تهران- ايرنا- دبير انجمن ميكروب شناسي ايران گفت: اگر وضعيت مقاومت ميكروبي و عفونت هاي بيمارستاني كنترل نشود، تا حدود 20 سال ديگر شاهد افزايش چشمگير بيماري هاي عفوني در كشور خواهيم بود.

دكتر رامين عبيري روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا اظهار كرد: يكي از مهمترين چالش هايي كه در حال حاضر با آن مواجه هستيم و روز به روز بر اهميت آن افزوده مي شود، وضعيت مقاومت ميكروبي و عفونت هاي بيمارستاني در كشور است.
وي افزود: حدود 40 سال پيش مهمترين بيماري ها در كشور بيماري هاي عفوني بود اما اكنون اپيدميولوژي بيماري تغيير كرده و به بيماري هاي سرطاني و قلبي عروقي تبديل شده است.
عبيري در خصوص عفونت بيمارستاني اظهار كرد: عفونت بيمارستاني به اين معنا است كه اگر فردي به هر دليلي وارد بيمارستان شود و عفونتي نداشته باشد و در دوره نهفته عفونت نيز قرار نداشته باشد، پس از سه روز دچار عفونت مي شود.
دبير انجمن ميكروب شناسي ايران يادآور شد: عفونت هاي بيمارستاني معمولا از محوطه بيمارستان، پرسنل، وسايل و تجهيزات بيمارستاني منتقل مي شوند و مشخصه اين عفونت ها، مقاومت بسيار بالا در برابر آنتي بيوتيك ها و تركيبات ضدعفوني كننده است.
عبيري افرود: افرادي كه به عفونت بيمارستاني آلوده مي شوند، براي درمان با چالش هاي جدي مواجه هستند؛ به عنوان مثال فردي كه براي جراحي لگن، قلب يا مغز به بيمارستان مراجعه كرده است ممكن است پس از سه روز دچار عفونت هاي ادراري و خوني شود و از آنجايي كه پيش آگهي اين عفونت ها ضعيف است، در برخي موارد به مرگ و مير بيمار منجر مي شود.
وي گفت: اهميت آزمايشگاه هاي ميكروب شناسي در پيشگيري از عفونت هاي بيمارستاني تاكنون مغفول مانده اين درحالي است كه توانايي لازم از لحاظ فني در كشور وجود دارد و مي توان منابع عفونت بيمارستاني را شناسايي و از انتشار آنها پيشگيري كرد.
عبيري اظهار كرد: لازم است سيستمي در بيمارستان ها به وجود آيد كه در صورت بروز عفونت بيمارستاني از آزمايشگاه ميكروب شناسي و تيم تخصصي بخواهند كه سرمنشا عفونت را پيدا و از انتشار آلودگي ها پيشگيري كنند؛ اگر اين مهم عملي شود، آينده بسيار خوبي از نظر وضعيت كنترل ميكروبي و حفظ سلامتي افراد خواهيم داشت.
وي با بيان اينكه در ايران آماري در خصوص عفونت هاي ميكروبي و بيمارستاني ثبت نشده است، افزود: در كشورهايي كه آمار عفونت هاي بيمارستاني درج مي شود، مشخص شده است كه سالانه بين 5 تا 10 ميليارد دلار صرف هزينه هاي ناشي از عفونت هاي بيمارستاني مي شود.
به گفته عبيري، يكي از مهمترين دلايل ثبت نشدن آمار مربوط به عفونت هاي بيمارستاني در كشور، تشخيص داده نشدن عفونت هاي بيمارستاني است و به طور كلي شواهد نشان مي دهد كه عفونت هاي بيمارستاني در كشور ما بسيار بيشتر از كشورهاي پيشرفته است.
وي اظهار كرد: اهميت دادن به آزمايشگاه هاي ميكروب شناسي، استفاده بهينه از نيروي انساني براي تشخيص عفونت هاي ميكروبي، حضور ميكروبيولوژيست ها در كميته كنترل عفونت و تدوين برنامه جامع براي مقابله با اين پديده از مواردي است كه بايد درنظرگرفته شود.
عبيري از مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و همچنين دانشگاه هاي علوم پزشكي خواست كه به اين مساله به صورت جدي توجه كنند و از توانايي ميكروب شناسان باليني در آزمايشگاه هاي تشخيص پزشكي استفاده شود.
علمي **1354**1834