سنندج- ايرنا- گازرساني به روستاها يكي از شاخص هاي توسعه به شمار مي رود در كردستان اين بخش با تلاش هاي صورت گرفته رشد قابل قبولي داشته و در دولت تدبير و اميد سياست توسعه گازرساني روستايي همچنان ادامه يافت تا جايي كه گازرساني به روستاها در سه سال اخير 31 درصد افزايش داشت.

به گزارش خبرنگار ايرنا استان كردستان هزار و 703 روستاي داراي سكنه دارد كه از اين تعداد هزار و 550 روستا قابليت گاز رساني دارد و از اين تعداد اكنون 997 روستا از نعمت گاز طبيعي برخوردار هستند كه به 318روستا معادل 31 درصد روستاها در دوران فعاليت دولت تدبير و اميد گازرساني شده است.
بعد از روي كار آمدن دولت تدبير و اميد توجه به وضعيت روستاها و تلاش براي توسعه اين مناطق در دستور كار قرار گرفت و دولت بدون هرگونه تبليغات و هياهوي رسانه اي در راستاي خدمات رساني به مردم ساكن در روستاهاي كردستان فعاليت خود را آغاز كرد.
استان كردستان داراي 10 شهرستان، 29 شهر، 31 بخش، 86 دهستان و هزار و 703 روستا است. براساس آمارهاي رسمي در اوايل انقلاب 68 درصد جمعيت كشور در روستاها و 32درصد نيز در شهرها سكونت داشتند، اما اكنون اين آمارها برعكس شده و 71 درصد در شهرها و 29 درصد در روستاها سكونت دارند در كردستان نيز در اوايل انقلاب 90 درصد جمعيت در روستاها و تنها 10درصد در شهرها سكونت داشتند كه اكنون 34 درصد در روستاها و 66درصد در شهرها سكونت دارند.
كردستان يكي از استان هاي سردسير در شمال غرب كشور محسوب مي شود و با توجه به وضعيت جغرافيايي و آب و هوايي آن، گازرساني يكي از نيازهاي اساسي مردم اين استان محسوب مي شد كه خوشبختانه با تلاش هاي صورت گرفته در سال گذشته و اخير در اين زمينه اقدامات بسيار خوبي انجام شده و كردستان از نظر تعداد روستاهاي گازدار يكي از استان هاي برتر كشور محسوب مي شود.
برنامه گازرساني به روستاهاي استان كردستان و توسعه اين بخش از سال 83 به صورت جدي آغاز شد و در دولت تدبير و اميد به آن سرعت بخشيده شد و گازدار شدن تمام روستاهاي قابل گاز رساني در دستور كار شركت گاز استان كردستان قرار گرفته است.
مديرعامل شركت گاز كردستان در اين ارتباط با اعلام اينكه گازرساني به 318 روستاي استان در دولت يازدهم در سال هاي 92، 93 و 94 انجام شده است گفت: از اين تعداد 118روستاي آن در سال 94 گازدار شده است.
سيد امير رضوي با بيان اينكه اين شركت در دولت تدبير و اميد عملكرد قابل قبولي در زمينه گاز رساني به روستاها داشته است، افزود: در سه سال اخير بيش از هزار و 900 كيلومتر شبكه گذاري گاز طبيعي در اين استان انجام شده كه بيشتر آن در بخش روستايي بوده است.
وي اظهار كرد: در سال 92 در استان كردستان 760 روستا گازدار بود اما اكنون اين تعداد به 997 مورد افزايش يافته است كه 31 درصد افزايش نشان مي دهد.
او ضريب نفوذ گاز طبيعي در جمعيت روستايي استان را 73.6 درصد ذكر كرد و گفت: اين رقم از ميانگين كشوري بالاتر است.
وي بيشترين فعاليت گازرساني در استان كردستان را مربوط به مناطق روستايي دانست و گفت: در استان حدود هشت هزار و 301 كيلومتر شبكه گذاري شده كه از اين ميزان پنج هزار و 741 كيلومتر شبكه روستايي و دو هزار و 560 كيلومتر شبكه شهري بوده كه در واقع ميزان گازرساني به روستاها حدود دو برابر شبكه شهري بوده است.
مديرعامل شركت گاز كردستان در ادامه گفت: براي هر 55 متر يك انشعاب روستايي و براي 19متر يك انشعاب شهري داشته ايم و اگر محاسبه كنيم اين كار هيچگونه توجيه اقتصادي براي شركت گاز ندارد، اما سياست كلي دولت حمايت از قشر محروم و ضعيف كشور است.
رضوي با اشاره به سردسير و كوهستاني بودن استان كردستان گفت: دولت در زمينه گاز رساني هزينه بسياري كرده تا مردم اين خطه از سوخت سالم و پاك استفاده كنند.
وي گفت: هيچ استاني به اندازه كردستان كوهستاني، سنگلاخ و دشوار نيست، اما برنامه ما در شركت گاز اين است كه بيشترين خانوارها را از نعمت گاز بهره مند كنيم و به همين دليل روستاهايي هم كه جمعيت كمي دارند اما در مسير خط تغذيه قرار دارند، گازرساني شده است.
او در ادامه سخنان خود از اجراي بيش از هزار و 900 كيلومتر شبكه گازرساني در بخش شبكه گذاري شهري و روستايي در استان كردستان در دولت يازدهم خبر داد و گفت: در خرداد ماه سال 92 ميزان شبكه گذاري در استان كردستان شش هزار و 384 كيلومتر بود كه در پايان فروردين 95 اين رقم به هشت هزار و 253 كيلومتر افزايش يافته است.
مديرعامل شركت گاز كردستان در ادامه سخنان خود با اشاره به اينكه در حال حاضر370 هزار خانوار كردستاني از نعمت گاز طبيعي بهره‌مند هستند با استناد به آمار و اطلاعات، مجموعه گاز كردستان را يكي از مجموعه هاي موفق كشور دانست و گفت: در سايه تلاش هاي كاركنان زحمت كش و خدوم و هدايت و راهنمايي هاي مسوولان كشوري و استاني، اكنون كردستان در بسياري از شاخص هاي حوزه گاز در كشور برتر است.
رضوي تعداد شهرهاي گاز دار استان كردستان را 28 شهر از 29 شهر و تعداد روستاها را نيز از مجموعه هزار و 703 روستا ، 997 روستا اعلام كرد و افزود: ضريب نفوذ گاز در جمعيت روستايي 74 درصد و در جمعيت شهري اين ضريب 100 درصد است كه از ميانگين كشوري بالاتر بوده كه نشان از تلاش بي وقفه پرسنل اين شركت دارد.
به گفته وي هم اكنون در مجموع 91.5 درصد از جمعيت شهري و روستايي استان كردستان از نعمت گاز طبيعي برخوردارند كه رشد قابل توجه گازرساني در سطح استان كردستان را نشان مي دهد.
وي در ادامه سخنان خود اظهار كرد: هزار و 675 واحد صنعتي استان كردستان موجود در شهرك هاي صنعتي از نعمت گاز طبيعي بهره مندند كه شامل صنايع جزء و عمده و همچنين نيروگاه سيكل تركيبي سنندج است كه به تعداد 115 واحد صنعتي آن در سال 94 عمليات گازرساني صورت گرفته است.
وي وضعيت موجود شاخص هاي گازرساني در استان كردستان را با وضعيت سال 83 مقايسه كرد و گفت: سال 83 تنها شش روستاي استان كردستان از نعمت گاز طبيعي برخوردار بود كه سهم استان در كشور در اين شاخص 47 صدم درصد بود كه اين تعداد در پايان سال 94 به 997 روستا افزايش يافته و سهم استان نيز در اين شاخص با رشد قابل توجهي روبرو و به پنج درصد افزايش يافته است.
او با بيان اينكه هم اكنون 65 پروژه گازرساني روستايي در استان كردستان فعال و زمينه گاز رساني به 32 روستا ديگر نيز فراهم شده است، گفت: براي گازرساني به اين تعداد روستا اعتباري بيش از 500 ميليارد ريال در نظر گرفته شده است.
وي اضافه كرد: اكنون گاز رساني به 6 روستاي شهرستان كامياران، 17 روستاي سنندج، 14روستاي سقز، 2 روستاي سروآباد، چهار روستاي ديواندره، 10روستاي بيجار، 10روستاي بانه و 2 روستاي شهرستان مريوان در حال اجراست.
رضوي اظهار كرد: مجموعه شركت گاز استان زمينه و بستر فعاليت گازرساني در سطح استان را فراهم كرده و اكنون مشكلي در توسعه گازرساني وجود نداشته و تلاش براي ارائه خدمات براي ساير روستاهاي كه فاقد گاز هستند نيز ادامه داشته و در سال جاري تعداد 100 روستا از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.
مديرعامل شركت گاز كردستان در ادامه سخنان خود مصرف گاز طبيعي در استان كردستان در سال 82 را 528 ميليون متر مكعب ذكر كرد و گفت: اين ميزان مصرف در پايان سال 94 به دو ميليارد و 795 ميليون متر مكعب افزايش يافته است.
رضوي به محدوديت هاي اعتباري شركت گاز استان كردستان در اين مدت نيز اشاره كرد و افزود: از محل اعتبارات داخلي شركت و بدون اتكا به اعتبارات استاني توانستيم در راستاي ارتقاي شاخص هاي گازرساني در استان تلاش كرده و آن را به نحو مطلوبي ارتقاء و سطح رفاه مردم استان را بالا ببريم.
وي اعتبارات عمراني شركت گاز استان كردستان را در سال گذشته 930 ميليارد ريال اعلام كرد و گفت: اين شركت در سال گذشته تمام اعتبارات اختصاص يافته براي توسعه گازرساني را جذب كرده است.
گازرساني به روستاها مي تواند علاوه بر تامين رفاه و آسايش روستاييان از مهاجرت آنان به شهرها جلوگيري نمايد و به عنوان يكي از زيرساخت هاي مهم توسعه نقش موثري در ايجاد واحدهاي توليدي و ايجاد اشتغال، درآمدزايي و رونق اقتصادي داشته باشد.
3033/1904
گزارش از فرزاد نويدي