به گزارش روز يكشنبه خبرنگار حوزه كتاب و ادبيات ايرنا، كتاب فرهنگ اصطلاحات پزشكي و داروسازي در ادب فارسي به همت مهدي محقق رئيس هيات مديره انجمن آثار و مفاخر فرهنگي و از سوي سازمان مطالعه و تدوين كتاب علوم انساني (سمت) منتشر شده است.
نويسنده در اين كتاب با اشاره به فراگيري مقدمات علوم تجربي و محض از سوي شعراي قديم آورده است در اين كتاب تلاش شده كه كاربرد واژگان و اصطلاحات پزشكي و داروشناسي در اشعار برخي از شاعران بزرگ ايران با منابع و مأخذ معرفي شود.
هدف از اين كار بهرهگيري دانشجويان ادبيات و دانشجويان رشتههاي علومپزشكي و داروسازي عنوان شده است.
در بخشي از پيشگفتار كتاب مي خوانيم: از آنجا كه شاعران بزرگ فارسي در حوزههاي علميه اسلامي تربيت شده بودند، علاوه بر فنون ادبي و عربي و قواعد زباني و بلاغي، از علوم ديگري ازجمله فلسفه، كلام، عرفان، طب، نجوم، گياهشناسي و جانورشناسي آگاهي و اطلاع داشتند و اصطلاحات علوم ياد شده در اشعار و آثار آنان ديده ميشود.
پزشكي اسلامي كه ريشههاي آن از يونان و هند و ايران اخذ و در ابعاد اخلاقي آن از قرآن و روايات استفاده شده ، به صورتهاي گوناگون در فرهنگ اسلامي وارد شده و در دسترس طلاّب و دانشپژوهان قرار گرفته است.
اين ميراث توانگر و توانمند، گاه بهصورت دائرةالمعارفهاي طبي جلوهگري كرده، همچون
«فردوس الحكمه» علي بن ربن طبري و «المعالجات البقراطيه» ابوالحسن احمد بن محمد طبري و «كامل الصناعة الطبية» علي بن عباس مجوسي اهوازي و «حاوي» محمد بن زكرياي رازي و «قانون» ابن سينا به زبان عربي و «هدايتالمتعلمين» ربيعبن احمد اخويني بخاري و «يادگار و الاغراض الطبية» و «ذخيره خوارزمشاهي» از سيد اسماعيل جرجاني به زبان فارسي، و گاهي بهصورت تكنامه كه به آن «رساله مفرده» ميگفتند، همچون كتاب
«ماليخوليا» از اسحق بن عمران و النبض و التفسرة از ابن رضوان و «الاغذية» از اسحق بن سليمان و «ديابيطس» از عبداللّطيف بغدادي.
نويسنده اين كتاب معتقد است كه با توجه به سرمايه غني و جامع مسلمانان كمتر شاعري را مييابيم كه اشاره به نام برخي از بيماريها، داروها يا اصطلاحات مربوط به طب و داروشناسي نداشته باشد.
برخي از واژههاي اين كتاب بهصورت شرح الاسم از منابع لغت توضيح و گزارش از منابع اصيل پزشكي و داروشناسي تعريف شده است.
واژگان بررسي شده دراين كتاب، شامل حوزههاي علم طب و طبيب، اركان، عناصر، اخلاط، مزاج و قوت، اندامها و بعضي حركات و حالات آنها، تندرستي و بيماري و سبب و عرض آن، نام مبتلايان به بيماريها، راههاي شناخت بيماري، ابزارهاي شناخت و درمان بيماري، مراحل تولّد و رشد، داروها اعم از گياهي، معدني، حيواني و غذاها، ظروف و مكان نگهداري دارو، امور مرتبط با بيمار و بيماري مانند بيمارپرسي، داروخانه، بيمارستان و باورهاي عاميانه درباره بيماريها و درمان آنها كه اين واژگان گاهي بهصورت مفرد و گاهي بهصورت مركب ميآيد، است.
كتاب فرهنگ اصطلاحات پزشكي و داروسازي در ادب فارسي با شمارگان يكهزار نسخه در 496 صفحه، به بهاي 170 هزار ريال به بازار نشر عرضه شده است.
فراهنگ**9022**1027
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۳
تهران - ايرنا- كتاب فرهنگ اصطلاحات پزشكي و داروسازي در ادب فارسي از سوي نشر سمت در اختيار كتابفروشي ها قرار گرفت .