به گزارش ایرنا دیار كهن لرستان دارای جاذبه ها و ظرفیت های زبانزد گردشگری است و با هزاران اثر باستانی و طبیعی، آبشارهای خروشان و كوههای سر به فلك كشیده یكی از مهم ترین مناطق زیبای ایران به شمار می رود كه در ایام تابستان هر گردشگر و مسافری را به خود جذب می كند.
برخی از جاذبه های گردشگری و باستانی لرستان متعلق به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی هستند كه تابلوهای رنگارنگ و متنوعی را در مقابل دید بازدیدكنندگان جلوه گر می كند.
90 پل تاریخی و رودخانه های خروشان ، آبشارهای بی نظیر ، پنج هزار اثر باستانی منحصر به فرد و سه هزار و 200 اثر باستانی ثبت شده در فهرست آثار ملی و صنایع دستی غنی همگی بخشی از تاریخ و فرهنگ كهن لرستان است كه از دیرباز در برگ برگ تاریخ گردشگری استان خودنمایی می كند.
برخی از این آثار مانند نقوش و كنده كاری های داخل غارها، اشیا مفرغی و سفالینه ها، دارای قدمتی دیرین هستند كه از تاریخ 40 هزار ساله زیست این دیار حكایت دارد.
بیش از 250 غار مسكونی و پناهگاه صخره ای نظیر پاسنگر گنجی قمری ، یافته ، كوگان ، گر ارجنه و غار شگفت انگیز كلماكره در نقاط مختلف لرستان، جلوه ای خاص و دیدنی به این دیار بخشیده است.
غارهای منقوش پیش از تاریخ مانند هومیان یك و دو، میرملاس كوهدشت و دوشه بخش چگنی خرم آباد از دیگر جاذبه های منحصر بفرد این دیار هستند.
بناهای تاریخی شگفت انگیز این استان همچون پل شكسته، گرداب سنگی، سنگ نبشته و مناره آجری از دیگر بناهای تاریخی هستند كه در خرم آباد مركز لرستان از عهد ساسانی و پیش از آن در این سرزمین همچون گوهری گرانبها زینت بخش چشمان رهگذران و مردم علاقه مند به تاریخ ایران زمین شده اند.
لرستان با داشتن آب و هوایی متنوع و چهار فصل دارای طبیعتی بسیار زیباست كه بهره مندی از آبشارهای بكر و چشم نواز، بخشی از زیبایی های خدادادی اش است كه در دل كوههای سر به فلك كشیده استان، خودنمایی می كند.
قلعه فلك الافلاك، اثر منحصر به فرد و گوهر گرانبهای آثار باستانی لرستان است كه همچون نگینی دراین استان با تاریخی از عهد باستان بر روی تپه ای صخره ای در كنار رودخانه خرم آباد می درخشد.
این بنای تاریخی كه با نام قلعه دوازده برجی نیز معروف است بر فراز تپه ای مشرف به شهر واقع شده و چشم هر گردشگر و بیننده ای را به خود جلب می كند.
این بنا براساس شواهد تاریخی مربوط به دوره ساسانیان است كه در شهری بنام شاپور خواست در منطقه كنونی خرم آباد و در سده هفتم هجری بنا شده است.
یكی دیگر از جاذبه های منحصر بفرد تاریخی و گردشگری لرستان، غار باستانی و 12 هزار ساله ' میرملاس' كوهدشت است كه نقاشی های موجود در این غار به گفته كارشناسان و متخصصان باستان شناسی در ردیف آثار موجود در غارهای كركس و لاسكو فرانسه قرار دارد و نماد یكی از كهن ترین آثار و نشانه های زندگی انسان اولیه در كره خاكی بشمار می رود.
این سكونتگاه باستانی در حقیقت به عنوان آیینه ای از زندگی انسان های اولیه و خلق و خوی آنهاست و نقوش صخره ای میرملاس از جمله آثار بی نظیر موجود در كشور است كه نشان از دیرینگی و قدمت چندین هزار ساله این دیار دارد.
یكی از غارهای مصنوعی لرستان غار منحصر به فرد 'كوگان' است كه به دست انسان در دوران مربوط به اشكانی (پارتی) در دل كوهستان های این استان به وجود آمده و مساحت كلی فضاهای تعبیه شده در آن به حدود 281 متر مربع می رسد.
این غار دژ مانند كه تمام آن با حجاری های طاقت فرسا به وجود آمده به استناد سكه هایی كه در اطراف آن به دست آمده به دوره اشكانیان تعلق دارد و طی قرون متمادی به عنوان یك محل سكونت دایمی مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین یكی از زیباترین دریاچه های ایران زمین به نام دریاچه گهر دورود در میان رشته كوه اشترانكوه با ارتفاع 2 هزار و 350 متر از سطح دریا واقع شده است.
عمق تقریبی گهر 100 هكتاری حدود 30 متر بوده و از لحاظ زیست بوم و محیط طبیعی اهمیت زیادی دارد كه به علت نداشتن جاده چندان مناسب تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان دور مانده است.
یكی دیگر از جاذبه های گردشگری لرستان به دلیل طبیعت چهار فصلش تونل برفی ازنا است كه به صورت طبیعی در برف و یخ های دامنه زیبا و سربه فلك كشیده اشترانكوه در منطقه كمندان شهرستان ازنا بوجود آمده و طول این تونل بیش از 800 متر و ارتفاع آن از كف تونل تا سقف بین 2.5 تا 3 متر می باشد.
این شگفتی بی نظیر حاصل انباشته شدن هزاران تن برف در سال های متمادی در ازنادره اشترانكوه است.
دره ای زیبا واقع در روستای كمندان ازنا كه هر ساله بر اثر ریزش بهمن های سهمگین درون آن توده ای از برف تشكیل می شود و پس از جاری شدن آب ناشی از ذوب برف ها در فصل بهار، تونلی بسیار زیبا در آن به وجود می آید.
همچنین 'غار وقت و ساعت' یكی از پدیده های شگفت انگیز طبیعت است كه در 20 كیلومتری جنوب شهر دورود و محدوده ایستگاه راه آهن چم چید قرار دارد.
آب چشمه وقت و ساعت در حدود یك ساعت قطع و وصل می شود، به گونه ای كه پس از یك ساعت قطع آب دوباره از درون چشمه به آهستگی جریان می یابد و چشمه به اوج آبدهی می رسد، سپس میزان آب دهی كم شده و بار دیگر به طور كامل قطع می شود.
در حال حاضر بیش از 50 آبشار بزرگ و كوچك در پهنه استان لرستان وجود دارد كه بخش عمده ای از این آبشارها در مسیر رودخانه های این استان قرار گرفته اند كه یكی از این آبشارهای بسیار زیبا و دیدنی آبشار 'بیشه' است.
این آبشار در بخش پاپی از توابع خرم آباد واقع شده و آب و هوای مناسب و سرسبزی اطراف و چشم انداز كوههای اطراف سالیانه پذیرای مهمانان و مسافران زیادی از مناطق مختلف كشور است.
تالاب های 11 گانه شهرستان پلدختر نیز از جمله دیگر جاذبه های طبیعی لرستان هستند كه به ویژه در فصل بارندگی زیبایی خاصی به منطقه می بخشند و علاوه بر این، مامن و زیستگاهی مناسب برای انواع پرندگان، آبزیان و پرندگان بومی و مهاجر می باشند.
در این میان هفت تالاب در منطقه آهكی در شرق رودخانه كشكان كبیر كوه قرار دارند و همچنین تالاب بیشه دالان در جنوب شهرستان بروجرد و تالاب سیلاخور در شمال غربی شهرستان دورود قرار گرفته است.
تالاب های تكانه ، بلمك ، لفانه ، پیكه و تالاب كبور از جمله تالاب های فصلی و دائمی لرستان هستند كه هر ساله با وجود پرندگان و آبزیان در منطقه، حیات وحشی زیبا و دل انگیز را به تصویر می كشند.
این گنجینه عظیم مواهب الهی دفتری رنگارنگ از جاذبه های گردشگری را در لرستان ایجاد كرده تا بتواند شمار زیادی از گردشگران و مسافران را به ویژه در فصل تابستان به خود جذب كند.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: مناظر طبیعی، تاریخی و مذهبی لرستان آغوش پذیرایی را به روی بازدیدكنندگان و گردشگران خارجی و داخلی گشوده است.
مهدی بهاروند افزود: لرستان دنیایی متفاوت از جاذبه های گردشگری در ایران زمین به شمار می رود كه با آب هوایی چهار فصل، ظرفیت های غنی گردشگری دارد.
وی اظهار كرد: از ابتدای سال جاری تاكنون 6 میلیون و 955 هزار و 712 نفر از جاذبه های گردشگری لرستان بازدید كرده است.
وی بیان كرد: همچنین از ابتدای سال جاری تاكنون 488 گردشگر خارجی و 45 هزار و256 گردشگر داخلی در این استان اقامت داشته است.
به گفته وی با توجه به اینكه دربرنامه پنجم توسعه در آمدزایی گردشگری باید پنج برابر دوره های قبل باشد، برنحوه عملكرد تورهای گردشگری به ویژه در راستای ورود گردشگر به استان بسیار توجه می شود.
وی همچنین اظهار كرد: متاسفانه كارگزار تورگردانی از پیش تعیین شده است و به طور معمول تورهای گردشگران خارجی در شهرهای بزرگ انجام شده و كمتر به دیگر استان ها توجه می شود.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان ادامه داد: در حال حاضر یك مجوز دفتر خدمات مسافربری در زمینه تورهای ورودی در استان صادر شده است.
بهاروند با بیان اینكه بیشترین گردشگران خارجی به لرستان از كشورهای آلمان، فرانسه و حوزه خلیج فارس هستند، اضافه كرد: در حال حاضر 33 هتل و مركز اقامتی با ظرفیت یك هزار و 400 تخت در سطح این استان وجود دارد.
وی افزود: همچنین احداث 52 طرح اقامتی، پذیرایی و خدماتی رفاهی بین راهی در سطح استان در دست اقدام بوده كه از این تعداد 15 طرح در اولویت قرار دارد كه با بهره برداری آنها، 500 تخت به ظرفیت اقامتی استان افزوده می شود.
7274/6060
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۷
خرم آباد - ایرنا - مسافران تابستانی با حضور در سرزمین چهار فصل لرستان تابلوهای شگفت انگیز طبیعی از گنجینه مواهب الهی را نظاره می كنند.