تهران- ایرنا- «صباح زنگنه» كارشناس ارشد مسایل منطقه خاورمیانه و سفیر پیشین ایران در سازمان همكاری اسلامی در گفت وگو با ایرنا، پیروزی نیروهای مقاومت در جنگ 33 روزه را به دلیل انسجام و همدلی نیروهای حزب الله دانست و عنوان كرد كه این مهم با وجود پشتیبانی بی قید و شرط استعمارگران و برخی كشورهای عربی منطقه از رژیم صهیونیستی، به دست آمد.

شكل گیری رژیم صهیونیستی در سرزمین فلسطین با استفاده از زور و جنگ از بزرگترین فجایع سده بیستم را پدید آورد و پیامدهای بسیاری را از 1967 میلادی در سطح منطقه و جهان ایجاد كرد كه همچنان بر شدت آنها افزوده می شود و با آنكه
رژیم صهیونیستی از طرف سازمان های جهانی بارها محكوم شده اما این رژیم هرگز از اقدام های ضدانسانی خویش دست برنداشته است و همچنان به تخریب خانه های مردم بیگناه فلسطین می پردازد و هر روز بر دامنه و گستره تصاحب سرزمین آنان می افزاید. در كنار مقاومت شجاعانه مردم این سرزمین در برابر این تجاوزگران، حزب ‌الله لبنان به رهبری «سیدحسن نصرالله» بیشترین رویارویی را با این نیروهای غاصب داشته است.
نیروهای حزب الله در یكی از رویارویی های خود با رژیم صهیونیستی به نام جنگ 33 روزه، سرافرازانه از میدان نبرد بیرون آمدند و خسارت های جبران ناپذیری بر پیكره این رژیم وارد كردند. ابعاد منطقه ای و بین المللی این جنگ سبب شد تا با پیشنهاد شوراي فرهنگ عمومي و تصویب شوراي عالي انقلاب فرهنگي، 23 مرداد از سال 1387 هجری خورشیدی در تقویم رسمی كشور به نام «روز مقاومت اسلامی» ثبت شود.
نهضت مقاومت در این جنگ با آگاهی از برنامه ریزی رژیم صهیونیستی برای نبرد، حمله ای پیش دستانه را آغاز كرد تا ضربه سنگین نخست را به دشمن وارد سازد و توانست در این امر به موفقیت دست یابد. رژیم صهیونیستی كه پیش تر در جنگ های میان خود و كشورهای عربی همانند جنگ شش روزه به موفقیت هایی دست یافته بود، این بار وضعیتی متفاوت را تجربه كرد و ارتش مجهز آن با جدیدترین سلاح های مدرن و آموزش های نوین، نتوانست مقاومت مردمی لبنان را در هم بشكند و در پایان 33 روز نبرد با نیروهای حزب الله سرانجام به شكست بزرگی تن داد.
یكی از مهمترین دلیل های پیروزی حزب الله در این جنگ دستیابی آنان به فناوری های موشكی بود. سپر دفاع موشكی رژیم صهیونیستی موسوم به «گنبد آهنین» كه مایه افتخار سران ارتش این رژیم به شمار می رفت در برابر موشك های حزب الله ناكارآمدی و شكنندگی خود را نشان داد. در این نبرد شمار زیادی از تانك هاي «مركاوا» ساخت رژیم اشغالگر قدس نیز منهدم شدند. رزمندگان حزب الله لبنان با بهره گیری از تاكتیك های جنگ های چریكی و رعایت اصول مربوط به اختفاء، استتار و پوشش، ارتش مسلح این رژیم را به زانو درآورند كه البته ایثار، رشادت و توكل به خداوند از مهمترین دلیل های موفقیت مردم لبنان در این نبرد بود.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی به مناسبت روز مقاومت اسلامی با «صباح زنگنه» كارشناس ارشد مسایل منطقه خاورمیانه و سفیر پیشین ایران در سازمان همكاری اسلامی به گفت وگو پرداخت.
- در ادامه متن كامل گفت و گو آمده است:
**ایرنا: روز مقاومت اسلامي یادآور پیروزي مقاومت اسلامي مردم لبنان در جنگ 33 روزه بر رژیم صهیونیستي است. چه دلایلی زمینه ساز بروز این جنگ شد؟
***زنگنه: رژیم صهیونیستی به دنبال تضعیف و حذف مقاومت اسلامی لبنان بود و به این دلیل با هر بهانه ای زمینه های دستیابی به هدف را برای خود هموار می كرد. این رژیم بارها برای سنجش عكس العمل نیروهای مقاومت و بررسی توان نظامی آنها به زمینه سازی حمله هایی پیش دستانه دست می زد و تلاش می كرد با اقدام های فراگیر علیه این نیروها، آنان را از میان بردارد. در كنار این اقدام ها، برخی از دولت های عربی نیز به رژیم صهیونیستی كمك كردند و به آنها قول دادند كه مانع حمایت سیاسی و بین المللی كشورها از نیروهای مقاومت خواهند شد و اینگونه تحول گسترده ای در منطقه شكل خواهد گرفت، به همین منظور نیروهای اشغالگر این جنگ را پی ریزی كردند.
**ایرنا: نیروهای مقاومت لبنان با وجود تجهیزات پیشرفته نیروهای رژیم اشغالگر چگونه توانستند پیروز نهایی این نبرد شوند؟
***زنگنه: مقاومت لبنان متكی به ایمان و اعتقاد است. آنها از حق و موجودیت خویش در برابر سلطه و تجاوزگری این رژیم دفاع می كردند. از طرف دیگر نیروهای حزب الله با توجه به این كه دشمنی توانمند از نظر نظامی داشت، این واقعیت را به خوبی می دانست كه باید نقاط قوت و ضعف نیروهای دشمن را شناسایی كند، بنابراین اطلاعات مناسبی از نیروهای جبهه و پشت جبهه رژیم صهیونیستی تهیه كرده بود. نیروهای مقاومت لبنان با ابتكار عمل از میهن خویش به بهترین شكل دفاع كردند و درحالی در جنگ 33 روزه پیروز شدند كه هیچ یك از كشورهای عربی در منطقه نتوانسته بودند، حتی برای یك هفته هم در برابر این رژیم اشغالگر مقاومت كنند. 33 روز ایستادگی و مقاومت نیروهای مقاومت لبنان سبب شد تا رژیم صهیونیستی در این جنگ احساس ناتوانی كند و خواهان دخالت سازمان ملل برای ایجاد آتش بس میان دو طرف شود.
**ایرنا: رژیم صهیونیستی همواره می كوشد برای جبران شكست های های خود در عرصه های گوناگون اقدام های تلافی جویانه ای انجام دهد در این میان پس از پایان جنگ 33 روزه برای ترمیم وجهه خود در جهان چه واكنشی نشان داد؟
***زنگنه: حزب الله با واقعیت ها و احتمالات عقلانی به بررسی و ارزیابی مسایل داخلی و خارجی كشورش پرداخت و به این نتیجه رسید كه بعد از این جنگ این رژیم به دنبال طرح های دیگری خواهد رفت كه بعدها آشكار شد، یكی از این برنامه ها متلاشی كردن قدرت دولت سوریه و تلاش برای قطع ارتباط ایران و حزب الله از راه سوریه بود. بنابراین نیروهای مقاومت اسلامی برای این طرح نیز خود را آماده كرد و قدرت تحرك نیروهای خود را گسترش داد و به منظور رویارویی با كارشكنی های رژیم صهیونیستی وارد صحنه سوریه شد تا از مسیرهای تجهیز و تقویت حزب الله دفاع و از ورود جریان های افراطی و تكفیری به لبنان جلوگیری كند.
**ایرنا: با این كه درگیری میان حزب الله و نیروهای مقاومت با نیروهای رژیم صهیونیستی به بیش از شش دهه پیش باز می گردد، چه عواملی باعث شد تا جنگ 33 روزه به عنوان روز مقاومت اسلامي نامگذاری شود؟
***زنگنه: نبردهایی كه میان رژیم صهیونیستی، دولت ها و سازمان های عربی انجام می گرفت، به دلیل ها و شرایطی به پیروزی كشورهای درگیر با این رِژیم منجر نشد و بیشتر دولت ها به صورت جدی در برابر این رژیم ایستادگی نمی كردند و نیروهای آنها از هماهنگی لازم برای رویارویی با آن برخوردار نبودند. از طرف دیگر، بسیاری از منابع و اطلاعات سازمان های امنیتی و اطلاعاتی كشورهای عربی منطقه از طرف سازمان های اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی دچار رخنه شده بود. بنابراین دولت ها تا پیش از این رویداد نتوانسته بودند یك بسیج و جبهه مردمی ایجاد كنند كه متكی به ایمان، اعتقاد و صداقت باشد. مقاومت اسلامی اما در دو دهه گذشته توانست سرزمین های جنوب لبنان را آزاد كند و ایستادگی بسیار مناسبی را در برابر تجاوزگری های رژیم صهیونیستی از خود نشان دهد. نیروهای مقاومت لبنان در این رویارویی توانستند به موفقیت های شایان توجهی دست یابند. بنابراین پیروزی آنان در برابر رژیم صهیونیستی كه نشان از انسجام و همدلی این نیروهای متعهد و مخلص داشت، سبب شد تا سالروز این رویداد را به نام «روز مقاومت اسلامی» نامگذاری كنند.
**ایرنا: حزب الله در جنگ 33 روزه از چه تاكتیك‌ هاي مبارزاتي استفاده كرد؟
***زنگنه: تاكتیك های این نیروها را می توان به طور كلی ابتكار عمل های غیر قابل پیش بینی نیروهای مقاومت دانست. بسیج نیروهای نظامی، مردم و انتخاب برخی از روش های غیر قابل محاسبه در برابر رژیم صهیونیستی، نیروهای این رژیم را دچار سردرگمی و انفعال كرد. جا به جایی سریع امكانات، تجهیزات و به كار بردن تجهیزات جدید كه تا آن لحظه از چشم جاسوسان رژیم صهیونیستی مخفی مانده بود، از دیگر برنامه های نیروهای مقاومت به شمار می رفت. البته مهم ترین ابتكار عمل این بود كه آنان به مناطق صنعتی و راهبردی این رژیم حمله كردند. به بیان دیگر نیروهای مقاومت اسلامی تنها به دفاع از سرزمین خود اكتفا نكردند بلكه با اقدام های پیش دستی جویانه به حمله به بخش های مهم و حساس این رژیم غاصب دست زدند. حزب الله تركیبی از تاكتیك‌های نظامی حرفه‌ای، خلاقیت، تداركات دقیق، استفاده از موشك‌های ضد تانك، سازماندهی نیروها و دفاع زیر زمینی مارپیچی را به عنوان شیوه مبارزاتی خود در پیش گرفت و روش نظامی آن از نخستین روز شكل گیری تا شروع جنگ 33 روزه همچون دیگر گروه های پارتیزانی(چریكی)، بر درگیری های كوچك و ضربات محدود استوار بود.
**ایرنا: موضع گیری قدرت های جهانی و كشورهای منطقه در این نبرد به چه گونه ای بود؟
***زنگنه: برخی كشورهای غربی منافع خود را در حمایت از رژیم صهیونیستی می دانستند و پشتیبانی بی قید و شرط خود از رژیم صهیونیستی اثبات كردند، آمریكا نیز به صورت آشكار اعلام كرده بود كه انتظار نابودی نیروهای مقاومت اسلامی را از جنگی كه این رژیم بر لبنان و حزب الله تحمیل كرد، داشته است و تصور می كرد كه وعده رژیم صهیونیستی مبنی بر طراحی و ساماندهی نو در خاورمیانه با موفقیت آن در جنگ 33 روزه تحقق یابد و به همین منظور در این جنگ به عنوان كشوری كه خود را قدرت جهانی می دانست، تلاش كرد، فشار زیادی را به نیروهای مقاومت اسلامی حزب الله وارد سازد.
برخی كشورهای منطقه به ویژه كشورهای عربی مانند عربستان در راستای نابودی حزب الله لبنان و تجهیزات نیروهای مقاومت اسلامی، پشتیبان رژیم صهیونیستی بودند. با وجود این كه برخی از كشورهای عربی محتاطانه و با موضع گیری های بسیار ضعیف از توقف این جنگ و ضرورت مراعات مسایل انسانی در آن سخن گفتند اما فضای غالب در منطقه و بین الملل در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی و علیه حزب الله لبنان بود. این مخالفت ها تا جایی پیش رفت كه به صدور قطعنامه ای برای محدود سازی تحرك حزب الله و حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در منطقه منجر شد.
**ایرنا: این جنگ چه تاثیری بر معادلات منطقه ای بر جای گذاشت؟
***زنگنه: پیروزی در جنگ 33 روزه موضوع مهمی را برای كشورهای منطقه آشكار كرد و آن قدرت بسیج مردمی و نظم یك ملت بود كه توانست در برابر فشارها ایستادگی كند و با این نیروی فزاینده، بزرگترین قدرت نظامی منطقه را شكست دهد. نتیجه این جنگ نگرانی برخی كشورهای عربی را بیشتر كرد، به ویژه این كه آنان موضعی مخالف نیروهای مقاومت اسلامی گرفته بودند و بنابراین برای آینده كشورشان نگرانی بیشتری داشتند. همچنین قدرت گیری مقاومت اسلامی سبب خرسندی كشورهای ایران، سوریه و الجزایر شد. این قدرت به عنوان ایستادگی و اراده یك ملت تعبیر شد كه می تواند در برابر فشارها ایستادگی كند و استقبال مردم كشورهای منطقه و جهان را از مقاومت اسلامی به دنبال داشت.
**ایرنا: پیروزی در این جنگ چه تاثیری بر موقعیت نیروهای حزب الله در جامعه جهانی گذاشت؟
***زنگنه: در این جنگ، اعتماد بیش از اندازه رژیم صهیونیستی به فناوری نظامی خود كه با كمك های مالی و تسلیحاتی غرب به ویژه آمریكا به دست آمده بود، این بار نتوانست آن را یاری كند. راهبرد بمباران هوایی، نابودی زیر ساخت‌های لبنان و نیروهای نظامی حزب الله، از ابتدا مد نظر این رژیم بود كه به هیچ عنوان عملی نشد. پیروزی حزب الله در این نبرد سبب شد كه قدرت های جهانی به توان نظامی این نیروها پی ببرند و پیش از ایجاد و دامن زدن به درگیری و نا امنی به عواقب كار بیاندیشند.
**ایرنا: آیا نتیجه این جنگ باعث شد كه رژیم صهیونیستی، سیاست محتاطانه تری در رویارویی با كشورهای اسلامی در پیش بگیرد؟
***زنگنه: رژیم صهیونیستی در برابر قدرت نیروهای مقاومت روش و سیاست های خود را كه پیروی از معادله غلبه ناگهانی به همسایگان و كشور های منطقه ای بود تا میزان زیادی تغییر داد و وارد فاز بازدارندگی قدرت شد. به عبارت دیگر، پیش از این جنگ این رژیم بدون هیچ گونه نگرانی به هر اقدامی كه در نظر داشت، جامه عمل می پوشاند اما پس از این رویداد به این نتیجه رسید كه در منطقه قدرت هایی وجود دارند كه نمی تواند در برابر آن ها به پیروزی دست یابد. در این نبرد قدرت ملت لبنان، رژیم صهیونیستی را به زانو در آورد، بنابراین این رژیم به این مهم پی برد كه ملت ها می توانند با به كارگیری روش ها و امكانات جدید قدرت او را كاهش دهند و هر حمله ای را پاسخ دهند. از این رو معادله بازدارندگی در روابط بیشتر حاكم شد.
* گفت و گو از:مریم سیدان(گروه اطلاع رسانی)
**پژوهشم**9368**2002**9131