تهران- ايرنا- محققان دانشگاه صنعتي اصفهان با همكاري محققاني از كشور آلمان با بكارگيري يك روش آزمايشگاهي سبز، نانوذرات آلومينا را با خلوص و كيفيت بالا توليد كردند كه در پالايش نفت خام و كنترل توليد گازهاي گلخانه‌اي كاربرد دارد.

به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، آلومينا يكي از مواد سراميكي است كه به دليل ارزان بودن هزينه‌ توليد، پايداري حرارتي خوب، سطح ويژه و قدرت اسيدي سطحي بالا و برهمكنش‌ با فلزت واسطه در بسياري از صنايع و واكنش‌ها مورد توجه واقع شده است.
اين ماده به‌ عنوان جاذب سطحي، كاتاليست و كمك كاتاليست در بسياري از فرايندهاي پتروشيمي و تصفيه‌ نفت مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ابداع روش‌هاي جديد و پربازده در توليد نانوذرات اكسيدي از جمله نانوذرات آلومينا از اهميت بالايي برخوردار است.
دكتر غلامحسين محمدنژاد محقق دانشگاه صنعتي اصفهان در مورد اين طرح گفت: هدف از انجام اين طرح، توليد نانوذرات با كيفيت آلومينا با استفاده از مواد اوليه‌ خالص‌سازي است.
وي در خصوص مزاياي روش استفاده شده در اين طرح افزود: واكنش مورد استفاده در اين طرح براي توليد نانوذرات آلومينا در زمان و دماي پاييني انجام مي‌شود و هزينه‌ توليد و آلودگي زيست ‌محيطي انجام اين فرايند نسبت به فرايندهاي مشابه كمتر است.
در اين طرح تلاش شده با استفاده از پيش ماده با خلوص بالا و ايجاد شرايط بهينه‌ توليد، خواص نهايي نانوذره‌ توليدي از قبيل مساحت سطح به شرايط بهينه برسد. به اين منظور از پيش ماده‌هاي مولكولي الكوكسيدي از جمله آلومينيم ايزوپروپوكسيد و آلومينيم متوكسي اتوكسيد، كه به‌ راحتي مي‌توان آنها را از ضايعات آلومينيوم تهيه و خالص‌سازي كرد، استفاده شده است كه مي‌تواند تأثير زيادي در خلوص ماده نهايي داشته باشد.
همچنين در راستاي تأمين شرايط ساده واكنش، از انجام مراحلي از قبيل صاف كردن، شست‌وشوي مكرر، حلال‌هاي آبي و آلي غيرسبز و استفاده از قالب‌ها اجتناب شده است تا محصول نهايي با مساحت سطح، حجم حفره و خلوص بالايي توليد شود.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي دكتر غلامحسين محمدنژاد عضو هيأت علمي دانشگاه صنعتي اصفهان و محققاني از FSU-Jena كشور آلمان است.
نتايج اين طرح پژوهشي در نشريه‌ DaltonTransactions به چاپ رسيده است. اين مقاله بخشي از طرح پژوهشي حمايت شده از سوي صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران ايران است.
علمي **1023**1834