شيراز - ايرنا - طي هفته ها و ماههاي اخير صداي غرش بلودوزرها ، لودرها و گريدرها سكوت روستاهاي گردشگري قلات و كوديان را در هم شكسته است ، توسعه فعاليت هاي معدن داري و توليد شن و ماسه در اين دو روستاي هدف گردشگري استان فارس نه تنها چهره محيط زيست و منابع طبيعي منطقه را مخدوش ساخته بلكه تهديدي جدي براي كلان شهر شيراز در بارندگي هاي زمستان و احتمال بروز سيلاب است .

به استناد سخن اهالي، برداشت هاي بي رويه از معادن شن و ماسه در ارتفاعات دو روستاي قلات و كوديان در فاصله 36 كيلومتري شمال غرب شيراز همچنين مي تواند عاملي براي تبديل فضاي ييلاقي اين روستاهاي گردشگري به كانون ريزگردها شود ، تهديدي كه سلامت مردم شيراز را مورد هدف قرار داده است .
برخي از معادن در اين منطقه سال ها قبل مجوزهاي قانوني را گرفته اند اما اكنون خارج از ظرفيت مجوزها برداشت دارند ، برخي نيز بدون هيچ مجوزي به برداشت شن و ماسه مي پردازند و علاوه بر آن به جاده سازي در ارتفاعات دو هزار متري اين دو روستا نيز مبادرت ورزيده اند .
بوته ها و درختچه هايي كه با نيش بيل لودرها از جا كنده مي شوند ، پوشش خاكي كه بر روي هم مي غلتد ، پرندگاني كه با صداي دلخراش ماشين آلات معدنكاري رم مي كنند و گرد و خاك هايي كه با هر بادي به گردباد تبديل مي شود و بر سر و روي مردم روستا مي نشينند صحنه هايي است كه هر روز در اين دو روستا تكرار مي شود .
گريدرها و بلودوزرها در ارتفاعات دو روستاي كوديان و قلات هر روز به صدا در مي آيند و آسودگي و آسايش طبيعت بكر و دست نخورده اين دو روستاي هدف گردشگري را مي خراشند ، ماشين آلات سنگين در ارتفاعات اين دو روستا تا پاسي از شب مي تازند و براي نابودي طبيعت گردشگري كوديان و قلات هيچ چيز كم نمي گذارند .
دكتر علي فولادي رئيس شوراي اسلامي روستاي قلات در گفت و گو با خبرنگار ايرنا تخريب منابع در اين روستا توسط معدن داران را يك فاجعه اقليمي توصيف كرد و گفت: استفاده بي رويه از معادن مجوزدار و بدون مجوز به حدي است كه در آينده اي نزديك بايد با همه داشته هاي گردشگري قلات خداحافظي كرد ، متاسفانه مجوز استحصال شن و ماسه از 12 معدن در اين روستا صادر شده در حالي كه هر معدن يك مجوز احداث و حفر چاه هم دارد ، اين در حالي است كه ما سالها براي اخذ مجوز حفر چاه آب آشاميدني روستاي قلات تلاش كرده ايم و هنوز نتوانسته ايم اين مجوز را بگيريم اما افراد ذي نفوذ براي هر معدن شن و ماسه در ارتفاعات قلات يك مجوز چاه گرفته اند .
فولادي ادامه داد : حفر 12 حلقه چاه در قلات در شرايطي كه استان فارس از خشكسالي سالهاي مختلف رنج مي برد به منزله تير خلاص به همه داشته هاي گردشگري اين روستا است و قطعا در دو سه سال آينده با فعاليت هاي معدن داري و برداشت آب ، قلات به بياباني بزرگ تبديل خواهد شد .
وي با بيان اينكه مكاتباتي فراواني با مسوولان استان فارس براي كنترل فعاليت معادن شن و ماسه در ارتفاعات اين روستا و روستاي كوديان انجام شده گفت : متاسفانه در بسياري از نشست هاي كارشناسي كه در اين زمينه صورت گرفته بدون حضور نمايندگان شورا كه نمايندگان مردم قلات هستند براي اين معادن تصميم گيري شده است .
وي اضافه كرد : برخي از مجوزها براي فعاليت هاي معدنكاراني صادر شده كه متولد دهه 60 هستند و هنوز سن و سال آنها اقتضاي هيچ نوع فعاليت معدني در اين وسعت و با اين اندازه را نمي كند ، آنها هيچ تجربه اي از معدن داري ندارند و به راحتي مجوزها را به افراد ديگر مي فروشند و يا واگذار مي كنند .
رئيس شوراي اسلامي روستاي قلات در ادامه گفت : تخريب گران در اين روستا يك هزار و 700 متر جاده سازي كرده اند ، اين جاده با عرض 20 متر پوشش گياهي منطقه اي با تراكم 70 درصد را از بين برده است و حدود شش هكتار از عرصه هاي منابع طبيعي خسارت زده است .
فولادي گفت : برخي ا زمجوزها براي برداشت شن و ماسه در ارتفاعاتي صادر شده كه حتي يك گرم شن و ماسه هم ندارد و پوشش اقيم منطقه كاملا خاكي است ، اين معدن داران با اين مجوزهاي فراقانوني فقط به تخريب طبيعت و واگذاري هاي فراقانوني مبادرت مي ورزند .
رئيس شواي اسلامي روستاي قلات خواستار ورود مديريت ارشد استان فارس به اين موضوع و رايزني براي كنترل برداشتهاي بي مورد و نجات روستاي قلات از يك فاجعه اقليمي شد و گفت : روستاي قلات در روزهاي تعطيل پذيراي بيش از 50 هزار نفر از گردشگران و دوستداران طبيعت است ، اين افراد با فعاليت هاي معدن داري در قلات بايد شاهد رفت و آمد كاميون ها و غرش لودرها و برخاستن ريزگردها باشند و دراين فضا نمي توان به توسعه گردشگري فكر كرد .
صفري دهيار روستاي كوديان نيز از فعاليت هاي معدن داري در اين روستا ابراز نگراني كرد و اظهار داشت : هر روز صحنه جديدي براي تخريب ارتفاعات روستاي كوديان گشوده مي شود و معدن داران با ابزارهاي مخرب طبيعت دراين روستا جولان مي زنند ، برداشت هاي بي رويه از معادن موجود و صدور مجوز براي فعاليت معادن شن و ماسه نگراني شديدي در بين اهالي روستا به وجود آورده و آينده توسعه گردشگري روستاي كوديان را در هاله ابهام قرار داده است .
صفري با بيان اينكه مكاتبات زيادي با مسوولان استان براي كنترل اين فعاليت ها صورت گرفته گفت : ما هر روز شاهد مراجعه مردم به دهياري برا ي كنترل فعاليت هاي معدن داران شن و ماسه هستيم و تقاضاهاي زيادي در قالب نامه و تومار به ما رسيده كه فعاليت معادن شن و ماسه را مغاير با ارزشهاي زيست محيطي مي داند.
محمد هادي بينازاده عضو تشكل زيست محيطي سبز انديشان زاگرس نيز نسبت به توسعه فعاليت معادن شن و ماسه در دو روستاي قلات و كوديان هشدار داد و گفت : اين فعاليت ها محيط زيست منطقه را نشانه رفته است ، قلات و كوديان هيچ تناسبي با فعاليت هاي معدن داري ندارد ، مجوزهاي صادر شده در اين منطقه نياز به بازنگري دارد ، برداشت هاي خارج از مجوز بايد با دخالت مسوولان و دلسوزان كنترل و پايش شود و براي نجات دو روستايي ييلاقي و گردشگري شيراز چاره انديشي شود .
بينا زاده در مصاحبه با ايرنا افزود: ما همه تلاش هاي خود را براي بازتاب دادن فعاليت هاي معدن داران انجام داده ايم و صداي اعتراض ها را به گوش مسوولان رسانده ايم اما متاسفانه همچنان هر روز شاهد توسعه فعاليت هاي معادن شن و ماسه در اين دو روستا هستيم و هنوز صداي اعتراض ما به جايي نرسيده است .
مدير كل حفاظت محيط زيست استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه همه معادن شن و ماسه نياز به مجوزهاي زيست محيطي دارند افزود: در صورتي كه معادن شن و ماسه تهديدي براي سلامت شهروندان و يا عاملي براي آسيب رساندن به محيط زيست باشند قطعا براي تعطيلي آنها اقدام مي شود .
دكتر حمزه ولوي با بيان اينكه در دو روستاي قلات و كوديان شهرستان شيراز پيشتر مجوزهايي براي استخراج شن و ماسه از معادن صادر شده است گفت : برداشت هاي بدون مجوز از اين معادن اين منطقه هم به وفور ديده شده است ، برخورد قانوني با برداشت هاي بي رويه معادن مجوز دار امكان پذير است اما برداشت هايي كه اصولا مجوزي ندارند را به سختي مي توان كنترل كرد .
مدير كل حفاظت محيط زيست استان فارس در عين حال بيان كرد : معادن شن و ماسه بايد در چهار چوب قانوني عمل كنند ، معادن روستاهاي قلات و كوديان در محدوده زيست محيطي نيستند اما در صورت داشتن آلودگي و تخريب طبيعت با اخطار و برخورد قانوني محيط زيست مواجه خواهند شد .
مدير كل منابع طبيعي استان فارس نيز دل پر دردي از فعاليت هاي غير كارشناسي در معادن روستاهاي قلات و كوديان داشت.
مهندس مهرزاد بوستاني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اعلام كرد : اين معادن در محدوده شهر شيراز قرار دارد و خارج از اراضي منابع طبيعي است اما ما بارها به مسئولان و به بهره برداران نسبت به برداشت هاي غير قانوني از اين معادن هشدار داده ايم ، برداشت هاي بي رويه از اين منابع و معادن تهديدي براي كلان شهر شيراز است و شيراز را در سيلاب هاي زمستاني زمين گير مي كند .
بوستاني با بيان اينكه متاسفانه برخي از افراد ذي نفوذ و ذي نفع براي تداوم فعاليت اين معادن فشار مي آورند گفت : استانداري فارس بايد به عنوان يك دستگاه حاكميتي بر روي فعاليت اين معادن نظارت بيشتري داشته باشد ، برخي افرادي كه دراين معادن شن و ماسه استخراج مي كنند با استفاده از موقعيت و با بهره گيري از فشارهاي مختلف به فعاليت خود ادامه داده اند .
مدير كل منابع طبيعي استان فارس گفت : منابع طبيعي بر روي معادني كه در محدوده حريم شهر شيراز است نمي تواند به طور مستقيم ورود كند و نظارت داشته باشد ، اما تخريب هايي كه در دو روستاي قلات و كوديان صورت گرفته پوشش گياهي منطقه را از بين برده ، به مسايل آبخيز داري و آبخوان داري لطمه زده و شمال غرب شيراز را مانند بمبي آماده انفجار بر روي سر كلان شهر شيراز قرار داده است .
وي به سيل دهه 80 در شيراز اشاره كرد و گفت : بخش بزرگي از رسوباتي كه در آن سيل وارد خيابان تيموري شيراز و وارد خانه اي مردم شد از همين معادن شن و ماسه به سمت شيراز سرازير شد ، ما باز هم با آسيب هاي مشابه روبرو هستيم و با ادامه فعاليت كار اين معادن همچنان شيراز در معرض آسيب و و تهديد رسوبات معادن قرار دارد .
بوستاني ادامه داد : در صورتي كه عزم جمعي براي كنترل اين معادن صورت گيرد مي توان برداشت هاي آن را محدود ساخت يا در تمديد مجوزهاي صادر شده تجديد نظر كرد و اجازه توسعه فعاليت هاي معدن داري در اين دو روستا را به حالت تعليق درآورد .
خبرنگار ايرنا براي به دست آوردن نظرات مدير كل صنعت ، معدن و تجارت دراستان فارس نيز تلا ش كرد اما تلاش ها بي نتيجه ماند ، خبرگزاري ايرنا استان فارس آماده انعكاس نظرات كارشناسي صنعت و معدن در اين زمينه است .
روستاي قلات در ۳۶ كيلومتري شمال غرب شيراز و در منطقه‌اي با صفا و كوهپايه‌اي در كنار چشمه‌هاي زيبا و در انبوهي از درختان و باغهاي سر سبز قرار دارد.
مردم اين روستا با زندگي نيمه سنتي به كشاورزي و دامداري و باغداري مشغولند .
كوديان نيز روستايي از توابع بخش مركزي شهرستان شيراز در مجاورت روستاي قلات است .
6113 /1876