به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «خسرو ارتقایی» امروز (یكشنبه) در نشست خبری به مناسبت بهره برداری از سد كوچری، هدف از ساخت این سد مخزنی را ذخیره و تنظیم آب انتقالی از حوزه دز عنوان كرد و افزود: این سد سالیانه 181 میلیون مترمكعب آب شرب درازمدت شهرهای هدف و 100 روستا را با ضریب اطمینان 95 درصد تامین می كند.
به گزارش ایرنا، سد كوچری در هشت كیلومتری جنوب غربی شهرستان گلپایگان ساخته شده است. هدف از اجرای این طرح انتقال 182 میلیون متر مكعب آب در سال از سرشاخه های دز به سد كوچری با هدف تامین آب شرب درازمدت شهرهای قم، خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور و سلفچگان و نیز تخصیص مقداری از آب انتقال یافته به صنعت برای جبران كمبود روزافزون آب شهرهای با جمعیت بالا است.
طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود از سه بخش عمده تونل های اصلی انتقال و آبگیرها، سد كوچری و خط لوله آبرسانی تشكیل شده و سیستم انتقال آب از سرشاخه های دز شامل چشمه سرداب، رودخانه های دره لكو، دره دزدان و دره دایی به مخزن سدكوچری واقع در پایین دست سد گلپایگان است.
عملیات احداث سدكوچری در شهرستان گلپایگان استان اصفهان برعهده شركت آب منطقه ای تهران است.
ارتقایی افزود: طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به «قمرود» از سه قسمت عمده تونل های اصلی انتقال و آبگیرها، سد كوچری و خط لوله آبرسانی تشكیل شده است.
به گفته این مقام مسوول، برای تنظیم آب انتقال یافته از حوضه دز، در پایین دست سد گلپایگان، سد كوچری با ارتفاع 73 متر از كف و 96.5 متر از پی، با حجم بدنه 5.2 میلیون مترمكعب و با حجم مخزن 207 میلیون مترمكعب ساخته شد.
وی ادامه داد: آب ذخیره شده در سد كوچری توسط خط لوله ای به طول 108 كیلومتر به تصفیه خانه «دودهك» و از آنجا توسط خط لوله ای به طول 72 كیلومتر به شهر قم می رسد.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای تهران بیان داشت: در اجرای این طرح، آب چهار دره جمع آوری و منتقل شد كه در آن 9 كیلومتر تونل، هفت كیلومتر باكس بتنی، 36 كیلومتر تونل بلند، چهار كیلومتر تونل های كوچك، چهار سد انحرافی و یك سد مخزنی در سرشاخه ها اجرایی شد تا آب از حوضه دز به حوضه قم منتقل شود.
وی اضافه كرد: این طرح از سال 1381 آغاز شده و پس از 14 سال، فردا بطور رسمی به بهره برداری می رسد؛ هرچند از اسفندماه 1389 بهره برداری از تونل ها و از اسفند 1392 بهره برداری از سد كوچری آغاز شده بود.
ارتقایی خاطرنشان كرد: سد كوچری در سال گذشته به میزان 23 میلیون مترمكعب آبگیری شد، امسال آبگیری به حجم 60 میلیون مترمكعب از آن در برنامه است و امید می رود آبگیری آن تا سال آینده به 200 میلیون مترمكعب بالغ شود.
وی تصریح كرد: تا امروز هفت هزار و 700 میلیارد ریال (به قیمت ثابت و دفتری) صرف این پروژه شده است و هنوز یك هزار و 300 میلیارد دیگر اعتبار آن باقی مانده است كه باید برای اجرای باقی مانده كارها دریافت شود.
این مقام مسوول یادآور شد: كوچری تنها سد كشور است كه سه استان (اصفهان، مركزی و قم) از آن بهره برداری می كنند و بجز خط لوله انتقال كه عملیات اجرایی آن بر عهده شركت آب منطقه ای استان قم بوده، سایر بخش های پروژه توسط آب منطقه ای تهران اجرا شده است.
وی گفت: 420 میلیارد ریال اسناد خزانه برای پرداخت باقی مانده مطالبات پیمانكاران، در اختیار شركت آب منطقه ای تهران قرار گرفته است كه در همین هفته تسویه می شود.
ارتقایی افزود: این پروژه امروز در مرز 95 درصد پیشرفت فیزیكی قرار دارد، سد كوچری تكمیل شده اما جاده های پیرامونی سد، جاده های بین مزارع كشاورزی و برخی عملیات بتنی پروژه باید تكمیل شوند.
وی گفت: آب انتقال یافته در این پروژه بطور عمده برای مصارف شرب و درصد بسیار كمی از آن برای مصارف صنعتی شهرستان سلفچگان مصرف خواهد شد.
مدیرعامل آب منطقه ای تهران یادآور شد: 10 شهر یاد شده و شهرك «پردیسان» قم كه قرار است از آب انتقال یافته در این پروژه استفاده كنند، پیش از این از چاه ها و منابع آب زیرزمینی استفاده می كردند، اما كماكان استفاده از این چاه ها بنا به تشخیص مسئولان محلی ادامه خواهد یافت.
وی همچنین درباره انتقال روستاییان كوچری خاطرنشان كرد: منطقه ای در كنار شهر گلپایگان برای انتقال این افراد و خانوارها كه تعداد آنها به 130 خانوار بالغ می شود، توسط بنیاد مسكن انتقلاب اسلامی پیش بینی شده و بطور متوسط هر یك از این خانواده ها مبلغی بیش از سه میلیارد ریال بابت جابجایی و زیر آب رفتن املاك، منازل، مزارع و باغات و ... خود دریافت كرده اند و مطالبات آنها بطور كامل پرداخت شده است.
ارتقایی در پایان با اشاره به برخی مشخصات این پروژه، گفت: ثقلی بودن انتقال آب و عدم نیاز به پمپاژ، استفاده از دستگاه های حفاری مكانیزه (TBM) برای نخستین بار در صنعت تونل سازی و بكارگیری انواع سازه های آبی (اعم از تونل ها، سد انحرافی، سد مخزنی، باكس بتنی و خط لوله با شیرهای فشارشكن) از جمله ویژگی های این پروژه عظیم است.
اقتصام **3065 **1561
تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۶
تهران -ایرنا - مدیر عامل شركت آب منطقه ای تهران اعلام كرد: سد كوچری در هشت كیلومتری جنوب غرب شهرستان گلپایگان روز دوشنبه(فردا) با هدف تامین آب شرب درازمدت شهرهای دلیجان، ساوه ، قم، خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان وشهرك پردیسان قم به طور رسمی به بهره برداری می رسد.