تهران - ايرنا - معاون رئيس جمهوري و رييس سازمان حفاظت محيط زيست از نهايي شدن اصلاحيه قانون مربوط به سازمان هاي مردم نهاد در دولت خبر داد و گفت: اين لايحه به زودي براي تصويب، به مجلس شوراي اسلامي ارائه خواهد شد.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست، معصومه ابتكار در نشست با سمن‌هاي محيط زيستي خوزستان به ميزباني سازمان حفاظت محيط زيست، با اشاره به اهميت ويژه دولت يازدهم براي استان خوزستان، همچنين سازمان هاي مردم نهاد در كل كشور، افزود: نقش مردم در حفاظت از محيط زيست، ارتقاء سطح آگاهي ها، افزايش مشاركت عمومي در كشور و ديده باني مسايل محيط زيست كاملا به رسميت شناخته مي شود.
ابتكار با بيان اينكه مجموعه دولت به ويژه سازمان حفاظت محيط زيست بسيار علاقمند به تقويت نقش سازمان هاي مردم نهاد در كشور است، اظهار كرد: در همين راستا، اقدامات متعددي براي تقويت نقش، جايگاه و رشد سمن هاي كشور صورت گرفته است.
به گفته وي، افزايش سه برابري تشكل هاي مردم نهاد در دولت يازدهم معناي روشني دارد و نشان دهنده ظرفيت و سرمايه اجتماعي فوق العاده كشور، همچنين فضاي خوب ايجاد شده براي رشد، حضور و فعاليت تشكل ها است.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست ضمن يادآوري مصوبه دولت يازدهم در خصوص عضويت و حق راي نماينده شبكه تشكل هاي مردم نهاد هر استان در شوراهاي برنامه ريزي استان، خاطرنشان كرد: اين اقدام به معناي ورود تشكل هاي مردم نهاد در سياست گذاري ها است و به همين جهت بسيار مهم است كه تشكل ها براي اين حضور، مطالبه گري استاني داشته باشند.
اين مقام مسئول اشاره اي هم به موضوع شبكه سازي و انتخاب نماينده تشكل ها به خواست سازمان هاي مردم نهاد و با پيگيري و حمايت دفتر مشاركت هاي مردمي سازمان حفاظت محيط زيست داشت و اظهار كرد: اين اقدام در راستاي توان افزايي تشكل ها صورت گرفت.
*** استقبال از رصد و ارزيابي عملكرد و اقدامات محيط زيستي توسط تشكل هاي مردم نهاد
ابتكار ضمن تقدير از اقدامات مثبت و موثر سمن هاي استان خوزستان در موضوعات آموزشي و همكاري با آموزش و پرورش، دانشگاه ها و شهرداري ها، گفت: رصد، ارزيابي و ديده باني عملكرد و اقدامات دولت در زمينه محيط زيست توسط سازمان هاي مردم نهاد از اهميت بسياري براي سازمان حفاظت محيط زيست برخوردار است و از اين موضوع استقبال مي كنيم.
معاون رئيس جمهوري خاطرنشان كرد: شكل گيري دفتري مستقل براي مشاركت هاي مردمي در سازمان حفاظت محيط زيست با هدف انجام بهتر مسئوليت و نقش اين دفتر براي تعامل با سازمان هاي مردم نهاد و توان افزايي و ارتقاء نگاه علمي و تخصصي آن ها بود.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست از اقدامات صورت گرفته در دولت يازدهم براي رفع چالش هاي محيط زيستي خوزستان گفت و اظهار كرد: به طور نمونه در موضوع آلودگي هوا مجموعه اقداماتي همچون گازسوز شدن كامل نيروگاه رامين اهواز، توزيع بنزين با كيفيت يورو 4 در اهواز و برخي ديگر از شهرها همچون آبادان، خرمشهر و شادگان، همچنين توزيع گازوئيل يورو 4 و يورو 5 در بسياري از نقاط استان، انعقاد قراردادي براي جمع آوري مشعل و فلر با همكاري بخش خصوصي، طرح آماك كه به زودي توسط وزارت نفت اجرايي خواهد شد، صورت پذيرفته كه تاثيري مثبت در بهبود كيفيت هواي خوزستان داشته و البته همچنان گام هاي بسياري در اين حوزه بايد برداشته شود.
به گفته وي، يكي ديگر از اقدامات دولت، مصوبه اعتبار 8 هزار ميلياردي براي احياء و نجات كارون، جلوگيري از ورود فاضلاب هاي بيمارستاني به اين رودخانه و تدوين برنامه كارون توسط شوراي حفاظت كيفي كارون است.
*** 63 درصد هورالعظيم آبگيري شده است
ابتكار با تاكيد بر اهميت حفظ و احياء تالاب ها در كشور و اقدامات صورت گرفته در اين زمينه، تصريح كرد: با توجه به اهميت هورالعظيم و تخلفات صورت گرفته توسط پيمانكار كه منجر به خشك شدن اين تالاب مهم به رغم مجوز ارزيابي مشروط صادر شده در سال 1384، با پيگيري ها و اقدامات متعدد، همچنين همكاري وزارت نفت، از اواسط سال 93 آبگيري تالاب آغاز و هم اكنون حدود 63 تالاب آبگيري شده است.
ابتكار با اشاره به اخبار متعدد منتشر شده در خصوص اقدامات محيط زيستي در خوزستان روي شبكه هاي اجتماعي همچون اينستاگرام شخصي خود و پورتال سازمان، از تشكل هاي مردم نهاد خواست تا به عنوان يكي از گروه هاي مرجعي كه مورد پرسش قرار مي گيرند با مطالعه اخبار در جريان آخرين اقدامات و نتايج قرار گيرند.
معاون رئيس جمهوري ادامه داد: با توجه به شانتاژهاي خبري و خبرسازي ها براي تخريب دولت كه در مدت باقيمانده از فعاليت دولت يازدهم بيشتر هم خواهد شد، ضروري است تا فعالان حوزه در جريان كامل اخبار قرار داشته باشند زيرا به طور نمونه اخيرا فيلمي تحت عنوان وضعيت كنوني پسماند در كردستان در حال انتشار در شبكه هاي اجتماعي است كه مربوط به سال 1388 است.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست ضمن تاكيد بر ضرورت آزادي بيان و جريان آزاد اطلاعات، تصريح كرد: متاسفانه برخي افراد با سوء استفاده از شرايط و عدم پايبندي به اخلاق و نشر دروغ و تهمت و تخريب، به كشور و منافع ملي آسيب مي رسانند.
وي ادامه داد: بسياري از چالش ها، اخبار يا تصاوير مرتبط با مسائل و موضوعات محيط زيستي از سوي رسانه ها، مردم و تشكل ها در شبكه هاي اجتماعي به من منتقل مي شود كه ضمن استقبال از آن ها، براي پيگيري موضوعات و اقدام اصلاحي در اختيار بخش هاي مربوطه از جمله بازرسي سازمان حفاظت محيط زيست قرار مي دهم.
به گفته وي، اهميت مسائل محيط زيستي خوزستان منجر شده تا چند جلسه از شوراي عالي آب به طرح موضوعات اين استان همچون سد گتوند، رودخانه كارون و زهاب نيشكر اختصاص يابد.
ابتكار در خصوص مسائل مطرح شده در جلسه مرتبط با موضوع انتقال آب و آب شيرين كن ها، اظهار كرد: تمام طرح هاي توسعه اي و عمراني بزرگ همچون انتقال آب و سد سازي مشمول فرآيند ارزيابي است كه خوشبختانه بر خلاف روند گذشته كه بالغ بر 99 درصد طرح ها موفق به دريافت مجوز ارزيابي شدند، در دولت يازدهم ارزيابي به فرآيندي جدي، تخصصي، دقيق و سخت گيرانه در چارچوب ضوابط و طبق شرح خدمات تبديل شده و حتي 15 سد با عدم دريافت مجوز ارزيابي محيط زيستي مجبور به توقف پروژه شدند.
معاون رئيس جمهور با بيان اينكه نگاه، موضع و جايگاه ما كارشناسي است نه رد يا تاييد بدون ارزيابي و قانون، افزود: در خصوص پروژه هاي انتقال آب در سطح درون استاني و بين استاني، دو شرط نياز به آب شرب و انجام ارزيابي محيط زيستي وجود دارد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست اشاره اي هم به مصوبه دولت داشت و گفت: خوشبختانه با مصوبه جديد، امكان نظارت در زمان اجراي پروژه و تطبيق روند اجرايي با مجوز ارزيابي دريافتي وجود دارد.
*** استقرار 42 بالگرد در 14 نقطه كشور
وي در خصوص اقدامات صورت گرفته براي مقابله با آتش سوزي جنگل ها، نيز با اشاره به تشكيل ستاد ملي با حضور دستگاه هايي همچون سازمان مديريت بحران، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري، ستاد كل نيروهاي مسلح و سازمان حفاظت محيط زيست به منظور انجام پشتيباني هوايي، اظهار كرد: هم اكنون طبق اين توافق چهار جانبه، در 14 نقطه كشور 42 بالگرد آماده براي همكاري در مواقع آتش سوزي جنگل ها مستقر شده است.
اين مقام مسئول ادامه داد: بر اساس همين اقدامات، در سال 94 به رغم افزايش تعداد آتش سوزي هاي جنگلي نسبت به سال 93، كاهش 40 درصدي وسعت درگير در آتش سوزي ها را داشتيم و اميدواريم با اقدامات انجام شده، در سالجاري شاهد نتايج بهتري باشيم.
معاون رئيس جمهور از تجهيز و آموزش نيروها، افزايش همكاري هاي بين بخشي و افزايش مشاركت مردمي به عنوان بخشي ديگر از اقدامات براي مقابله با آتش سوزي جنگل ها نام برد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: تشكل ها مي توانند با نگاه علمي و تخصصي در قالب جمعي شبكه و به صورت جداگانه كمك هاي بسياري از جمله در بخش هاي نقد، ديده باني، آموزش و ارتقاء آگاهي و حمايت از كمپين هاي محيط زيستي همچون سه شنبه هاي بدون خودرو داشته باشند.
ابتكار با اشاره به صحبت هاي اخير رئيس جمهوري در نشست با استانداران سراسر كشور 'اگر روزي حفظ محيط زيست مستحب بود، اكنون واجب و در برخي مواقع اوجب واجبات است' ، گفت: به رغم تمام چالش ها و فشارها در حوزه هاي اقتصادي، فرهنگي، اشتغال، صنعت و ...، اين خط مشي رئيس جمهور براي دولت و به ويژه استانداران در زمينه محيط زيست است.
*** كارون نخستين رودخانه كشور با رديف اعتباري مستقل در بودجه
در ادامه جلسه، احمدرضا لاهيجان زاده مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان با شرح برخي اقدامات صورت گرفته در استان، گفت: طبق مصوبه شوراي عالي آب، 8700 ميليارد تومان براي ساماندهي كارون تخصيص داده شده كه شامل تمام پروژه هاي كاهش دهنده آلاينده ها مي شود. همچنين در بودجه 95 براي نخستين بار، رديف اعتباري به نام رودخانه كارون با مبلغ 100 ميليارد تومان در نظر گرفته شده كه تقريبا براي هيچ رودخانه اي در كشور تا كنون رديف اعتباري خاص وجود نداشته است.
وي افزود: همچنين طي هفته گذشته معاون اول رئيس جمهور طي نشستي با استاندار و مسئولان استاني براي جذب سرمايه گذار خارجي به منظور ساماندهي و مديريت فاضلاب استان بحث و گفتگو داشته است.
لاهيجان زاده اشاره اي هم به شبكه آبرساني غدير داشت و اظهار كرد: مقرر شد طي طرحي پنج ساله، آب شرب 26 شهر استان تامين شود.
مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان در خصوص آتش سوزي جنگل هاي كرخه نيز با بيان اينكه به علت وقوع آتش سوزي در شب امكان استفاده از بالگرد اطفاء حريق نبود، گفت: به دليل فشردگي و انبوه بودن بيشه زار، امكان ورود ماشين هاي آتش نشان كه باعث تخريب پوشش جنگلي مي شوند به درون منطقه نيست و از اين رو بايد به صورت فردي اقدام به خاموش كردن آتش مي شد.
به گفته وي، اگرچه پيگيري هايي در سطح استان براي ارتقاء مناطق حفاظت شده محيط زيست در حال انجام است اما صرف الصاق يك نام حفاظت شده به منطقه اي نمي تواند مشكل گشا باشد و بايد تجهيزات و نيروي كافي نيز در منطقه حضور داشته باشد.
لاهيجان زاده با اشاره به مصوبه شوراي عالي آب براي مطالعه همزمان مديريت مخزن و انتقال آب شور از كف مخزن به حوضچه هاي تبخيري در سد گتوند، خواستار پيگيري سازمان حفاظت محيط زيست براي اعلام نتايج مطالعه وزارت نيرو در خصوص جانمايي و مطالعه حوضچه هاي تبخيري شد.
مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان از انجام مطالعه اي براي تعيين ميزان گنبد نمكي سد گتوند توسط تيم زمين شناسي دانشگاه شيراز با همكاري آلمان، استراليا و كانادا خبر داد و گفت: مي توان نتايج اين مطالعه را در شوراي عالي آب ارائه داد.
وي گفت: با توجه به تصويب و ابلاغ طرح آمايش سرزمين استان، ديگر نگراني بابت حضور صنايع وجود نخواهد داشت زيرا استقرار صنايع بر اساس اين مطالعات خواهد بود.
در ابتداي اين نشست تشكل ها حاضر با ارائه سوالات، نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود در خصوص مسائل محيط زيستي استان، خواستار تلاش و توجه بيشتر دولت و سازمان محيط زيست به استان خوزستان شدند.
موضوعاتي همچون آب، آلودگي هاي نفتي و صنعتي، رودخانه كارون، مناطق جنگلي استان، تالاب ها و حق آبه تالابي، سد سازي در استان، سد گتوند، تقويت گردشگري پايدار خوزستان از مهمترين محورهاي صحبت هاي تشكل هاي محيط زيستي در اين جلسه بود.
**9014**1440