زاهدان- ايرنا- فرماندار شهرستان مرزي هيرمند در شمال سيستان و بلوچستان گفت: شمار زيادي از ملخ هاي غير بومي به هزار هكتار از تالاب بين المللي هامون در اين شهرستان هجوم آورده اند.

محمدعلي پيري روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: اين ملخ ها از حدود پنج روز پيش از سمت شمال شرقي سيستان و بلوچستان مرز ايران و افغانستان وارد بخش پوزك تالاب بين المللي هامون در اين شهرستان شده اند.
وي با بيان اين كه ملخ هاي مهاجم به تالاب هامون بومي نيستند گفت: در راستاي جلوگيري از آسيب هجوم ملخ ها به تالاب و زمين هاي كشاورزي منطقه با هماهنگي هاي صورت گرفته امروز كارشناسان حفظ نباتات وزارت جهاد كشاورزي از تهران به منطقه وارد شدند تا با بررسي دقيق راه برون رفت اين مشكل را بيابند.
فرماندار هيرمند با بيان اين كه هجوم ملخ ها در منطقه يك پديده بي سابقه است گفت: پس از هجوم اين حشره به دليل تخم ريزي و امكان افزايش آنها ستاد مقابله در اين شهرستان شكل گرفت و به دليل اهميت موضوع به طور جدي در دستور كار قرار دارد.
حبيب رستمي مدير جهادكشاوري هيرمند نيز در گفت وگو با خبرنگار ايرنا بومي نبودن اين ملخ ها را تاييد كرد و گفت: با توجه به اينكه هجوم ملخ ها به منطقه خسارت به همراه دارد با فوريت بررسي و راه مقابله با اين مشكل در دستور كار مسئولان اين شهرستان قرار گرفت.
به گزارش ايرنا تالاب بين المللي هامون يكي از تالاب هاي مهم دنيا و بزرگترين درياچه آب شيرين در سراسر فلات ايران محسوب مي شود كه با مساحتي حدود 5700 كيلومتر مربع و دامنه عمقي 1 تا 5 متر در ناحيه كويري و بياباني شرق كشور، در منطقه سيستان واقع شده است. اين تالاب از سه بخش به نام هاي هامون پوزك در شمال شرقي، هامون صابري در شمال و هامون هيرمند در غرب و جنوب غربي سيستان تشكيل شده است. بخش وسيعي از هامون پوزك و قسمت عمده هامون صابري در خاك افغانستان و بقيه هامون ها در خاك ايران قرار دارد.
سطح هر يك از هامون ها بسته به ميزان آب ورودي ، فصول پر بارش، خشكسالي ها و ترسالي ها تفاوت داشته و تابعي از آب جريان يافته در رودخانه هيرمند، خروجي پشت سدها و رودخانه هاي فصلي ديگر است.
اغلب در سال هاي پر آبي و در فصل بهار بعد از بروز سيلاب رودخانه هيرمند و انشعابات آن ، سه هامون به هم متصل شده و به شكل يك نعل اسب تالاب بين المللي هامون را تشكيل مي دهند. تالاب بين المللي هامون از طريق رودخانه مرزي هيرمند آبگيري مي شود، رودخانه هيرمند نيز از كوههاي بابايغما در مركز افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طي بيش از هزار كيلومتر و گذر از ولايات مختلف افغانستان به سد كجكي در ولايت هلمند ريخته و پس از آن به ولايت نيمروز و سپس وارد خاك ايران در منطقه سيستان مي شود.
اين رودخانه از 17 سال پيش رو به خشكي نهاده و هر ازگاهي با ريزش باران در مناطق مياني و سرازير شدن آبهاي سطحي مقاديري آب وارد خاك ايران مي شود.
بر اساس معاهده امضا شده ميان دولتين وقت ايران و افغانستان در سال 1351 سهميه اي معادل 820 ميليون مترمكعب آب از ذخيره گاه سد كجكي براي ايران در نظر گرفته شده كه دولت افغانستان بايستي در طول سال اين ميزان آب را رها سازي كند. با قطع جريان آب رودخانه هيرمند تالاب بين المللي هامون نيز از 17 سال پيش دچار خشكسالي شد و اكنون به بستر حركت گرد و غبار و شن هاي روان تبديل شده است.
شهرستان هيرمند واقع در 240 كيلومتري شمال زاهدان مركز سيستان و بلوچستان و هم مرز با كشور افغانستان است.
7316 / 6081