كوالالامپور – ایرنا – گروه های مدافع حقوق بشر معتقدند اطلاعات درز كرده از یك آرشیو بسیار بزرگ، موارد سوء استفاده از مهاجران غیرقانونی و پناهجویان را در بازداشتگاه نائورو افشا كرده و نشان می دهد دولت استرالیا برای پرداختن به نگرانی ها و درمان بزرگسالان و كودكان در این بازداشتگاه شكست خورده است.

به گزارش ایرنا، 'مالكوم ترنبول' نخست وزیر استرالیا نیز گفت كه دولتش هزاران فایل و سند را كه صبح چهارشنبه در سایت گاردین منتشر شد، بررسی می كند.
بیش از دو هزار گزارش از حوادث درون بازداشتگاه استرالیا در كشور 'نائورو' در اقیانوس آرام كه مهاجران غیرقانونی استرالیا و پناهجویان به آنجا منتقل می شوند به بیرون درز كرده است.
این مجموعه گزارش ها كه گاردین به آن پرداخت بیش از 8 هزار صفحه است. این اسناد در مورد حمله، آزار جنسی، تلاش پناهجویان برای خودآزاری، كودك آزاری و شرایط سخت زندگی در بازداشتگاه نائورو است كه دولت استرالیا برای این قشر فراهم كرده است.
نقاشی از یك كودك كه در این اسناد وجود دارد نشان دهنده اختلال عملكرد معمول و ظلم و ستم در نائورو است.
كودكی نیز در خاطرات نوشته است: بازداشتگاه را دوست ندارم. از زندگی در اینجا خسته شده ام و می‌ خواهم بمیرم.
در تجزیه و تحلیل ها این گزارش ها از كودكان بسیار سخن گفته شده است. بیش از نیمی از دو هزار و 116 گزارش افشا شده یعنی یك هزار و 86 گزارش برابر با 51.3 درصد در مورد حوادث و كودكان در نائورو است.
این در حالی است كه كودكان تنها حدود 18 درصد از كسانی را تشكیل می دهند كه در بازداشتگاه نائورو در طول زمان مورد بررسی از ماه مه 2013 تا اكتبر سال 2015 بسر می بردند.
این گزارش چند هفته پس از آن منتشر و افشا شد كه فیلمی از شكنجه چند نوجوان و جوان بومی استرالیا در زندانی در قلمرو شمالی این كشور پخش شد و واكنش جهانی به همراه داشت.
به نوشته روز چهارشنبه تارنمای 'ای.بی.سی'، 'اسكات موریسون' وزیر مهاجرت سابق استرالیا كه اكنون وزیر خزانه داری است، ادعا كرد: این اسناد، اتهامات و بدرفتاری ها را اثبات نمی كند.
این گزارش ها نشان می دهد یك نگهبان بازداشتگاه نائورو یك پسر را گرفته و تهدید كرده است وی را می كشد.
براساس گزارش ایرنا، گروه های حقوق بشر و حامی پناهندگان معتقدند این اسناد و مدارك نشان می دهد سیستم نظارتی دولت استرالیا در این بازداشتگاه با شكست مواجه شده است.
'كانر' مدیر عامل یك شورای پناهندگان، گفت: گزارش 'مشمئز كننده' است و تمام كسانی كه به نائورو فرستاده شده اند باید فورا به استرالیا منتقل شوند.
'ایلین پیرسون' مدیر دیده بان حقوق بشر استرالیا نیز گفت فایل های افشا شده 'تصویر نگران كننده' از سوء استفاده در نائورو را ترسیم می كند.
وی گفت: این سیاست غیرانسانی و غیرمسئولانه است، و به این معنی است كه پناهندگان و پناهجویان در حالت آسیب پذیری و سوء استفاده بیشتر و بدرفتاری نگهداری شده اند.
براساس این گزارش، كودكان كمتر از 20 درصد حدود 500 ساكن بازداشتگاه نائورو را تشكیل می‌ دهند اما 59 موضوع و گزارش را كودكان تشكیل می‌دهند. از این میان، 7 مورد به آزار جنسی' ارتباط دارد.
در زمینه خودآزاری نیز 30 مورد به اقدام كودكان و 159 مورد به اقداماتی ارتباط دارد كه كودكان در آنها مطرح شده‌ اند. سایر گزارش‌ ها شامل موضوعات دیگر از حوادث اتفاقی تا بدرفتاری است.
عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر هفته گذشته دولت استرالیا را به 'آزار و اذیت سیستماتیك' پناهجویان در جزیره نائورو متهم و تصریح كردند در این بازداشتگاه جزیره دورافتاده در اقیانوس آرام حدود یكهزار و 200 پناهجو از جمله 49 كودك و ده ها ایرانی ها مورد بی توجهی قرار گرفته، از دسترسی به خدمات پزشكی محروم مانده و مورد آزار و اذیت جدی قرار گرفته اند.
این دو سازمان حقوق بشری تاكید كردند دولت استرالیا به هیچ وجه نمی تواند از شرایط موجود در بازداشتگاه نائورو اظهار بی اطلاعی كند و براساس تحقیقات، كانبرا می خواهد با این 'آزار و اذیت سیستماتیك' پناهجویان در این بازداشتگاه، پناهجویان و مهاجران غیرقانونی را از آمدن به استرالیا منصرف كند.
ده ها مهاجر ایرانی كه به صورت غیرقانونی تلاش داشتند خود را به استرالیا برسانند نیز بازداشت و به این بازداشتگاه منتقل شده اند. تعدادی از این افراد در برخورهایی كشته، خودسوزی كرده و تعدادی از كودكان مورد آزار جنسی قرار گرفته اند.
استرالیا تلاش دارد این دسته از پناهجویان كه درخواست اقامت آن ها رد شده است را به كشورشان بازگرداند و تاكید دارد این افراد باید به اجبار به كشور خود بازگردند، اما ایران این روش كانبرا را رد كرده است.
سیاست دولت ایران آزادی عمل اتباع كشورمان برای گزینش محل اقامت است و چنانچه فردی قصد بازگشت داوطلبانه به ایران را داشته باشد مورد پذیرش قرار می گیرد.
مهاجرت های غیرقانونی ایرانیان طی سال های گذشته با سیاه نمایی غرب از ایران و بهشت نمایی كشورهایی مانند استرالیا انجام شد كه بسیاری از مهاجران با در بسته مواجه شدند و چند سال از عمر خود را در بازداشتگاه های غیراستاندارد استرالیا در نائورو و جزیره مانوس در پاپوا گینه نو سپری كردند.
براساس برخی آمارها هم اكنون حدود 450 ایرانی در بازداشتگاه نائورو و مانوس بسر می برند و درخواست آنها برای پناهندگی رد شده است.
آساق**1611