پكن - ایرنا - سفر «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن به كشورهای آفریقایی و توافقات صورت گرفته در راستای برنامه های مشترك اقتصادی و همكاری های سیاسی نشان می دهد كه توكیو دورنمای خاصی برای این قاره ترسیم كرده و به دنبال اجرای طرح های همكاری درازمدت است.

به گزارش ایرنا، از جمله اینكه در جریان سفر روزهای نخست «آبه» به كنیا بود كه اعلام شد توكیو در سه سال آینده یك سرمایه گذاری 30 میلیارد دلاری در آفریقا انجام می دهد؛ مبلغ هنگفتی كه از برنامه ریزی طولانی مدت ژاپن برای آفریقا حكایت دارد.
ژاپن بخصوص بعد از آنكه زلزله شدید و سونامی سال 2011 را تجربه كرد، مجبور شد نیروگاه های هسته ای را تعطیل كند و نفت و گاز بیشتری وارد نماید و این كشور كه واردكننده بزرگ انرژی است به منابع طبیعی آفریقا چشم دوخته است و می خواهد در كنار كمك به توسعه این قاره از منابع آن نیز بهره مند شود.
ژاپن در سال 2013 میلادی هم یك سرمایه گذاری 32 میلیارد دلاری برای قاره آفریقا اختصاص داده بود و «آبه» در جریان سفر به كنیا در جمع 30 نفر از سران كشورهای آفریقایی گفت كه بیش از 67 درصد از این سرمایه گذاری انجام شده است.
وی گفت كه از 30 میلیارد دلاری كه قرار است برای سه سال آینده تخصیص یابد 10 میلیارد دلار با كمك بانك توسعه آفریقا تامین می شود و البته از این مبلغ برای اجرای طرح های زیربنایی در این قاره استفاده خواهد شد.
ژاپن در طول سال به طور مستقیم بین یك تا یك و نیم میلیارد دلار هم در آفریقا سرمایه گذاری می كند كه البته در مقابل چین رقابت سختی پیش رو دارد. چینی ها فقط در یك مورد در سال گذشته میلادی در كشور گینه 2 میلیارد دلار سرمایه گذاری كردند.
با این وصف توكیو با سرمایه گذاری های كلان خود ضمن اجرای طرح های مختلف مانند حمل و نقل، ساخت بزرگراه و تولید برق به دنبال آموزش هزاران كارشناس در آفریقا برای مقابله با بیماری های واگیر دار و یا پرورش معلم و استاد است تا در این قاره فعالیت های آموزشی داشته باشند.
در زمینه سیاسی و مبارزه با تروریسم هم اجلاسی در كنیا برگزار شد كه نشان می داد طرفین به دنبال گسترش همكاری های امنیتی هستند و بخصوص نخست وزیر ژاپن خواستار گسترش این عرصه از همكاری ها با قاره سیاه شد.
ژاپن همچنین به كمك های آفریقا و رای 54 كشور این قاره برای عضویت دائمی در شورای امنیت نیاز دارد و سال هاست كه برای رسیدن به این هدف بخصوص برای رقابت با چین و كسب آرای این قاره تلاش می كند.
ژاپن و كنیا در جریان سفر «آبه» كه اولین سفر یك نخست وزیر به این كشور بود در باره اشتغال زایی، همكاری جوانان، اجرای طرح های زیربنایی و توسعه همكاری های اقتصادی به توافقاتی رسیدند و بخصوص اینكه نخست وزیر ژاپن را هیاتی مركب از 200 نفر از 70 شركت مهم ژاپنی همراهی می كردند.
در كنفرانس مشترك آفریقا و ژاپن با عنوان «كنفرانس بین المللی توسعه آفریقا» كه با حضور مقامات سیاسی و شخصیت های اقتصادی آفریقا و ژاپن در نایروبی پایتخت كنیا طی روزهای 27 - 28 اوت ( 6- 7 شهریور) برپا بود، اعلام شد كه شركت های ژاپنی كه شمار آنها در آفریقا به 400 عدد می رسد از سال 2011 فعالیت های تجاری خود را در این قاره افزایش داده اند و بر اساس توافقات جدید همكاری های تجاری و بازرگانی با این قاره افزایش چشمگیرتری نیز خواهد داشت.
پیش بینی می شود كه در آینده همكاری های طرفین جهات گسترده تری پیدا كرده و از كشاورزی گرفته تا منابع طبیعی، انرژی، نفت و گاز،‌ دارو، مواد غذایی، ‌امور بهداشتی و مقابله با بیماری ها در قاره آفریقا و اجرای طرح های زیربنایی و تولید برق و خودرو را شامل شود.
در حال حاضر میزان مبادلات اقتصادی بین ژاپن و آفریقا بالغ بر 25 میلیارد دلار است. بر اساس اعلام سازمان تجارت خارجی ژاپن، سرمایه گذاری مستقیم ژاپن در آفریقا در سال 2015 بالغ بر 1 میلیارد و 240 میلیون دلار بوده كه از رقم 1 میلیارد و 500 میلیون دلاری یك سال قبل كمتر شده است.
این سرمایه گذاری ها بیشتر در زمینه تقویت زیرساخت های اقتصادی، كشف منابع نفتی و تامین آب آشامیدنی بوده است.
چین كه رقیب ژاپن در این مسیر است، فقط در ماه آوریل 2015، حدود 2 میلیارد دلار در كشور نفت خیز گینه استوایی سرمایه گذاری كرد.
به باور كارشناسان، قاره سیاه تنها جایی است كه از بحران اقتصادی در امان مانده و امروزه به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان مهمترین و مستعدترین مقصد برای سرمایه گذاری است.
آساق**231**1597