به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، بسياري از محققان به دنبال يافتن روشي سبز براي توليد نانوذرات نقره هستند تا اين ماده را به صورت انبوه توليد كنند. در حوزه پزشكي نياز زيادي براي استفاده از فلزاتي مانند پلاتين، طلا و نقره وجود دارد كه در اين ميان نانوذرات نقره به دليل فعاليتهاي آنتيباكتريال، توجه زيادي را به خود جلب كرده است.
در حال حاضر روشهاي مختلفي براي توليد نانوذرات نقره وجود دارد اما در تمام آنها از مواد شيميايي خطرناك استفاده ميشود كه براي سلامت انسان و محيط زيست خطرناك است. به همين دليل، محققان به دنبال روشهاي جايگزين هستند، روشهايي سبز كه بتوان با استفاده از گياهان اقدام به توليد اين نانوذرات كرد.
بسياري از گياهان داراي خواص دارويي هستند و ميتوانند اثرات آنتيباكتريال و آنتياكسيدان داشته باشند. يكي از گياهاني كه اخيرا محققان موفق به توليد نانوذرات نقره با استفاده از آن شدهاند، هليكترس ازورا (Helicteres isora) است كه در كشورهاي آسيايي مانند هند، چين و عربستان سعودي به وفور يافت ميشود. پيش از اين، محققان از اين گياه تركيبات ضدسرطان و مواد ضدديابت توليد كرده بودند.
در مقالهاي كه پژوهشگران دانشگاه باراتيداسان در نشريه Applied Nanoscience به چاپ رساندند، نشان دادند كه از اين گياه در محيط آبي ميتوان نانوذرات نقره توليد كرد. براي اين كار ريشه اين گياه مورد استفاده قرار ميگيرد.
باكيا و همكارانش ريشه اين گياه را شسته و آن را تبديل به پودر كردند. سپس اين پودر را به محلول حاوي نيترات نقره افزودند و در دماي اتاق به مدت 6 ساعت اين تركيب باقي ماند. در نهايت با استفاده از سانتريفيوژ كردن نانوذرات نقره را از سيستم خارج كردند.
طيفسنجي UV visible نشان ميدهد كه نانوذرات نقره در سيستم تشكيل شده است. محققان با طيفسنجي FTIR نشان دادند كه تركيب استخراج شده از ريشه اين گياه به عنوان احياكننده و پايداركننده روي توليد نانوذرات تاثير داشته است. تصاوير ميكروسكوپ الكتروني عبوري (TEM) نيز تشكيل نانوذرات را تاييد كرد. ابعاد نانوذرات توليدشده در اين تصاوير بين 30 تا 40 نانومتر بود.
نتايج آزمايشهاي انجام شده روي محيط كشت باكتري نشان داد كه خواص آنتيباكتريال اين نانوذرات در حد مناسبي قرار دارند.
علمي **1311**1834
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۴
تهران- ايرنا- محققان هندي نشان دادند كه ميتوان از ريشه نوعي گياه براي توليد نانوذرات نقره استفاده كرد. اين يك روش سبز محسوب مي شود كه مزيت آن بي نيازي به موادشيميايي خطرناك براي سنتز نانوذرات است.