به گزارش ایرنا، در ادامه گزارش این سایت خبری آمده است: لحن مقام های تركیه علیه آمریكا از عرف دیپلماتیك همیشگی خارج شده است. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور تركیه میگوید بر خلاف وعده آمریكا، یگانهای مدافع خلق به سوی شرق رود فرات عقب نشینی نكردهاند. یگانهای مدافع خلق بازوی نظامی 'حزب اتحاد دموكراتیك'(پ ی د) است. دولت تركیه این حزب را شاخه سوری پكك میداند.
رسانههای تركیه گفتههای مقامات آمریكائیها را 'ضد و نقیض'، 'دروغ' و 'بازی دوگانه' تحلیل میكنند. روزنامههای تركیه در گزارشهای خود از 'دام آمریكا برای تانكهای تركیه' و 'عدم پشتیبانی جنگندههای ائتلاف بینالمللی از نیروهای ارتش آزاد سوریه در مبارزه با داعش در جرابلس' هم خبر میدهند.
طه آق یول روزنامهنگار مشهور تركیه در روزنامه حریت می نویسد: «صداهای متناقضی از آمریكا به گوش میرسد.
در حالی كه وزارت امور خارجه آن كشور مواضعی متعادل میگیرد، پنتاگون به حمایت همه جانبه از نیروهای یگانهای خلق (پید) ادامه میدهد. آمریكا اگر به سخنان خود در زمینه عقبنشینی حزب اتحاد دموكراتیك عمل میكرد احتیاجی به عملیات سپر فرات نبود.»
**وزیر امورخارجه تركیه: با آمریكا مشكل داریم
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه تركیه هم در مصاحبهای با روزنامه 'ملیت' گفت كه كشورش با مشكلاتی جدی در رابطه با آمریكا دست و پنجه نرم میكند.
چاووش اوغلو افزود: «اگر اعضای اتحاد حزب دموكراتیك به شرق رود فرات عقبنشینی نكنند اعتماد به آمریكا به طور كامل از میان خواهد رفت.»
وزیر امور خارجه تركیه در مورد مذاكرات تركیه با آمریكا در زمینه آزادسازی منبج هم گفت: «اوباما به ما قول داد كه به محض پایان عملیات، نیروهای حزب اتحاد دموكراتیك به شرق فرات برمیگردند. اما آنها هنوز عقبنشینی نكردهاند. آمریكا میگوید سر حرف خود ایستاده است.
وزیر امور خارجه آمریكا زنگ زد و گفت آنها برمیگردند. جو بایدن نیز گفت آنها عقبنشینی میكنند. اما دیدیم كه عقب نشینی صورت نگرفته است. حتی میبینیم كه برعكس، علیه ارتش آزاد سوریه اقداماتی مخرب انجام میدهند. ما هم گفتیم اگرعقبنشینی نكنند آنها را هدف قرار خواهیم داد، چرا كه آنها در مقابل ما قرار گرفتهاند.»
**هشدار تركیه به آمریكا
به گزارش خبرگزاری آناتولی تركیه، جان باس سفیر آمریكا در آنكارا به وزارت امورخارجه احضار شده است. فریدون سینرلی اوغلو، قائم مقام وزارت امورخارجه تركیه، در ملاقات با جان باس در مورد عملیات سپر فرات در منطقه جرابلس سوریه هشدار داده است.
اما ادامه این تنش به كجا خواهد كشید؟ عماد آبشناس نویسنده و كارشناس مسائل خاورمیانه از تهران به این پرسش دویچه وله چنین پاسخ میدهد: «ایالات متحده با چالش بزرگی مواجه است، بخاطر اینكه روی نیروهای كرد سرمایهگذاری كرده و حساسیتهای زیادی را برای تركیه بوجود آورده است.
تركیه قبول نخواهد كرد كه كردها قدرت بگیرند، چون كردها نقشههای خود را برای آینده دارند و میخواهند منطقه خودمختار و بعدها دولت مستقل خود را تاسیس كنند. این مسئلهای خطرناك برای تركیه و دیگر كشورهای منطقه است و میتواند منجر به تجزیه تركیه بشود و الآن تركیه با تمام قدرت مقاومت میكند.»
آبشناس ادامه میدهد: «تركیه برای ایالات متحده ارزش بالاتری از كردها خواهد داشت و مجبور است یا عقب نشینی بكند و یا تركیه را قانع خواهد كرد كه عقب نشینی كردها را بپذیرد و كردها از خطوط قرمزی كه تركیه تعیین میكند، عبور نكنند.»
عماد آبشناس نتیجه میگیرد سناریوی دیگری نمیتوان در نظر گرفت و آمریكا مجبور است نهایتا عقب نشینی كند.
**ایران و روسیه مخالف ادامه حضور تركیه در سوریه
به نظر این كارشناس ایران و روسیه با ورود تركیه به خاك سوریه موافق نیستند و تمایل دارند كه اگر تركیه قدمی بردارد این قدم به صورت همكاری مشترك بین ایران و روسیه باشد و نه اینكه تركیه 'خودسر' كاری بكند. روسیه و ایران بیش از هر چیز از این بیم دارند كه تركیه بخواهد یك منطقه پرواز ممنوع برای هواپیماهای سوریه و یا برای استقرار نیروهای مخالف بشار اسد در مناطق حضور ارتش خود ایجاد كند.
عماد آبشناس معتقد است كه ایران و دیگر كشورهای منطقه از جمله عربستان در حفظ یكپارچگی سوریه با تركیه متفقالقولند.
برخلاف گفتههای عماد آبشناس كه میگوید 'آمریكا تركیه را به كردهای سوریه ترجیح خواهد داد، سامان رسول پور روزنامهنگار آگاه به مسائل كردها عقیده دیگری دارد.
او در گفت وگو با دویچه وله تاكید میكند كه لزوما قرار نیست آمریكا بین دوگزینه تركیه و كردها تنها یك همپیمان را انتخاب كند، بلكه این تمایل رهبران تركیه است كه آمریكا آن را بارها رد كرده است.
*آمریكا عملا جانب كردها را گرفته است
رسول پور تاكید میكند: «اگر دقیقتر بخواهیم ارزیابی كنیم، آمریكا عملا جانب كردهای سوریه را گرفته و كمتر به حساسیتهای تركیه اهمیتی داده است. بارها آقای اردوغان خطاب به آمریكا گفته: 'ای آمریكا! یا من یا كردهای سوریه!' و پاسخ آمریكا هم مشخص بوده: ما به همكاریمان با كردهای سوریه ادامه خواهیم داد. به عبارتی، آمریكا به درخواست تركیه پاسخ منفی داده است. بنابراین اگر بخواهیم از روی تحولات دو سال گذشته قضاوت كنیم، عملا آمریكا به حمایت از كردهای سوریه بیشتر اهمیت داده تا به حساسیتهای تركیه و دقیقا به همین دلیل روابط تركیه و آمریكا در یك سال گذشته سردتر شده است.»
به گفته رسولپور، بدون درنظر گرفتن وزن سیاسی و نظامی كردها احتمالا پروژهای در سوریه نمیتواند به فرجام برسد. سامان رسولپور میافزاید: «كردها از ابتدای تحولات سوریه، 'استراتژی جبهه سوم' را در پیش گرفتند. به عبارتی نه با دولت اسد همسو بودند و نه با اپوزیسیون. این استراتژی مجال بیشتری برای سیاست ورزی به آنها داد. دقیقا به همین دلیل است كه امروز میبینیم آنها تنها نیرویی در سوریه هستند كه هم با روسیه تعامل دارند و هم با آمریكا و غرب.»
به نظر رسولپور، به همان میزان كه كردهای سوریه به آمریكا نیاز دارند، آمریكا نیز به توان كردهای سوریه نیاز دارد.
او در پایان میگوید: «آیا كردها خواهند توانست با همپیمانان فعلی بعد از مرحله پساداعش هم تعامل داشته باشند؟ این پرسشی است كه در حال حاضر پاسخ دقیقی برای آن وجود ندارد.»
شبس ** 1646**1613
تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۸
تهران -ایرنا -تارنمای رادیو صدای آلمان (دویچه وله ) در گزارشی زیر عنوان «آمریكا در سوریه طرف كردها را میگیرد یا تركیه را ؟» نوشت: حمایت آمریكا از 'یگانهای مدافع خلق' در سوریه خشم مقامات ترك را برانگیخته است. تركیه سفیر آمریكا را به وزارت امورخارجه احضار كرد و به این كشور هشدار داد.