بزرگترين آسيب را از خشك شدن طشك و بختگان ديد گفت : اين ذخيره گياهي منحصر بفرد با تداوم خشكسالي و كاهش رطوبت هوا رو به نابودي است و روشهاي آبياري دستي هم نتوانسته است آن را نجات دهد .

*** نابودي انجيرستان استهبان ثمره گسترش شاليكاري در بالا دست رودخانه كُر
دكتر مجيد صوفي پژوهشگر و عضو هيئت علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي فارس نيز در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت : حداقل حقابه سهم درياچه طشك 350 ميليون متر مكعب درسال است كه رها سازي نشده است ، در سالهاي تر سالي آب مناطق اطراف 20 درصد از سطح درياچه را مرطوب مي كند ، اين درياچه حدود 700 ميليون متر مكعب آب مي خواهد تا از خشكي آن جلوگيري شود.
وي افزود: برداشت هاي بالا دست سد درود زن همه مناطق پايين دست را درگير كرده است ، حتي شهرستان مرودشت نيز در معرض بي آبي قرار دارد ، شهر آباده طشك با خشكي دوچندان روبرو است و ساكنان اين شهر را با انواع بيماري ها روبرو كرده است .
صوفي از بروز پديده خشكي باغ هاي ديم انجير در استهبان هم به عنوان تاثير خشكي تالابهاي بختگان و طشك نام برد و گفت : شهرستان استهبان با بيش از 23 هزار هكتار باغ انجير ، بزرگترين انجيرستان ديم جهان را داشت ، يكي از علل خشكي اين انجيرستان خشك شدن تالاب طشك و بختگان است ، اين دو درياچه رطوبت هواي انجيرستان را تامين مي كرده است ، اخيرا با حفر چاههاي عميق درانجيرستان و آبياري دستي درختان به خشك شدن آن كمك بيشتر كرده اند ، آبياري اين انجيرستان باعث شده كه ريشه هاي آن در سطح زمين رشد كند و نتواند در مقابل گرماي كم سابقه دوام آورد و خشك شدن درختان تشديد شده است .
پژوهشگر و عضو هيئت علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي فارس ادامه داد : آبياري دستي انجيرستان هاي استهبان همچنين به رشد سم آفلاتوكسين در آن كمك كرده است ، اكنون آزمايشگاه هاي اروپايي بسياري از محموله هاي انجير را پس مي زنند و برمي گردانند و از ورود انجير ما به كشورشان جلوگيري مي كنند ، اين ها ثمره برداشت بي رويه آب از چاه هاي اطراف درياچه بختگان و طشك و مصرف بي رويه آب در بالا دست اين دو درياچه و سرشاخه هاي رودخانه كُر و گسترش شاليكاري در منطقه كامفيروز مرودشت است .
6113 /1876