تهران - ایرنا - محققان دانشگاه بنگور و آكسفورد، با استفاده از تار عنكبوت توانستند توان بزرگنمایی میكروسكوپ ها را افزایش دهند.

به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس دیلی، محققان با استفاده از فناوری نانو، ابرلنزهایی تولید كردند كه علاوه بر افزایش وضوح تصویر میكروسكوپ های كلاسیك، موجب افزایش پتانسیل آن ها نیز می شود.
از آنجا كه قوانین فیزیك مشاهده اشیای كوچك تر از 200 نانومتر را با استفاده از میكروسكوپ های كلاسیك غیرممكن می كند، غلبه بر محدودیت های این میكروسكوپ ها، در طول قرن گذشته همچنان به شكل یك چالش مهم باقی مانده است. از طرفی فرآیند تولید و ساخت ابرلنزها بسیار پیچیده و پرهزینه است و به همین علت استفاده از این ابزارها برای بسیاری از محققان امكان پذیر نیست. محققان انگلیسی برای حل این مشكل به سراغ راه حل های طبیعی رفتند و بالاخره راه حل مناسبی یافتند.
ساختار سیلندر مانند تار عنكبوت كه دارای ابعادی در حد میكرومتر و كوچكتر است، آن را به گزینه بسیار مناسبی برای استفاده در میكروسكوپ ها تبدیل می كند. تار عنكبوت استوانه ای شكل عملكری شبیه به بطری های شیشه ای دارد و واضح ترین تصویر در قسمتی از سطح آن ایجاد می شود كه مستقیما در خط دید شخص قرار می گیرد.
محققان به منظور افزایش میزان بزرگنمایی میكروسكوپ ها، تارهای نوعی عنكبوت را روی سطح مواد موردنظر قرار می دهند. این تارها عملكردی شبیه به یك ابرلنز دارند كه تصویر حاصل را دو تا سه برابر بزرگتر می كند. در واقع تارهای عنكبوت امكان مشاهده جزئیات یك ریزتراشه و یك دیسك Blue-Ray را برای محققان فراهم كردند، در حالی كه مشاهده این جزئیات با میكروسكوپ های كلاسیك امكانپذیر نیست. این مطالعه برای نخستین بار است كه از یك ماده زیستی طبیعی به عنوان یك ابرلنز استفاده می كند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nano Letters منتشر شده است.
علمی (6) **9259**1440