به گزارش خبرنگار ايرنا، 40 درصد از جمعيت يك ميليون و 450هزار نفري استان كردستان ساكن روستاها هستند و بر اين اساس شاهرگ حياتي اقتصاد اين استان را ميتوان كشاورزي دانست.
شاخصهاي منطقهاي نشان ميدهد ارزش افزوده بخش كشاورزي كردستان معادل 20درصد از ارزش افزوده توليد ناخالص داخلي اين استان است و اين در حالي است كه بسياري از مشاغل موجود در استان در بخشهاي صنعت و خدمات مستقيم يا غيرمستقيم به فعاليت در بخش كشاورزي وابسته هستند و در برخي سالها با كاهش درآمد در بخش كشاورزي، رونق اقتصادي در ساير حوزهها با افول مواجه شده است.
از جمعيت يك ميليون و 493هزار نفري اين استان 985هزار نفر معادل 66درصد در 29شهر و 507هزار نفر معادل 34درصد در هزار و 700روستا ساكن هستند.
درآمد ناخالص بخش كشاورزي استان كردستان بيش از 32هزار و 342ميليارد و 137ميليون ريال است كه از اين ميزان 14هزار و 410ميليارد و 37ميليون ريال در بخش زراعت، چهار هزار و 885ميليارد و 689ميليون ريال در زمينه باغباني، هشت هزار ميليارد ريال در زمينه دام، طيور و ابزيان و چهار هزار و 958ميليارد و 600 ميليون ريال نيز در زمينه منابع طبيعي است.
تعداد 113هزار و 630 بهرهبردار بخش كشاورزي براساس سرشماري سال 1393 در سطح استان فعاليت دارند كه از اين تعداد 88هزار و 292بهره بردار مربوط به زير بخش زراعت، 46هزار و 41بهره برداري مربوط به زير بخش باغباني و مابقي آن مربوط به زير بخش امور دام و طيور و صنايع كشاورزي است كه حدود 80هزار بهره بردار مربوط به بخش امور دام است.
از مجموع يك ميليون و 240هزار و 11هكتار زمين كشاورزي استان 97.3درصد زمين هاي زراعي و مابقي را باغات تشكيل مي دهد كه از اين ميزان زمين زراعي نيز 9.5 درصد آبي و 90.5 درصد آن ديم است.
مجموع توليدات زراعي استان كردستان بيش از يك ميليون و 63هزار تن در سال كه نظر به استعداد آب و خاك استان مي توان ميزان اين توليدات را حداقل تا سه ميليون تن در سال افزايش داد.
حدود سه درصد از زمين هاي كشاورزي استان كه معادل 38هزار و 58هكتار را باغات مثمر تشكيل مي دهد كه 28هزار هكتار آن معادل 75 درصد آب و مابقي آن ديم است و سالانه بيش از 250هزار تن انوع محصولات باغي توليد مي شود.
عمده محصولات توليدي در باغ هاي كردستان شامل توت فرنگي، گردو، انواع انگور و ميوه هاي دانه دار و هسته دار است.
همه شرايط از آب فراوان تا هواي معتدل گرفته تا زمين حاصلخيز و دشت هاي كشاورزي و مردمان سختكوش براي كشاورزي در استان كردستان فراهم است و در صورت توجه بيشتر به اين حوزه، كشاورزي مي تواند بخش زيادي از اشتغال، ارزش افزوده، درآمدزايي و رونق اقتصادي براي استان ايجاد كند.
در دولت تدبير و اميد حمايت هاي بسيار خوبي از بخش كشاورزي دراستان كردستان صورت گرفته كه پرداخت بيش از سه هزار ميليارد ريال تسهيلات بانكي را مي توان از جمله اين حمايت ها ذكر كرد.
***پرداخت بيش از سه هزار و 510ميليارد ريال تسهيلات
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان در ارتباط با دستاوردهاي دولت در بخش كشاورزي در كردستان گفت: رويكرد دولت تدبير و اميد حمايت واقعي از بخش كشاورزي است و اين حمايت ها در قالب كمك هاي بلاعوض و تسهيلات بانكي ارزان قيمت تاكنون انجام شده و نگاه همه مسئولان از مركز و استان به بخش كشاورزي مثبت است.
كريم ذوالفقاري اظهار كرد: از سال 1392و به دنبال آغاز فعاليت دولت تدبير و اميد تا پايان سال 1394 در مجموع سه هزار و 510ميليارد ريال تسهيلات در بخش هاي امور دام، آب و خاك، باغباني، زراعت، شيلات، صنايع و مكانيزاسيون پرداخت شده است كه با پرداخت اين ميزان تسهيلات و با اجراي پنج هزار و 259طرح در طول سه سال براي سه هزار و 119 نفر شغل جديد ايجاد شده و منجر به تثبيت شغل براي دو هزار و 815 نفر نيز شده است.
وي اضافه كرد: همچنين در مدت سه سال فعاليت دولت تدبير و اميد در مجموع هزار و 824 طرح در زيربخش هاي امور دام، آب و خاك، باغباني، زراعت، شيلات، صنايع و مكانيزاسيون با سرمايه گذاري دو هزار و 453 ميليارد ريال به بهره برداري رسيد كه با بهره برداري از اين تعداد طرح 18هزار و 963خانوار از آن بهره مند شدند و براي سه هزار و 176نفر شغل جديد ايجاد و منجر به تثبيت اشتغال براي دو هزار و 815نفر نيز شد.
وي در ادامه گفت: ايجاد ظرفيت پرورش طيور گوشتي به ميزان سه هزار و 453قطعه، تامين سه هزار و 883 دستگاه ادوات و ماشين آلات كشاورزي، تجهيز مزارع و باغات به سيستم هاي آبياري تحت فشار در سطح سه هزار و 557هكتار، تكميل و احداث طرح هاي كوچك تامين آب به ميزان هزار و 981هكتار و احداث شبكه هاي فرعي آبياري و زهكشي به ميزان 409هكتار از ديگر اقدامات صورت گرفته در حوزه كشاورزي در دولت تدبير و اميد در استان كردستان است.
*** افزايش سهم آب كشاورزي از محل سدهاي كردستان
سازمان جهاد كشاورزي استان كردستان در ادامه سخنان خود افزايش سهميه آب مورد نياز زمين هاي كشاورزي استان از محل سدهاي استان را از ديگر اقدامات دولت تدبير و اميد دانست و گفت:
اكنون هفت سد در دست بهره برداري و هفت سد نيز در دست ساخت در استان كردستان وجود دارد كه وزارت نيرو با اختصاص آب از محل سدهاي استان براي آبياري دو هزار و 930هكتار از زمين هاي كشاورزي استان موافقت كرده بود اما با پيگيري هاي مستمر مسوولان استان كردستان اين رقم به 16هزار و 500 هكتار افزايش يافت و در نظر است 50هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي استان كردستان در برنامه دراز مدت از محل آب سدهاي استان آبياري شود.
*** تجهيز زمين هاي كشاورزي به سيستم آبياري تحت فشار
اجراي سيستم آبياري تحت فشار از سال 76 در استان كردستان به مدت 18سال آغاز شده است كه در كردستان از همان روزهاي اول مورد استقبال كشاورزان قرار گرفت.
اكنون 46هزار هكتار از 120هزار هكتار اراضي آبي كردستان مجهز به سيستم هاي آبياري نوين شده و عمده محصولات زراعي استان گندم، سيب زميني، نخود و علوفه است.
به گفته رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان بر اساس برنامه ريزي هاي به عمل آمده و چشم انداز تعريف شده بايد 70 درصد اراضي آبي استان كردستان به سيستم هاي نوين آبياري مجهز شوند و در اين راستا سالانه چهار هزار هكتار هدف گذاري شده است.
ذوالفقاري آينده بخش كشاورزي كردستان را با توجه به حمايت هاي جدي دولت در قالب اعتبارات بلاعوض و تسهيلات بانكي روشن دانست و افزود: بخش كشاورزي كردستان ظرفيت و استعداد بيشتري نسبت به اكنون دارد و مي تواند در ايجاد اشتغال بيشتر و درآمدزايي و رونق اقتصادي استان تاثيرات بيشتري داشته باشد.
3033/1904
تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۸
سنندج- ايرنا- دولت از طريق اختصاص آب مورد نياز براي آبياري زمين هاي زراعي، كمك هاي بلاعوض اعتباري و تسهيلات بانكي ارزان قيمت در راستاي تقويت بخش كشاورزي به منظور توسعه همه جانبه استان گام هاي خوبي برداشته و اين حمايت ها نويد توسعه اين بخش را مي دهد.