به گزارش روز سه شنبه ایرنا روابط عمومی منابع طبیعی استان، ابوطالب قزلسفلو در دومین جشنواره پسته منطقه قازانقایه، افزود: كشت گونه های مثمر از جمله زیتون و پسته كه ظرفیت این منطقه است باعث شده تا مشاركت جوامع محلی در حفظ منابع طبیعی دو چندان شود.
به گفته وی از همكاری جوامع محلی در قالب شركت تعاونی توسعه بصیرت با یكهزار عضو در جهت حفاظت از منابع طبیعی منطقه استفاده می شود.
وی همچنین در خصوص پسته قازانقایه افزود: در گذشته به دلیل فقدان مدیریت، رقابت كاذبی در منطقه وجود داشت و پسته های قازانقایه قبل از اینكه به صورت كامل برسد،با قیمت كم عرضه می شد و درآمد چندانی برای روستاییان به همراه نداشت،ولی در سال های اخیر حفاظت از این درختان مثمر با مشاركت مردم منطقه ، سوددهی بیشتری را به همراه داشته است.
از اواخر سال 91 شركت تعاونی توسعه ای بصیرت برای اجرای طرح مدیریت پسته زارهای حوزه منابع طبیعی پالیزان با مشاركت اهالی چهار روستای قازانقایه، گوگ دره، آق قلا و پست دره در مراوه تپه تشكیل و فعال شد.
این شركت تعاونی در اجرای اهداف منابع طبیعی با جذب یكهزار عضو، پنج هزار و 600 هكتار از باغ های پسته وحشی منطقه را زیر پوشش دارد.
قزلسفلو با بیان این كه سیاست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری كشور، مشاركت مردم در حفاظت، احیا و بهره برداری از عرصه های منابع طبیعی است، افزود: اولویت نخست این سازمان واگذاری در قالب تشكل ها و جوامع محلی بوده و هدف از این است كه مردم هر منطقه حافظ منابع طبیعی باشند.
وی اضافه كرد: اگر در روستا منابع آب و خاك حفظ نشود و بهره برداری بهینه هم نداشته باشیم با وجود همه فعالیت های عمرانی، رفاهی و بهداشتی، شاهد كوچ و مهاجرت روستاییان خواهیم بود.
مدیركل منابع طبیعی گلستان با تاكید بر استمرار و افزایش تولید و اشتغال در روستاها، تصریح كرد: در كنار همه فعالیت های عمرانی و آبادانی در روستاها، معیشت و تولید پایدار مردم باید مورد توجه قرار گیرد.
قزلسفلو همچنین به توسعه كشت گیاهان دارویی به مساحت یكهزار و 600 هكتار اشاره كرد و گفت: این ظرفیت در منطقه وجود داشته و قابل واگذاری به مردم و همكاری جوامع محلی است.
وی در ادامه فعالیت های آبخیزداری با احداث بندهای خاكی در منطقه را ضروری دانست و افزود: سعی داریم با ایجاد این سازه های آبخیزداری خسارت سیل را كاهش دهیم و با مدیریت از این سیلاب ها و هرزآب ها برای توسعه كشت گیاهان مثمر در منطقه استفاده كنیم.
به گفته وی، استفاده از ظرفیت های منابع طبیعی در منطقه باعث پایداری تولید در روستاها می شود و ادامه زندگی ما به حفظ جنگل ها و مراتع وابسته است.
قزلسفلو یادآور شد: اگر مردم منافع حفاظت از منابع طبیعی را در سفره های معیشتی خود ببینند به طور قطع جزو حافظان این منابع با ارزش خواهند بود.
دومین جشنواره استانی پسته وحشی به میزبانی روستای مرزی قازانقایه از توابع دهستان پالیزان شهرستان مراوه تپه روز گذشته با حضور شماری از مدیران كل و مسوولان محلی و اهالی منطقه برگزار شد.
این جشنواره با هدف ترویج فرهنگ مشاركت مردم منطقه در مدیریت منابع طبیعی و حفظ و توسعه باغ های پسته های وحشی و یافتن راهكارهای افزایش درآمد ساكنان این منطقه برگزار شد.
وسعت ذخیره گاه ژنتیكی پسته در شهرستان مراوه تپه در 60 سال گذشته 50 هزار هكتار بوده كه به علت برداشت زود هنگام محصول، چرای بی رویه دام و قطع درختان به هفت هزار هكتار كاهش یافته است.
سابقه ژنتیكی پسته وحشی در مراوه تپه بیش از 800 سال برآورد می شود و از خاستگاه های اصلی این درخت منطقه قازانقایه این شهرستان است.
روستای مرزی قازانقایه با دو هزار و 500 نفر جمعیت در شمال شرق مراوه تپه قرار دارد.
شهرستان 62 هزار نفری مراوه تپه در شرقی ترین نقطه از استان گلستان و در مجاورت مرز تركمنستان واقع است كه در تابستان هوای بسیار گرم و در زمستان ها سرمای شدیدی را تجربه می كند و از این رو به گفته كارشناسان این آب وهوا برای درخت پسته مناسب است.
6204/1648
تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۴
گرگان - ایرنا - مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: رویش و توسعه پرورش پسته وحشی در منطقه قازانقایه از توابع شهرستان مراوه تپه نمونه بارزی از جنگلكاری اقتصادی در استان به شمار می رود.