استان البرز با 517.517 كیلومتر مربع، 31 صدم درصد از مساحت كل كشور را تشكیل می دهد كه از این میزان 475.783 هكتار یعنی 93.6 درصد مساحت استان، به اراضی كشاورزی و منابع طبیعی اختصاص یافته است.
سطح اراضی زراعی استان 48 هزار و 131 هكتار و اراضی باغی 26 هزار و 728 هكتار است كه نیم درصد اراضی كشاورزی كشور را شامل می شود.
میزان محصولات تولیدی زراعی و باغی استان در طول سال 2.011 میلیون تن در سال و 0.733 میلیون تن در سال نیز سهم تولیدی محصولات دامی استان البرز با 28 هزار و 318خانوار بهره بردار است.
استان البرز در تولید هلو، شلیل، آلو، گوجه، گل لاله و توت فرنگی گلخانه ای رتبه اول و در تولید گلابی، قارچ خوراكی، گیلاس، نهال و جو رتبه دوم كشور را به خود اختصاص داده است.
این استان در تولید محصول كلزا، پنبه و گندم رتبه های برتر كشوری را كسب می كند و در تولید محصولات دامی همچون تخم مرغ با تولید 95 هزار تن در سال رتبه دوم كشوری را به خود اختصاص می دهد.
استان البرز دومین ظرفیت مجموع مرغ تخم گذار و پرورش نیمچه تخم گذار (پولت) كشور را داراست و با داشتن مساحتی كمتر از نیم درصد وسعت كشور، نهمین تولید كننده شیرخام كشور و پنجمین تولید كننده شیر صنعتی كشور است.
میانگین كشوری تولید شیر گاو اصیل 28 كیلوگرم است در حالیكه میانگین استان البرز 34كیلوگرم است.
با این وجود مسئولان بخش كشاورزی و دامپروری استان البرز ضرورت تغییر نگاه به بخش كشاورزی با توجه به اهمیت و اولویت امنیت غذایی، مشكل دریافت تسهیلات توسط تولیدكنندگان، بالا بودن نرخ سود تسهیلات، وثیقه های سنگین بانك ها، عدم تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، گسترش محدوده استحفاظی شهری و دریافت عوارض اجباری بدون ارایه هیچگونه خدمات را از جمله مشكلات موجود در این عرصه اعلام می كنند.
خریداری نشدن محصولات كشاورزی به قیمت واقعی، فقدان حمایت ویژه از تولید كنندگان محصولات زراعی و دامی بخصوص محصول سالم، رهاسازی پساب شهری و روستایی و برخی از كارخانجات در رودخانه ها و كانال های كشاورزی و اراضی و مخلوط شدن با آب سالم و برخورد نشدن با آلوده كنندگان آب و متهم نمودن تولید كنندگان به استفاده از فاضلاب برای كشاورزی و تخصیص نیافتن حق آبه كشاورزان از رودخانه كردان و سد امیركبیر مانع كشاورزی در اراضی پایین دست شده و موجب تغییر كاربری می گردد را از دیگر مشكلات این بخش عنوان شده است.
در زمینه صادرات محصولات كشاورزی نیز برضرورت حمایت از تولید بخش كشاورزی برای حضور دربازارهای منطقه وضرورت اختصاص یارانه به محصولات صادراتی ازسوی كشاورزان و مسئولان بخش كشاورزی تاكید می شود.
علاوه بر این صادرات محصولات كشاورزی به صورت زمینی و از طریق كانتینرها نیز علاوه بر گران بودن سوخت و به صرفه نبودن آن، مشكلاتی نظیر فاسد شدن محصولات را به دنبال دارد.
مدیر تنظیم بازار جهاد كشاورزی استان البرز می گوید: در سه ماهه اول سال جاری 44 كانتینر یخچال دار محصولات كشاورزی كه هر كدام بین 40-20 تن وزن دارند به دیگر كشورها صادر شده است.
حبیب الله لواء می افزاید: در مجموع بیش از 26 هزار تن از این محصولات اعم از میوه، سبزی و صیفی و محصولات دامی به این كشورها ارسال شده است.
وی بزرگترین مشكلات در بحث صادرات را گرانی سوخت، فرسودگی كاروان حمل و نقل و نبود سرمایه برای بازسازی این كاروان، نبود سرمایه در گردش و قبول نشدن سندهای اراضی كشاورزی از سوی بانك ها به عنوان وثیقه بانكی برای پرداخت تسهیلات عنوان می كند.
استقرار فرودگاه و منطقه اقتصادی پیام در استان البرز به طور بالقوه ظرفیتی برای اقتصاد كشاورزی استان از طریق گسترش صادرات محصولات كشاورزی محسوب می شود كه امروز بنا به دلایلی كه بخشی از آن ذكر خواهد شد، با دشواری هایی مواجه بوده و از آن برای ظرفیت سازی در صادرات البرز استفاده نمی شود.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی استان البرز یكی از مشكلات عمده در صادرات محصولات كشاورزی استان را نبود هواپیمای باری و هزینه كرایه بالای ماشین های كانتینریخچال دار دانست و گفت: بزرگترین مشكل، تامین سوخت كشنده ها و كانتینرهای یخچال دار صادراتی است.
احمد میرجلیلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا یكی دیگر از مشكلات را تامین امنیت در مسیر جغرافیایی صادرات عنوان كرد و افزود: یك هزینه اضافه كه سربار صادرات محصولات است، ارزش افزوده ای است كه توسط فروشندگان محصولات برای صادرات از صادركنندگان دریافت می شود.
وی اظهار داشت: در صورتی كه این مشكلات برطرف شود، كمك به رفع معضل بیكاری و اقتصاد مملكیت می شود.
میرجلیلی گفت: این در حالی است كه با وجود این مشكلات در سال گذشته از استان البرز از خروجی بندرعباس 6200 كانتینر یخچال دار كه هر كدام 40 فوت به میزان 18 تا 20تن گنجایش داشتند خارج شد.
مدیر عامل سابق شركت خدمات هوایی و منطقه ویژه اقتصادی پیام استان البرز یكی از مشكلات اساسی در صادرات تامین سوخت هواپیمای كارگاهی (باربری) دانست و گفت: از زمان هدفمندسازی یارانه ها، یارانه سوخت هواپیمای كارگاهی را قطع كرده اند ولی برای هواپیمای مسافربری یارانه سوخت می دهند.
وی اظهار داشت: این در صورتی است كه بایستی از پروازهای كارگاهی حمایت بیشتری شود زیرا این پروازها ضمن اینكه محصولات را صادر می كند، ارز وارد كشور می كند ولی هزینه سوخت هواپیمای باری را آزاد حساب می كنند.
وی گفت: معاون اول رئیس جمهوری دستور همسان سازی نرخ سوخت هواپیمای كارگاهی با مسافربری را داده است.
مختاری خاطرنشان كرد: اگر این نرخ ها همسان شود، روزی چند پرواز را می توانیم انجام دهیم و این در حالی است كه صادركنندگان محصولات كشاورزی استان البرز مجبور هستند صادرات خود را به صورت زمینی انجام دهند كه در این مسیر هم با مشكلات زیادی مواجه هستند.
وی افزود: طولانی بودن مسیر صادرات، بالابودن هزینه سوخت ماشین های كانتینردار و خطر از بین رفتن محصولات در طول مسیر از جمله مشكلات این صادركنندگان است.
مختاری یكی دیگر از مشكلات صادرات هوایی را نبود هواپیماهای كارگاهی در ایران دانست و اظهار داشت: ایران فقط یك هواپیمای كارگاهی دارد كه بیشتر زمین گیر است و بایستی برای این منظور از هواپیماهای خارجی استفاده شود كه شركت های خارجی هم به محض مطلع شدن از وضعیت سوخت، عقب نشینی می كنند.
مدیر عامل سابق شركت خدمات هوایی و منطقه ویژه اقتصادی پیام استان البرز یكی از معضلات فرودگاه پیام را مشكل مركز دفن زباله حلقه دره دانست و گفت: این مركز مشكلات زیادی را برای این منطقه بخصوص فرودگاه و منطقه ویژه اقتصادی به وجود آورده كه تمام مسئولین استانی با جابه جایی این مركز موافق هستند ولی هیچ اتفاق عملیاتی تاكنون انجام نشده است.
وی افزود: ولی منطقه ویژه اقتصادی پیام به سرعت در حال رشد است و انواع صنایع غیرآلاینده در این منطقه در حال استقرار هستند بطوریكه اكنون 90 بنگاه اقتصادی فعال شده اند.
1535
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۲
كرج - ایرنا - استان البرز در تولید بسیاری از محصولات كشاورزی و دامی رتبه برتر را در كشور به خود اختصاص داده و ظرفیت بالقوه مناسبی برای صادرات اینگونه محصولات دارد اما به دلیل برخی مشكلات تا كنون جایگاه مناسبی در این زمینه نداشته است.